Näistä tieteen läpimurroista vuosi 2016 tullaan muistamaan. Mikä oli oma suosikkisi?
VUODEN TIEDEUUTINEN 2016
GRAVITAATIOAALLOT
Fyysikot saivat ensimmäisen suoran todisteen heikoista aika-avaruuden värähtelyistä eli gravitaatioaalloista, jotka jo Albert Einstein aikanaan ennusti. Gravitaatioaaltojen havainnointi antaa täysin uudenlaisen näkymän maailmankaikkeuteen.

KOLMEN VANHEMMAN LAPSI
Ensimmäinen kolmen ihmisen DNA:sta kehittynyt lapsi syntyi terveenä huhtikuussa. Lapsen äiti kantoi mitokondriosairautta, jonka periytyminen voitiin välttää uudella DNA:n siirtotekniikalla. Äidin munasoluun siirrettiin terveitä mitokondrioita munasolun luovuttajalta. Ihmissoluissa perimäainesta on tumassa ja mitokondrioissa.

KAKSIVIIKKOINEN IHMISALKIO LABORATORIOSSA
Ihmisalkio saatiin kehittymään laboratoriomaljalla 13 päivän ajan. Aiemmin laboratoriossa oli tutkittu 9 päivää hedelmöityksen jälkeen kehittyneitä alkioita. Muutaman päivän lisäys voi kuulostaa merkityksettömältä, mutta alkiokehityksen varhaisimmat vaiheet ovat täynnä käänteitä. Jo nyt tutkijat ovat löytäneet alkioista aiemmin tuntemattoman soluryhmän sekä kehittäneet uutta selitysmallia raskauden keskeytymisille.
PROXIMA B
Maapallon kaltainen planeetta Proxima b löytyi naapuritähtemme Proxima Centaurin kiertoradalta. Planeetan pinnalla saattaa olla nestemäistä vettä ja otolliset olot elämälle. Lähiaikoina asiaa ei kuitenkaan päästä tutkimaan, sillä matkaa naapuriin on 4,2 valovuotta. Planeetan havaitsi ensimmäisenä suomalainen astronomi Mikko Tuomi.
RAKETIN MENO-PALUU
Space X toisti meno-paluun avaruuteen laskeutuen tällä kertaa mereen. Raketti vei tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle ja laskeutui lopulta kelluvalle laskeutumisalustalle. Jo joulukuussa 2015 Space X onnistui tuomaan raketin takaisin maan pinnalle, mutta sen jälkeen yritykset olivat epäonnistuneet. Space X:n tavoite on kehittää uudelleenkäytettävä raketti, joka tekisi avaruusliikenteestä huomattavasti edullisempaa.

TEKOÄLY VOITTAA IHMISEN GO-PELISSÄ
AlphaGo -tekoäly voitti yhden maailman parhaista pelaajista perinteisessä japanilaisessa strategiapelissä. Tekoäly oppi pelaamaan seuraamalla ihmisten välisiä pelejä. AlphaGo omaksui itsenäisesti parhaan pelityylin. Nyt asetelma on kääntynyt ja parhaat pelaajat oppivat tekoälyltä uudenlaisia tapoja pelata.