Hyppää pääsisältöön

Tarja Halonen: Tasavallan presidentin uudenvuoden puhe on ryhmätyötä mutta silti omaa käsialaa

presidentti
Presidentti Tarja Halonen. presidentti Kuva: Antti Haanpää / Yle Tarja Halonen

Tasavallan presidentin uudenvuoden puheeksi ei ole olemassa valmista kaavaa. Näin kertoo kaksitoista tasavallan presidentin uudenvuoden puhetta pitänyt presidentti Tarja Halonen. On kuitenkin paljon huomioitavaa.

Presidentti Tarja Halonen kertoo, että tasavallan presidentin puheet olivat hänen kautenaan valmiita hyvin myöhään. Puheen aiheita ja osioita toki valmisteltiin Halosen mukaan pitkin vuotta, mutta puheiden lopullista muotoa ei voinut lyödä lukkoon aikaisin, koska uudenvuoden puheen on oltava ajassaan kiinni.

– Nykyinen maailmanmeno on aina vain nopeatahtisempaa, ja kesäkuussa ei voi tietää, mikä on joulukuussa ajankohtaista, Halonen kertoo.

Ta
Presidentti Halonen pitämässä uudenvuodenpuhetta 29.12.2000. Ta Kuva: Yle / Ilkka Ruotsalainen Tarja Halonen,Suomen tasavallan presidentti,uudenvuodenpuhe

Toisinaan presidentti Halosen oli reagoitava puheissaan aivan vasta tapahtuneeseen. Erityiseksi esimerkiksi Halonen ottaa vuoden 2004 tsunamin. Jättiaalto oli tehnyt tuhojaan tapaninpäivänä.

– Puhe tehtiin muistaakseni kolmeen kertaan ja lopulta suorana studiossa senhetkisen tilanteen mukaisesti, Halonen sanoo.

Kuuntelevan presidentin puhe

Tarja Halosen mukaan kukaan ei kirjoittanut uudenvuoden puheita hänen puolestaan, mutta toki hän sai puheen laatimiseen apua.

– Kansliapäällikkö on hyvin keskeisessä asemassa, ja minä otin kaudellani töihin täysipäiväisen ammattitiedottajan, jonka rooli on tässä puheen laatimisessa tärkeä, Halonen sanoo.

– Lopullisen version kirjoitin aina itse. Luen huonosti muiden kirjoittamia puheita. Sen huomaa, jos tekstiä ei ole stilisoinut itse, Halonen kertoo.

Yleisradio. Televisioitu tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe. Kuvattu tv- vastaanotin, televisiovastaanotin ja ruudussa (tv-ruutu) näkyy Presidentti Urho Kekkonen  puhumassa. Asiasanat: Yleisradiotoiminta, televisio-ohjelmat, presidentit, valtionpäämi
Tarja Halonen sanoo, että hänellä oli tasavallan presidenttinä paremmat välit muihin poliitikkoihin ja ministeriöihin kuin Urho Kekkosella. Kuvassa Kekkonen pitää tasavallan presidentin uudenvuoden puhetta 1.1.1958. Yleisradio. Televisioitu tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe. Kuvattu tv- vastaanotin, televisiovastaanotin ja ruudussa (tv-ruutu) näkyy Presidentti Urho Kekkonen puhumassa. Asiasanat: Yleisradiotoiminta, televisio-ohjelmat, presidentit, valtionpäämi Kuva: Aarne Pietinen Oy/OP Urho Kekkonen,uudenvuodenpuhe,Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe,televisio (joukkoviestimet)

Aiheissa ja näkökulmissa Halonen ei tahtonut rajoittua vain siihen, mikä hänen päähänsä sattui pälkähtämään. Siksi Halonen kertoo kyselleensä kansliansa henkilökunnalta, ministeriöistä ja muilta poliitikoilta kuulumisia.

– Mutta muiden kuulemiseen liittyy riski. Puheesta voi tulla joulukuusi, johon jokainen tahtoisi oman koristeensa näkyviin, ja puheesta kuitenkin pitäisi tehdä kokonaisuus, Halonen sanoo.

Vinkkejä politiikan ulkopuolisilta

Halonen luetutti puheitaan myös politiikan ulkopuolella toimivilla. Näin hän pyrki varmistamaan, että puhe on ymmärrettävissä, ja että väärinkäsitysten mahdollisuudet on karsittu.

– Kun luetutin omaa tekstiäni muilla, huomasin mielenkiintoisillakin tavoilla väärinymmärryksiä. Ihmiset käsittävät jonkin tietyn sanan hyvin eri tavalla. Se on otettava huomioon, Halonen sanoo.

Presidentti Tarja Halonen ja toimittaja Pasi Heikura
Toimittaja Pasi Heikura ja presidentti Tarja Halonen. Presidentti Tarja Halonen ja toimittaja Pasi Heikura Kuva: Yle / Raili Tuikka Tarja Halonen,Pasi Heikura,Aristoteleen kantapää

Sekin on presidentti Halosen mukaan huomioitava, että kaikkia ei voi miellyttää:

– Julkisuuden poliitikot saavat varautua siihen, että ihmisillä on tietoinen tahto ymmärtää väärin. Osalla on sympatiat ja osalla antipatiat, Halonen kertoo.

Perinne vuodesta vuodesta 1935

Tasavallan presidentin uudenvuoden puheen perinne alkoi vuonna 1935, kun presidentti P.E. Svinhufvud puhui kansalaisille radiossa kansallisen sovinnollisuuden viikon kunniaksi. Puhe on kuunneltavissa Elävässä arkistossa.

Tarja Halonen toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuodet 2000–2012.

Presidentti Urho Kekkonen ja Yleisradion pääjohtaja katsovat televisiosta  presidentti Urho Kekkosen puhetta. Nauhoitus, koelähetys?
Presidentti Urho Kekkonen ja Yleisradion pääjohtaja katsovat televisiosta presidentti Urho Kekkosen puhetta. Kyseessä on luultavasti koelähetys. Presidentti Urho Kekkonen ja Yleisradion pääjohtaja katsovat televisiosta presidentti Urho Kekkosen puhetta. Nauhoitus, koelähetys? Kuva: Erkki Suonio / Yle Urho Kekkonen,Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe,Suomen tasavallan presidentti,Yle
Presidentti Mauno Koivisto ja uudenvuodenpuhe 1983.
Presidentti Mauno Koivisto ja uudenvuodenpuhe 1983. Presidentti Mauno Koivisto ja uudenvuodenpuhe 1983. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Mauno Koivisto,Suomen tasavallan presidentti,Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe

Kuuntele

Tarja Halonen on Aristoteleen kantapään vieraana keskiviikkona 28.12.2016 klo 17.20.

Presidentti Tarja Halonen ja toimittaja Pasi Heikura
Toimittaja Pasi Heikura ja presidentti Tarja Halonen. Presidentti Tarja Halonen ja toimittaja Pasi Heikura Kuva: Yle / Raili Tuikka Tarja Halonen,Pasi Heikura,Aristoteleen kantapää

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri