Hyppää pääsisältöön

Historia: Tulppaanikupla

Alankomaiden vuoden 1637 tulppaaneihin kohdistunut keinottelutapaus on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun kollektiivinen hulluus ja pohjaton ahneus saavat vallan markkinoilla.
Tulppaanimania oli kaikkien aikojen ensimmäinen sijoituskupla. Alankomaiden vuoden 1637 tulppaaneihin kohdistunut keinottelutapaus on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun kollektiivinen hulluus ja pohjaton ahneus saavat vallan markkinoilla. yle tv1

TV1 maanantaina 2.1.2017 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 8.1. klo 10.00
Yle Areenassa 30 päivää

Tulppaani on kenties maailman tunnetuin kasvi. Se on hurmannut ja lumonnut niin rikkaat kuin köyhät. Tulppaaninsipulit maksoivat kerran painonsa verran kultaa.

300 vuotta sitten kukan harvinaiset kuviot ja sävyt panivat sekaisin kokonaisen kansan. Tulppaanisipuleista tuli hintakeinottelun kohde. Arvonnousu houkutti sijoittamaan niihin huimia summia. Kun markkinat romahtivat, tuhannet sijoittajat joutuivat puille paljaille.

Palkittu dokumentti kertoo Alankomaissa vuosina 1636 -37 tulppaaneihin kohdistuneesta keinottelutapauksesta. Se on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun kollektiivinen hulluus ja ahneus saavat vallan markkinoilla. Onko ihminen oppinut mitään?

The Tulip Bubble. Ohjaus: Klaus Steindl. Tuotanto: Terra Mater Factual Studios, Itävalta, 2013.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.