Hyppää pääsisältöön

Auta Helandereita selviämään vuoden 1917 Helsingissä - Tee testi!

Ateneumin edessä joukko venäläisiä sotilaita Helsingissä 1917.
Ateneumin edessä joukko venäläisiä sotilaita Helsingissä 1917. Kuva: Signe Brander Ateneum,Helsinki,venäläiset,sotilaat,suomi 1917,1917,helmikuun vallankumous (1917)

Vuonna 1917 Helsingissä elettiin hyvin poikkeuksellisia aikoja. Sinä pääset tässä pelissä neuvomaan Helanderin perhettä selviämään näissä levottomissa oloissa aina maaliskuun vallankumouksesta joulukuun itsenäisyysjulistukseen asti.

Helanderin keskiluokkainen perhe asuu Siltasaaressa yksiössä. Perhe on kaksikielinen. Isä Per Helander on töissä vahtimestarina Valtionrautateillä Helsingissä ja kotoisin Sipoosta. Hänen vaimonsa Alma on perheenemäntä ja kotoisin Asikkalasta Hämeestä.

Alma on 27-vuotias ja Per on 30. Heillä on kaksi lasta ja yksi tulossa lisää. Vanhin lapsista käy jo koulua ja nuorempi on Alman kanssa kotona.

1/10 Maaliskuu.

Seitsemännentoista päivän aamuna Per Helander ja perheen esikoinen toteavat, etteivät raitiovaunut kulje ja koulut ovat kiinni. Perhe lähtee ihmisvirran mukana kaupungille katsomaan mitä on tapahtumassa. Vastaan tulee Marseljeesia soittavia sotilassoittokuntia ja vallankumousta juhlivia sotilaita. Helanderit päätyvät Ateneumin portaille ja kurkistelevat Rautatientorille kokoontuneita valtavia sotilasosastoja. Yhtäkkiä kuuluu ammuskelua ja luoteja kimpoilee rakennusten seinistä. Syntyy paniikki. Mitä perheen kannattaa tehdä?

2/10 Huhtikuu

Helanderin ovikelloa soittaa puolituttu, joka kertoo tarvitsevansa vaihtorahaa. Hän sanoo olevansa valmis antamaan kahdeksaa markan kolikkoa vastaan kymmenen markan setelin. Tuttu on valmis vaihtamaan rahoja aina 50 markkaan saakka. Kolikoistaan luopumalla Helanderit voisivat ansaita parin päiväpalkan verran! Mitä Per Helanderin olisi viisasta tehdä?

3/10 Toukokuu

Helanderin perheelle tarjotaan mahdollisuutta palstaviljelyyn, mutta palsta sijaitsee Ruskeasuolla, kaukana Siltasaaresta. Lisäksi palsta sijaitsee vanhalla niityllä, jonka viljelyskuntoon saattaminen tulisi olemaan suuri urakka. Mitä heidän pitäisi tehdä?

4/10 Kesäkuu

Alma on raskaana ja perheen nuorin lapsi on vasta kolmivuotias. Pienten lasten ja raskaana olevien naisten ravintosuosituksiin kuului tärkeänä osana maito. Tämän takia näille ryhmille jaettiin erityisiä maitokortteja, joilla saattoi ostaa maitoa kaupoista. Jonot olivat kuitenkin pitkiä. Alma saattoi käyttää jonottamiseen korkeintaan neljä tuntia päivässä, mikä sekin oli raskaana olevalle työlästä. Mitä hänen kannattaisi tehdä?

5/10 Heinäkuu

Helanderin perheen perunakellarissa on käynyt varkaita. Perheen pahan päivän varalle vaaraamat arvokkaat elintarvikkeet ovat poissa. Mitä heidän olisi viisasta tehdä?

6/10 Elokuu

Lähikauppaan Siltasaaressa tulee yllättäen voita. Yleisesti on tiedossa, että voitynnyrit on varastettu meijeriliikkeiden varastoista. Mitä heidän kannattaisi tehdä?

7/10 Syyskuu

Helsinkiläiset ovat tottuneet lyhyisiin vuokrasopimuksiin ja vaihtoivat asuntoaan usein. Syyskuussa Helandereiden vuokrasopimus umpeutuu. Vuokraisäntä tarjoaa heille uutta sopimusta samalla hinnalla, mutta vaatii kuukausittain vuokran verran rahaa kalusteiden käyttämisestä. Kyseessä on ilmiselvä vuokrasäännöstelyn kiertämisyritys. Miten Helandereiden tulisi tähän suhtautua?

8/10 Lokakuu

Kesän ja syksyn pahenevassa elintarvikepulassa lehdissä kohutaan jäkälästä saatavasta pelastuksesta. Viranomaiset käyttävät suuria summia jäkäläjauhojen hankintaan ja kouluja kannustetaan "jäkäläpäivien" järjestämiseen. Helanderit saavat mahdollisuuden ostaa mustasta pörssistä jäkäläjauhoja koko talven tarpeeksi. Hinta on toki melkoisen kova. Mitä olisi viisasta tehdä?

9/10 Marraskuu

Marraskuun yleislakon aikana pääkaupungissa kiehuu. Per Helanderin työpaikalle Rautatieasemalle marssii työväen järjestyskaarti aseineen. Kaartilaiset ilmoittavat ottavansa aseman haltuunsa ja vaativat virkamiehiä noudattamaan määräyksiään. Perin esimies ilmoittaa, että kaartin vaatimuksiin ei saa missään nimessä suostua. Mitä Perin kannattaisi tehdä?

10/10 Joulukuu

Eduskunta hyväksyy Suomen itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta. Helanderin perhe haluaa juhlistaa tätä mahdollisimman suuressa joukossa. Minne he menevät juhlimaan?

Tiedettä kaupungissa - Tieteen aikakone -tapahtuma Helsingissä 11.-12.1.2017.

Tietoa tekijöistä

Helsingin kaupunginmuseon kuvia Helsingistä 1900-luvun alusta.

Radiosarja Helsingistä ensimmäisen maailmansodan aikana

Elävä arkisto: Suomen itsenäisyysjulistus

Elävä arkisto: Kerenski oli hetken Venäjän voimahahmo vallankumousten vuonna 1917

Auta Helandereita selviämään vuoden 1917 Helsingissä – Tee testi!

Sata vuotta sitten Venäjän poliittiset levottomuudet heijastuivat Suomeen, joka oli tuolloin osa Venäjän keisarikuntaa. Nuo levottomuudet aiheuttivat paljon epävarmuutta ja huolta tavallisten ihmisten elämässä.