Hyppää pääsisältöön

Mikä oli vuoden 2016 tiedeuutinen? Äänestä!

2016
2016 2016

Näistä tieteen läpimurroista vuosi 2016 tullaan muistamaan. Mikä oli oma suosikkisi?

VUODEN TIEDEUUTINEN 2016

GRAVITAATIOAALLOT
49% (249 ääntä)
PROXIMA B
21% (107 ääntä)
TEKOÄLY VOITTAA IHMISEN GO-PELISSÄ
11% (53 ääntä)
KOLMEN VANHEMMAN LAPSI
9% (47 ääntä)
RAKETIN MENO-PALUU
7% (34 ääntä)
KAKSIVIIKKOINEN IHMISALKIO LABORATORIOSSA
3% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 504

GRAVITAATIOAALLOT

Fyysikot saivat ensimmäisen suoran todisteen heikoista aika-avaruuden värähtelyistä eli gravitaatioaalloista, jotka jo Albert Einstein aikanaan ennusti. Gravitaatioaaltojen havainnointi antaa täysin uudenlaisen näkymän maailmankaikkeuteen.

Gravitaatioaalto
Havaitut gravitaatioaallot syntyivät kahden mustan aukon yhtyessä 1300 miljoonaa vuotta sitten. Gravitaatioaalto gravitaatioaalto,gravitaatioaaltojen ilmaisin

KOLMEN VANHEMMAN LAPSI

Ensimmäinen kolmen ihmisen DNA:sta kehittynyt lapsi syntyi terveenä huhtikuussa. Lapsen äiti kantoi mitokondriosairautta, jonka periytyminen voitiin välttää uudella DNA:n siirtotekniikalla. Äidin munasoluun siirrettiin terveitä mitokondrioita munasolun luovuttajalta. Ihmissoluissa perimäainesta on tumassa ja mitokondrioissa.

Kolme sukupuolisymbolia
Kolmen vanhemman tekniikkaa voidaan käyttää mitokondriosairauksien ehkäisemiseen. Kolme sukupuolisymbolia kolmen vanhemman liitto

KAKSIVIIKKOINEN IHMISALKIO LABORATORIOSSA

Ihmisalkio saatiin kehittymään laboratoriomaljalla 13 päivän ajan. Aiemmin laboratoriossa oli tutkittu 9 päivää hedelmöityksen jälkeen kehittyneitä alkioita. Muutaman päivän lisäys voi kuulostaa merkityksettömältä, mutta alkiokehityksen varhaisimmat vaiheet ovat täynnä käänteitä. Jo nyt tutkijat ovat löytäneet alkioista aiemmin tuntemattoman soluryhmän sekä kehittäneet uutta selitysmallia raskauden keskeytymisille.

Ihmisalkio
Ihmisalkio kolme päivää hedelmöittymisen jälkeen. Ihmisalkio ihmisalkio

PROXIMA B

Maapallon kaltainen planeetta Proxima b löytyi naapuritähtemme Proxima Centaurin kiertoradalta. Planeetan pinnalla saattaa olla nestemäistä vettä ja otolliset olot elämälle. Lähiaikoina asiaa ei kuitenkaan päästä tutkimaan, sillä matkaa naapuriin on 4,2 valovuotta. Planeetan havaitsi ensimmäisenä suomalainen astronomi Mikko Tuomi.

proxima centauri b
Taiteilijan näkemys planeetasta Proxima b. proxima centauri b Kuva: ESO/Kornmesser proxima b,Proxima Centauri b

RAKETIN MENO-PALUU

Space X toisti meno-paluun avaruuteen laskeutuen tällä kertaa mereen. Raketti vei tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle ja laskeutui lopulta kelluvalle laskeutumisalustalle. Jo joulukuussa 2015 Space X onnistui tuomaan raketin takaisin maan pinnalle, mutta sen jälkeen yritykset olivat epäonnistuneet. Space X:n tavoite on kehittää uudelleenkäytettävä raketti, joka tekisi avaruusliikenteestä huomattavasti edullisempaa.

CRS-8 laskeutuu.
Falcon 9 -raketti laskeutui meressä kelluvalle miehittämättömälle alukselle nimeltä Of Course I Still Love You. CRS-8 laskeutuu. Kuva: Space X space x

TEKOÄLY VOITTAA IHMISEN GO-PELISSÄ

AlphaGo -tekoäly voitti yhden maailman parhaista pelaajista perinteisessä japanilaisessa strategiapelissä. Tekoäly oppi pelaamaan seuraamalla ihmisten välisiä pelejä. AlphaGo omaksui itsenäisesti parhaan pelityylin. Nyt asetelma on kääntynyt ja parhaat pelaajat oppivat tekoälyltä uudenlaisia tapoja pelata.

Alphago siirrot.
Tekoäly AlphaGo voitti moninkertaisen maailmanmestarin Lee Sedolin Go-pelissä. Alphago siirrot. alphago
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua