Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

AFK-blogi: Mitä toivon vuodelta 2017

ENCE eSports pelaa äänekkään suomalaisyleisön edessä mestaruudesta Assembly Winter 2016 -tapahtumassa.
Vuonna 2017 pelataan Suomessa toivottavasti isomman yleisön edessä. Kuva Assembly Winter 2016 -tapahtumasta, jossa ENCE pelasi äänekkään suomalaisyleisön edessä. ENCE eSports pelaa äänekkään suomalaisyleisön edessä mestaruudesta Assembly Winter 2016 -tapahtumassa. Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen e-urheilu,kilpapelaaminen

Vuosi 2016 oli e-urheilun kaikkien aikojen ykkösvuosi niin Suomessa kuin maailmalla. Vuoden vaihtuessa on hyvä hetki kertoa mitä toivon kotimaassamme tapahtuvan ensi vuonna.

Olen aikaisemmin kirjoittanut jo lyhyen koosteen vuodesta 2016, ja että vuosi 2017 tulee olemaan varsin mielenkiintoinen varsinkin Suomessa.

Joulun jälkeen olen kovasti miettinyt mitä haluaisin nähdä ensi vuonna tapahtuvan lajin erityisesti Suomessa. Hetken mietiskelyn jälkeen olen saanut listattua muutaman asian, joiden tapahtuminen kasvattaisi lajin suosiota maassamme.

Liitto räjäyttää potin

Suomen elektronisen urheilun liitosta on riittänyt puhetta jo useamman vuoden. Osan mielestä liitto on täysin turha ja että se ei palvele kilpapelaajia. Toisten mielestä taas liiton ei tule palvella pelaajia suoraan, mutta sen identiteetti ja tarkoitus on hieman epäselvää.

Huomenna työnsä aloittavalla uudella hallituksella on nyt tilaisuus räjäyttää potti, eli saada Liitosta oikeasti kiinnostavan. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa eSM-kisat tulisi ensi vuonna järjestää huomattavasti paremmin ja suuremmin, sillä tänä vuonna toteutus oli loppupeleissä kömpelö.

Uudella puheenjohtajalla Joonas "JKA" Kapiaisella ja kumppaneilla on edessä kiireinen ja rankka vuosi: Nyt jos koskaan on aika saada pelaajien huomio ja kunnioitus, eli tarjota heille jotain mitä he haluavat. Lisäksi liiton tulisi saada kokonaisuutena lajia enemmän esille valtamediassa kuin pelkästään syksyisten MM-kisojen muodossa.

Toivon kovasti, että loppuvuodesta liitto saa lukea positiivista palautetta ja runsaita kehuja niin pelaajilta, järjestäjiltä kuin myös katsojilta heidän tekemästään työstä.

Suomalaispelaajat menestyvät yksinpeleissä

Yksinpeleillä tarkoitan esimerkiksi StarCraft II:sta ja Hearthstonea, jossa suomalaismenestys on ollut todella vaihtelevaa viimeisen kahden vuoden aikana .StarCraft-rintamalla Joona "Serral" Sotala ja Vesa "Welmu" Hovinen pystyvät haastamaan Euroopan huippuja, mutta mennyt vuosi oli molemmille suuri pettymys.

Hearthstone-pelaajia Suomesta löytyy satoja, mutta huipulla on ollut kovin tyhjää Janne "Savjz" Mikkosen päätettyä keskittyä enemmän striimiinsä kuin turnauksissa kisaamiseen. Hearthstonessa menestys on usein myös tuurista kiinni, joten ehkä on sopivaa toivoa onnen suosivan suomalaisia paremmin ensi vuonna!

Joona "Serral" Sotala voitti Assembly Winter 2016:n StarCraft II -turnauksen
18-vuotias Joona "Serral" Sotala aikoo pelata osan ensi vuodesta täyspäiväisesti. Joona "Serral" Sotala voitti Assembly Winter 2016:n StarCraft II -turnauksen Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen e-urheilu,kilpapelaaminen

Oma e-urheilutapahtuma esimerkiksi jäähalliin

Suomessa suurimpia tapahtumia ovat Assemblyt, LanTrek sekä syksyinen DigiExpo. Ensi vuonna toivon näiden rinnalle nousevan myös itsenäisen pelitapahtuman, jossa pääfokus on puhtaasti e-urheilussa.

Tällainen tapahtuma olisi esimerkiksi mahdollista järjestää jossain maamme lukuisista jäähalleista tai esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaalla tai Kulttuuritalolla. Fiksuinta olisi peluuttaa tapahtumassa kahta turnausta, mutta jos pitäisi valita yksi peli, niin loogisin valinta olisi CS:GO tai kovassa kasvussa oleva Overwatch.

Suomalainen Counter-Strike-joukkue nähdään Major-turnauksessa

Kaksi tai kolme kertaa vuodessa järjestettävät Counter-Strike: Global Offensiven Major-turnaukset ovat Valven tukemia ja pelin arvostetuimpia. Suomalaisjoukkue on nähty kisoissa vain kerran: Keväällä 2015 pelatussa Katowice Major-turnauksessa, jolloin 3DMAX lähti kotimatkalle kahden tappion päätteeksi.

Toivon toden teolla, että ensi vuonna joku suomalaisjoukkue pääsee pelaamaan Major-kisoihin. Vahvin ehdokas on tietenkin maamme ykkösjoukkue LGR, mutta jopa heidän tulee nostaa tasoaan jotta Majorissa kisaaminen olisi realistista.

3DMAX Gaming juhli Lantrek 2015 CS:GO-turnauksen voittoa.
3DMAX on ainoa suomalaisjoukkue joka on kisannut CS:GO:n Major-turnauksessa. 3DMAX Gaming juhli Lantrek 2015 CS:GO-turnauksen voittoa. Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen lantrek

Isot tekijät löytävät e-urheilun ja Suomeen saadaan lisää ammattilaisia

HIFK:n päätös perustaa oma e-urheilujoukkue oli hieno pelin avaus Suomessa, mutta toivon trendin jatkuvan urheiluseurojen parissa myös ensi vuonna. Potentiaalisia ehdokkaita olisivat esimerkiksi Jokerit tai HIFK:n ohella muut SM-liigaseurat.

Isojen ja tunnettujen tekijöiden, kuten TV- tai nettimedioiden, mukaantulo toisi meille lisää sponsoreita ja faneja, jotka puolestaan tuovat lisää rahaa ja tätä myöten uusia ammattilaisia. Heitä kun meiltä ei löydy kuin kourallinen.

Muutaman miljoonan ihmisen maaksi tilanteemme on kaiken kaikkiaan ihan hyvä tällä hetkellä kokonaisuutena. Mutta aina pystyy parantamaan!

Jos verrataan tilannettamme rakkaaseen kilpakumppaniin Ruotsiin, joka on noin kaksi kertaa isompi maa kuin Suomi väkiluvultaan, niin heillä menee kymmenen kertaa meitä paremmin tällä hetkellä.

Toivonkin näin ollen, että ensi vuodesta alkaen alamme kuroa kaulaa ruotsalaisiin askel kerrallaan. Yksi iso askel olisi saada lisää suomalaistukijoita, jotta maamme parhaat voisivat keskittyä pelkästään pelaamiseen ja tämän myötä parantaa tuloksia tasaisin väliajoin.

Mitä sinä toivot tapahtuvan suomalaisen e-urheilun parissa ensi vuonna? Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua