Hyppää pääsisältöön

"Miksi en ole aikaisemmin ryhtynyt tähän" – kokosimme vinkit, joiden avulla uudenvuodenlupaus onnistuu paremmin

Ilotulitus
Lupauksia uudelle vuodelle? Ilotulitus Kuva: Yleisradio uusi vuosi

Uusi vuosi, uusi elämä? Montako mahtavaa lupausta olet ilotulitusrakettien loisteessa itsellesi antanut? Viimeistään helmikuussa alat tarkastella lupauksiasi kriittisesti. Kyllä nyt seurassa ainakin vähän viiniä voi ottaa? Tupakka silloin tällöin, mitäpä parit henkoset haittaisivat? Ruoka – ei se vaan maistu ilman rasvaa tai sokeria…

Joulupaketeista moni löysi tänäkin vuonna jonkin sortin elämäntaito-oppaan. On ravintoon ja liikuntaan keskittyviä opuksia, laihdutusta ja kehonmuokkausta. Uusimmat tee se itse -kirjat keskittyvät tunnepuolen hallintaan. Siivoa kotisi, selkiytät ajatuksesi. Hallitse kalenterisi, hallitset mielesi.

Miten mukava näitä oppaita onkaan lueskella ja nähdä itsensä fyysisesti ja henkisesti uudistuneena. Mutta, jos oppien toteutus jääkin teoriatasolle, missä menee metsään? Kokosimme vinkkilistat, joiden avulla uudenvuodenlupaus on helpompi tehdä ja ennen kaikkea pitää.

Ennen kuin lupaat, mieti:

1. Onko tarpeeni todellinen?

2. Lähteekö tarpeeni itsestäni vai ohjaudunko ulkoa käsin?

3. Miksi en ole aikaisemmin ryhtynyt tähän?

4. Olenko valmis näkemään vaivaa?

5. Kuinka suuri muutos elämääni tulee?

Ennen kuin luovutat, mieti:

1. Jos keskeytän, miten pitkään se harmittaa?

2. Olenko valmis palaamaan entiseen?

3. Haluanko kuulla kommentteja: ”Arvasin, ettei tuo voi toimia”

4. Olenko ikuinen aloittaja, joka ei vie asioita loppuun?

5. Pitäisinkö itsestäni enemmän, jos muuttaisin aikomukseni teoiksi?

Ja muista, syyllistäminen ja syyllistyminen kesken jääneistä aikeista on turhaa. Aina voi oppia, niin omista kuin muidenkin kokemuksista.

Onko sinulla vinkkejä tai muita elämänohjeita lupausten pitämiseen? Jaa ne kanssamme kommenttipalstalla:

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

 • Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

  Kerro meille kokemuksesi lomalla sairastumisesta.

  Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.

 • Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

  Testaa tietosi punkeista.

  Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!