Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Edith Södergran: Maa jota ei ole – Traaginen kosmopoliitti loi uudenlaisen naisen

Edith Södergran
Edith Södergran Kuva: Svenska litteratursällskapet i Finland Edith Södergran,Maa jota ei ole,kirjojen suomi

Edith Södergranin Maa jota ei ole -kokoelman runojen maailma on herkän kaunis, vaikka hänen oma elämänsä oli sairauden runtelema.

Edith Södergran loi runoissaan ja elämässään uudenlaista naiskuvaa. Hän kärsi erilaisuuden kokemuksista modernistisena suomenruotsalaisena runoilijana, jonka seksuaalikäsitykset poikkesivat perinteisistä. Södergranin runot heijastivat myös tuon ajan eurooppalaista ajattelua, joka vasta myöhemmin tuli enemmän esiin suomalaisessa keskustelussa.

Hagar Olsson ja Elmer Diktonius kokosivat nuorena tuberkuloosiin kuolleen kirjailijan tuotantoa runokokoelmaan Maa jota ei ole. Kokoelman nimirunon Södergran kirjoitti ilmeisesti juuri ennen kuolemaansa juhannuspäivänä vuonna 1923. Se löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Kokoelma ilmestyi alunperin ruotsiksi nimellä Landet som icke är. Sen suomensi Uuno Kailas.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Södergranin Maa jota ei ole on vuoden 1926 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirja on luettavissa alkuperäiskielellä.

Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi
Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi kirjojen suomi
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston Doria-julkaisuarkistoon. Teos on luettavissa e-kirjana myös vuoden 2017 jälkeen.
Katsele ja kuuntele

Tutkija Agneta Rahikainen: "Södergran kirjoitti minästä aivan uudella, Suomessa siihen asti ennennäkemättömällä tavalla"

Katso Agneta Rahikaisen haastattelu Södergranin kokoelmasta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Saima Harmaja

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 2.1.2018: Linkki e-kirjaan vaihdettu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi