Hannu Raittilan romaanissa Ei minulta mitään puutu vanhoillislestadiolaisten suviseurat ovat esimerkkinä jatkuvan kasvun mahdottomuudesta. Pienen kaupungin kokoisesta ihmismäärästä muodostuu Raittilan teoksessa vertauskuvauksellinen kaupallisuuden kultainen vasikka.
Suviseurojen kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta jo niin suuriksi, että se aiheuttaa lähes mahdottomia logistisia ongelmia. Uskonnon sijaan Raittilan romaanin kohteena on väliaikaisen yhteisön synnyttäminen keskelle savista peltoa.
Vuonna 1998 julkaistiin runsaasti yhteiskunnallisia kirjoja. Rahan tunkeutuminen lähisuhteisiin, vähäosaisuus sekä ihmisen ja koneen ongelmallinen symbioosi tietoyhteiskunnassa olivat vuoden kirjasadon teemoja.
Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Raittilan Ei minulta mitään puutu on vuoden 1998 teos.
Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.
Katsele ja kuuntele
Tutkija Sari Sarlio-Siintola: “Tämä kirja on kritiikki sekä jatkuvaa kasvua että itseriittoista käyttäytymistä kohtaan”
Katso Sari Sarlio-Siintolan haastattelu Ei minulta mitään puutu -romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.
Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.
Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.
Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.