Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Frans Emil Sillanpää: Hurskas kurjuus – Miksi päädyimme sisällissotaan?

Frans Emil Sillanpää
Frans Emil Sillanpää Kuva: Otava Frans Emil Sillanpää,Hurskas kurjuus,kirjojen suomi

Frans Eemil Sillanpään Hurskas kurjuus on realistisen koskettava kuvaus sisällissodasta, jossa viattomatkin joutuivat tahtomattaan sodan osapuoliksi.

Hurskas kurjuus -romaani kuvaa syitä Suomen sisällisodalle. Siinä seurataan köyhän torpparin elämää 1860-luvulta vuoteen 1918, punaisten joukkohautaan asti.

Sillanpää on ainoa suomalainen kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut kirjailija. Kirjailijan objektiivisuuteen pyrkinyt ote herätti kritiikkiä poliittisen kahtiajakautuneisuuden aikana.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Sillanpään Hurskas kurjuus on vuoden 1919 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Professori Jukka Kekkonen: "Ei tuolloin ollut mahdollista saada aikaan kovin paljon enempää punaisia sympatisoivia teoksia"

Katso Jukka Kekkosen haastattelu Hurskas kurjuus -romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Aarno Karimo

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi