Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Edith Södergran: Maa jota ei ole – Traaginen kosmopoliitti loi uudenlaisen naisen

Edith Södergran
Edith Södergran Kuva: Svenska litteratursällskapet i Finland Edith Södergran,Maa jota ei ole,kirjojen suomi

Edith Södergranin Maa jota ei ole -kokoelman runojen maailma on herkän kaunis, vaikka hänen oma elämänsä oli sairauden runtelema.

Edith Södergran loi runoissaan ja elämässään uudenlaista naiskuvaa. Hän kärsi erilaisuuden kokemuksista modernistisena suomenruotsalaisena runoilijana, jonka seksuaalikäsitykset poikkesivat perinteisistä. Södergranin runot heijastivat myös tuon ajan eurooppalaista ajattelua, joka vasta myöhemmin tuli enemmän esiin suomalaisessa keskustelussa.

Hagar Olsson ja Elmer Diktonius kokosivat nuorena tuberkuloosiin kuolleen kirjailijan tuotantoa runokokoelmaan Maa jota ei ole. Kokoelman nimirunon Södergran kirjoitti ilmeisesti juuri ennen kuolemaansa juhannuspäivänä vuonna 1923. Se löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Kokoelma ilmestyi alunperin ruotsiksi nimellä Landet som icke är. Sen suomensi Uuno Kailas.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Södergranin Maa jota ei ole on vuoden 1926 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirja on luettavissa alkuperäiskielellä.

Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi
Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi kirjojen suomi
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Tutkija Agneta Rahikainen: "Södergran kirjoitti minästä aivan uudella, Suomessa siihen asti ennennäkemättömällä tavalla"

Katso Agneta Rahikaisen haastattelu Södergranin kokoelmasta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Saima Harmaja

Saima Harmaja: Sateen jälkeen – Antaudu tuskan ja kauneuden raastavaan ristiriitaan

Lue koskettava runokokoelma ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastossa.

Lue lisää:

Pirkko Saisio

Pirkko Saisio: Kainin tytär – Minkälaista on naisten välinen rakkaus heteronormatiivisuuden kuristuksessa?

Lue romaani homoseksuaalisuudesta ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi