Hyppää pääsisältöön

Bäkkäreitä, Spaissareita, Aquaa ja Apulantaa: nämä hitit täyttävät 20 vuotta – selvitimme, mitä niiden esittäjille kuuluu nyt

Vuonna 1997 tehtiin aivan älyttömän kovia biisejä. Tässä niistä osa. Fiilistele!

Backstreet Boys Sveitsissä vuonna 2005. // Kuva: EPA / Joerg Carstensen.

Vuosi 1997 oli monella tavalla hieno ja merkityksellinen: Titanic-elokuva ilmestyi, Suomalaiset saivat luvan matkustaa Viroon, Latviaan ja Liettuaan ilman viisumia ja tv-kanava Nelonen aloitti toimintansa.

Lisäksi tuona vuonna ilmestyi tukku tolkuttoman hyviä biisejä! Osa vuoden 1997 hiteistä on kestänyt hyvin aikaa – osa taas kuulostaa NIIIIIN ysäriltä. Vai mitä, Aqua ja Barbie Girl?

Listasimme 15 isoa vuoden 1997 hittiä ja otimme selvää, mitä niiden esittäjille nykyään kuuluu.

1. Hanson – MMMBop

Kun Hanson julkaisi suurimman megahittinsä MMMBop, bändin jäsenet olivat hädin tuskin teini-ikäisiä. Isaac oli 16, Taylor 14 ja Zach vasta 11-vuotias.

Hanson on nyt julkaissut yhteensä kuusi studioalbumia, joista ylivoimaisesti suosituin on ollut MMMbop-kappaleen sisältänyt Middle of Nowhere. Hansonin toistaiseksi viimeisin levy Anthem julkaistiin vuonna 2013. Yhtye aikoo julkaista joulualbumin tänä vuonna.

Musiikin lisäksi Hanson on vuosien varrella kehitellyt muun muassa oman oluen, jonka nimi on Mmmhops. Juomaa tarjottiin ensimmäistä kertaa The Hangover Part 3 -elokuvan ensi-illassa vuonna 2013. Lisäksi bändi on ollut mukana Hell’s Kitchen -ohjelman yllätysvieraina vuonna 2014.

2. Spice Girls – Viva Forever

Ohhoh mikä kappale! Aina kova biisi.

Spice Girls on vuosien aikana ollut telakalla jo monta kertaa. Isoin comeback nähtiin vuonna 2012, jolloin bändi esiintyi Lontoon olympialaisten päätösjuhlissa. Samana vuonna yhtyeen kappaleista koostuvaa Viva Forever! -musikaalia alettiin esittää Lontoossa.

Vuonna 2016 Mel B, Emma ja Geri avasivat bändin 20-vuotisjuhlan kunniaksi Spice Girls – GEM -verkkosivun, joka antoi viitteitä yhtyeen paluusta. Kolmikko julkaisi loppuvuodesta 2016 Song For Her -nimisen kappaleen.

3. Backstreet Boys – As Long As You Love Me

Okei, tähänhän olisi voinut valita minkä vain Backstreet’s Back -albumin kappaleen!

Bäkkäreiden suurin hype sijoittui 2000-luvun taitteeseen. Viime vuosina yhtyeen menestys on ollut vaatimattomampaa, mutta se on silti maailman myydyin poikabändi: bändin levyjä on kaupattu yli 140 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2013 Backstreet Boys sai tähden Hollywoodin Walk Of Famelle.

Bäkkäreiden Nick Carter, Howard Dorough ja A.J. McLean julkaisivat zombiekauhuelokuva Dead 7:n vuonna 2016. Yhtyeen on tarkoitus julkaista uusi albumi tänä vuonna.

4. Puff Daddy & Faith Evans ft. 112 – I’ll Be Missing You

Puff Daddy (nyk. Diddy)julkaisi I’ll Be Missing You -kappaleen rap-legenda Notorious B.I.G:n muistolle.

Diddy eli Sean Combs pyörittää yhä vuonna 1993 perustamaansa Bad Boy -levy-yhtiötä. Sen lisäksi hän on jatkanut musiikin tekemistä ja julkaissut viimeksi vuonna 2015 MMM (Money Making Mitch) -mixtapen.

Räppäri on kuitenkin sanonut vetäytyvänsä musiikkibisneksestä ja alkavansa keskittyä näyttelemiseen. Toistaiseksi hän on esiintynyt pienissä rooleissa muun muassa Draft Day- ja Muppets Most Wanted -elokuvissa.

5. Toni Braxton – Un-Break My Heart

Un-Break My Heart on yhdysvaltalaisen Toni Braxtonin tunnetuin kappale. Vuonna 2015 julkaistiin Braxtonin elämäkertaelokuva, jonka nimi on Toni Braxton: Un-Break My Heart.

Braxton on jatkanut musiikin tekemistä näihin vuosiin saakka, mutta etenkin viime vuosien aikana keskittynyt entistä enemmän television tekemiseen. Eläkertaelokuvan lisäksi hän on tähdittänyt muun muassa Braxton Family Values -realitysarjaa, joka kertoo Tonin sekä hänen neljän sisarensa sekä äitinsä elämästä. Reilu vuosi sitten Braxton julkaisi sisartensa kanssa Braxton Family Christmas -albumin.

6. R Kelly – I Believe I Can Fly

R Kellyn ura on ollut täynnä menestystä ja kohuja. Suurin kohu syntyi videosta, jolla R Kellyn väitettiin olevan sukupuoliyhteydessä alaikäisen tytön kanssa. Oikeus totesi Kellyn olevan syytön.

R Kelly on jatkanut musantekemistä aktiivisesti. Vuoden 2015 syyskuussa hän julkaisi The Buffet -nimisen albumin ja vuoden 2016 lokakuussa ensimmäisen joulualbuminsa 12 Night of Christmasin.

7. Céline Dion – My Heart Will Go On

Biisi, joka ei koskaan kuole tai edes vanhene! Tämän tahdissa monet ovat tanssineet ensimmäistä kertaa hitaita koulun diskossa.

Céline Dionin ura oli huipussaan pari vuotta Titanic-tunnarin julkaisun jälkeen. Samoihin aikoihin hänen miehellään todettiin syöpä, joten Dion vetäytyi kolmeksi vuodeksi musiikkimarkkinoilta ja perusti perheen.

Kautta aikojen myydyin kanadalaisartisti tekee yhä musiikkia. Hänen tuorein albuminsa, ranskankielinen Encore ur soir julkaistiin viime kesänä. Viime vuonna Dion julkaisi myös coverin Queeniin The Show Must Go On -kappaleesta.

Dionin aviomies René Angélin menehtyi alkuvuodesta 2016.

8. Coolio – C U When U Get There

C U When U Get There -kappale jäi suosiossaan Coolion pari vuotta aiemin julkaisemaa megahitti Gansta’s Paradisea pienemmäksi, mutta on silti yksi vuoden 1997 kovimmista rap-biiseistä.

C U When U Get Theren jälkeen Coolion ura on ollut laskusuunnassa. Hän sai kenkää Tommy Boy Records -levy-yhtiöstä, eivätkä hänen 2000-luvulla julkaisemansa albumit ole nousseet esimerkiksi Billboardin listoille lainkaan.

Coolio osallistui julkkisten Big Brother -ohjelmaan vuonna 2009. Seuraavana vuonna hän oli mukana Ultimate Big Brotherissa.

9. The Verve – Bitter Sweet Symphony

Bitter Sweet Symphony on The Verven suurin hitti. Biisin musiikkivideo sai negatiivista palautetta, sillä sen pelättiin näyttävän huonoa esimerkkiä nuorille. Videolla bändin keulakuva Richard Ashcroft kävelee pitkin katua välittämättä ja väistämättä hänen tiellään ja ympärillään olevia henkilöitä.

The Verve hajosi ensimmäisen kerran vuonna 1995. Seuraavan kerran homma laitettiin pakettiin vuonna 1999. Yhtenä syynä bändin hajoamiselle olivat huumeet.

Yhtye teki kuitenkin paluun vuonna 2007. Se julkaisi uuden albumin vuotta myöhemmin, mutta hajosi jälleen vuonna 2009. Vuonna 2010 Ashcroft sanoi, että bändin taival olisi nähty, mutta paria viikkoa myöhemmin hän oli tullut siihen tulokseen, että paluu voisi olla mahdollinen vielä joskus.

10. Aqua – Barbie Girl

Hi Barbie! Hi Ken!

Tässä on kappale, jota pitää soittaa jokaisissa ysäribileissä. Biisi herätti julkaisunsa aikaan myös pientä vastarintaa, sillä Barbie-nukkeja valmistava Mattel haastoi Aquan biisin johdosta oikeuteen, sillä kappale antoi Mattelin mukaan väärän kuvan nukeista. Syyte kuitenkin hylättiin.

Barbie Girl -kappaleen jälkeen tanskalaisyhtye Aqua julkaisi menestyksekkään Aquarium-albumin vuonna 2000. Vuonna 2001 yhtye hajosi, mutta se teki paluun kuusi vuotta myöhemmin. Suurin menestys jäi kuitenkin vuosituhannen vaihteeseen.

11. Rammstein – Du Hast

Saksalainen metallimöhkäle Rammstein on jatkanut taivaltaan tasaisen suosittuna aina 1990-luvun puolivälistä lähtien. Vuonna 1997 julkaistu Du Hast toi sille maailmanlaajuista suosiota.

Yhtyeen viimeisin studioalbumi on julkaistu vuonna 2009. Sen jälkeen yhtye on keikkaillut aktiivisesti ympäri maailmaa. Yhtyeen esitykset tunnetaan näyttävästä pyrotekniikastaan.

Rammstein esiintyy Vantaalla 9. kesäkuuta.

12. Savage Garden – Truly Madly Deeply

Australialaisen Savage Gardenin Truly Madly Deeply oli Jude Law’n tähdittämän Music From Another Room -elokuvan tunnuskappale.

Vuonna 1993 perustettu Savage Garden -duo hajosi vuonna 2001. Se ehti julkaista vain kaksi albumia, mutta monet niiden kappaleista saavutti kansainvälistä menestystä. Truly Madly Deeplyn lisäksi yhtyeen tunnettuja kappaleita ovat muun muassa I Want You, To The Moon and Back sekä The Animal Song.

Vuoden 2001 jälkeen Savage Gardenin laulaja Darren Hayes on tehnyt uraa sooloartistina. Vuonna 2015 hän julkaisi komediapodcastin, jossa hän sanoi vetäytyneensä musiikkibisneksestä.

13. Apulanta – Anna mulle piiskaa

Kyllä: tämän biisin julkaisusta tulee täyteen 20 vuotta. Hurjaa.

Pari vuosikymmentä Anna mulle piiskaa -biisin julkaisun jälkeen Apulanta nauttii yhä suurta kansansuosiota. Vuonna 2015 yhtye teki kaksi loppuunmyytyä areenakonserttia Espoon Barona Areenalla. Apulannan viimeisin albumi on vuonna 2015 julkaistu Kun siitä tuli totta.

Apulannasta kertova elokuva ilmestyi vuonna 2016.

14. Don huonot – Hyvää yötä ja huomenta

Hyvää yötä ja huomenta on Don huonojen menestynein kappale, joka löytyy bändin samannimiseltä, platinaa myyneeltä albumilta.

Don huonot lopetti vuonna 2003, mutta on soittanut sen jälkeen useita reunion-keikkoja. Bändi teki paluun vuodeksi 2010, jolloin se esiintyi Ruisrockissa, Ankkarockissa ja Tavastialla. Vuoden 2010 jälkeen bändi vietti hiljaiseloa, kunnes se osallistui vuonna 2014 Ylen We want more -musiikkiohjelmaan. Vuonna 2015 bändi teki 25-vuotisjuhlakiertueen.

15. Ultra Bra – Sinä lähdit pois

Sinä lähdit pois on Ultra Bran tunnetuin kappale.

Ultra Bra jäi määrittelemättömän mittaiselle tauolle vuonna 2001. Sen jälkeen se on kuitenkin esiintynyt Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa vuonna 2007 ja Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan tukikonsertissa vuonna 2012.

Monet Ultra Bran entiset jäsenet vaikuttavat nykyään muissa yhtyeissä. Kerkko Koskinen ja Vuokko Hovatta ovat osa Kerkko Koskinen kollektiivia, Terhi Kokkonen ja Antti Lehtinen ovat Scandinavian Music Groupin jäseniä. Olli Viitaperko johtaa Ensemble Ambrosius -kamariyhtyettä.

Muokattu 2.1. klo 16:28: poistettu virheellinen maininta siitä, että Sinä lähdit pois olisi ollut Isänmaan toivot -sarjan tunnari. Spice Girlsin biisi vaihdettu Wannabesta Viva Foreveriin.

Lue myös:

Joko tuntuu vanhalta – nämä kappaleet täyttävät ensi vuonna 10 vuotta