Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Eeva Joenpelto: Vesissä toinen silmä – Koe julkisuuden kääntöpuoli

Eeva Joenpelto
Eeva Joenpelto Kuva: WSOY Eeva Joenpelto,Vesissä toinen silmä,kirjojen suomi

Eeva Joenpellon romaani Vesissä toinen silmä kuvaa itsekriittisesti taiteilijan menestymisen vaikeuksia ja paineita.

Kirjan päähenkilö, elokuvaohjaaja Ossi Juhonkoski, on uupunut ja kärsii ammatillisesta kriisistä. Hän lähtee maalle, lapsuutensa maisemiin, työstämään uutta elokuvakäsikirjoitusta. Menneisyyden tapahtumat eivät kuitenkaan päästä itsekästä päähenkilöä otteestaan.

Romaani kertoo elokuvaohjaajan vaikeudesta menestyä aikana, jolloin suomalaisen elokuvan katsojamäärät olivat pohjalukemissa. Teos kommentoi taiteen tekemiseen ja julkisuuteen liittyviä paineita, mutta toisaalta myös ihmisten motiiveja työskennellä luovilla aloilla. Kirja kritisoi 70-lukulaista ajatusta, että taiteilijan tulee olla poliittinen ja ottaa yhteiskunnallisesti kantaa.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Joenpellon Vesissä toinen silmä on vuoden 1971 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Kirjallisuudentutkija Helena Ruuska: “Joenpelto koki vaikeana sen, että kirjailijoilta alettiin vaatia 1970 julkisuudessa esiintymistä”

Katso Helena Ruuskan haastattelu Joenpellon romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Nadja Nowak.Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Jusa Peltoniemi

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi