Hyppää pääsisältöön

"Miksi en ole aikaisemmin ryhtynyt tähän" – kokosimme vinkit, joiden avulla uudenvuodenlupaus onnistuu paremmin

Ilotulitus
Lupauksia uudelle vuodelle? Ilotulitus Kuva: Yleisradio uusi vuosi

Uusi vuosi, uusi elämä? Montako mahtavaa lupausta olet ilotulitusrakettien loisteessa itsellesi antanut? Viimeistään helmikuussa alat tarkastella lupauksiasi kriittisesti. Kyllä nyt seurassa ainakin vähän viiniä voi ottaa? Tupakka silloin tällöin, mitäpä parit henkoset haittaisivat? Ruoka – ei se vaan maistu ilman rasvaa tai sokeria…

Joulupaketeista moni löysi tänäkin vuonna jonkin sortin elämäntaito-oppaan. On ravintoon ja liikuntaan keskittyviä opuksia, laihdutusta ja kehonmuokkausta. Uusimmat tee se itse -kirjat keskittyvät tunnepuolen hallintaan. Siivoa kotisi, selkiytät ajatuksesi. Hallitse kalenterisi, hallitset mielesi.

Miten mukava näitä oppaita onkaan lueskella ja nähdä itsensä fyysisesti ja henkisesti uudistuneena. Mutta, jos oppien toteutus jääkin teoriatasolle, missä menee metsään? Kokosimme vinkkilistat, joiden avulla uudenvuodenlupaus on helpompi tehdä ja ennen kaikkea pitää.

Ennen kuin lupaat, mieti:

1. Onko tarpeeni todellinen?

2. Lähteekö tarpeeni itsestäni vai ohjaudunko ulkoa käsin?

3. Miksi en ole aikaisemmin ryhtynyt tähän?

4. Olenko valmis näkemään vaivaa?

5. Kuinka suuri muutos elämääni tulee?

Ennen kuin luovutat, mieti:

1. Jos keskeytän, miten pitkään se harmittaa?

2. Olenko valmis palaamaan entiseen?

3. Haluanko kuulla kommentteja: ”Arvasin, ettei tuo voi toimia”

4. Olenko ikuinen aloittaja, joka ei vie asioita loppuun?

5. Pitäisinkö itsestäni enemmän, jos muuttaisin aikomukseni teoiksi?

Ja muista, syyllistäminen ja syyllistyminen kesken jääneistä aikeista on turhaa. Aina voi oppia, niin omista kuin muidenkin kokemuksista.

Onko sinulla vinkkejä tai muita elämänohjeita lupausten pitämiseen? Jaa ne kanssamme kommenttipalstalla:

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.