Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Arto Paasilinna: Operaatio Finlandia – Vihollinen hyökkää lännestä

Arto Paasilinna
Arto Paasilinna Kuva: Yle Arto Paasilinna,Operaatio Finlandia,kirjojen suomi

Sodan mielettömyys on julman hauskaa Arto Paasilinnan romaanissa Operaatio Finlandia.

Kirjan tarinassa Ruotsissa kehittyy fasistinen liike, joka havittelee Ahvenanmaata Suomelta. Tilanne kärjistyy, ja Ruotsi hyökkää Ahvenanmaalle, Turkuun ja Vaasaan. Suomen ja Ruotsin välille syttyy sota, joka osoittautuu paitsi kauheaksi, myös naurettavaksi.

Arto Paasilinnan suurpoliittinen kuvitelma on ollut ilmestymisvuonna harmiton ajatusleikki – Suomessahan uhkan odotettiin aina tulevan idästä. Nykyaikana se tuo mieleen myös pelottavia ajatuksia kansallismielisyyden noususta Pohjoismaissa.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Paasilinnan Operaatio Finlandia on vuoden 1972 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen: “Luulen, että Paasilinna on halunnut yllätysmomentin vuoksi jättää pois ilmeisimmät tuon ajan Suomeen vaikuttaneet asiat eli Kekkosen ja Neuvostoliiton”

Katso Mikko-Pekka Heikkisen haastattelu Paasilinnan romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Väinö Linna

Lue lisää:

Eino Leino

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi