Hyppää pääsisältöön

Dylania kenkälaatikosta

Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith studiossa. Kuva dokumenttielokuvasta Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The New Basement Tapes).
Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith studiossa. Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith studiossa. Kuva dokumenttielokuvasta Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The New Basement Tapes). teeman rockdokumentit,Bob Dylan,Marcus Mumford

Bob Dylanin Basement Tapes 2010-luvun tyyliin!
Teemalla 6.12. klo 22.00. Areenassa 30 päivää

Nyt tehdään uusia biisejä Nobel-runoilija Bob Dylanin sanoihin! Kenkälaatikollinen Dylanin käsinkirjoitettuja tekstejä on ollut maailmalta piilossa vuodesta 1967 eli alkuperäisistä Basement Tapes -sessioista asti. Nyt näitä tekstejä säveltävät ja levyttävät Elvis Costello, Marcus Mumford (yhtyeestä Mumford & Sons), Jim James (My Morning Jacket), Rhiannon Giddens (Carolina Chocolate Drops) ja Taylor Goldsmith (Dawes).

Yhteistä projektia johtaa kuuluisa musiikintekijä ja levytuottaja T Bone Burnett, joka soitti kitaraa 1970-luvulla Dylanin Rolling Thunder Revue -kiertueella. Tuloksena on tupla-abumi Lost on the River: The New Basement Tapes, ja nyt nähtävä dokumenttielokuva Lost Songs: The Basement Tapes Continued eli Dylania kenkälaatikosta.

Elokuvan ohjasi Sam Jones, ja Dylan itse on mukana äänenä, muistelemassa Basement Tapesin aikoja. Dylan oli silloin 27-vuotias, toipumassa moottoripyöräonnettomuudesta Woodstockin lähellä. Hän vietti aikaa soittelemalla Big Pinkiksi kutsutun talon kellarissa The Bandin muusikoiden kanssa, vapaasti ja ilman levyntekopaineita. Lauluja taltioitiin näissä sessioissa yli sata, ja nauhat levisivät maailmalle bootleg-levyinä. Lisäksi syntyi laatikollinen tekstejä, jotka jäivät säveltämättä.

Erilaisia musiikintekemisen traditioita – ja erilaisia Dylan-suhteita – edustavat 2010-luvun muusikot tavoittelevat nyt alkuperäisten kellarisessioiden henkeä, kotisoiton ja yhteisen musisoinnin iloa. Samalla pohditaan musiikin, lyriikan ja lauluntekemisen saloja.

Dokumentti sai Suomen ensiesityksensä Teemalla uutenavuotena 2017.

  • Dylania kenkälaatikosta (Lost Songs: The Basement Tapes Continued), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Sam Jones.
Dylania kenkälaatikosta
Sanat Bob Dylan, sävel Elvis Costello. Dylania kenkälaatikosta dylania kenkälaatikosta

Kaksi projektissa syntynyttä laulua lyriikkoineen:

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa