Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Hannu Raittila: Ei minulta mitään puutu – Näe jatkuvan kasvun mahdottomuus

Hannu Raittila
Hannu Raittila Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen Hannu Raittila,kirjojen suomi,Ei minulta mitään puutu

Hannu Raittilan romaanissa Ei minulta mitään puutu vanhoillislestadiolaisten suviseurat ovat esimerkkinä jatkuvan kasvun mahdottomuudesta. Pienen kaupungin kokoisesta ihmismäärästä muodostuu Raittilan teoksessa vertauskuvauksellinen kaupallisuuden kultainen vasikka.

Suviseurojen kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta jo niin suuriksi, että se aiheuttaa lähes mahdottomia logistisia ongelmia. Uskonnon sijaan Raittilan romaanin kohteena on väliaikaisen yhteisön synnyttäminen keskelle savista peltoa.

Vuonna 1998 julkaistiin runsaasti yhteiskunnallisia kirjoja. Rahan tunkeutuminen lähisuhteisiin, vähäosaisuus sekä ihmisen ja koneen ongelmallinen symbioosi tietoyhteiskunnassa olivat vuoden kirjasadon teemoja.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Raittilan Ei minulta mitään puutu on vuoden 1998 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Tutkija Sari Sarlio-Siintola: “Tämä kirja on kritiikki sekä jatkuvaa kasvua että itseriittoista käyttäytymistä kohtaan”

Katso Sari Sarlio-Siintolan haastattelu Ei minulta mitään puutu -romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Pauliina Rauhala

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu – Koe vanhoillislestadiolainen tragedia

Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 2013 teokseen.

Lue lisää:

Antti Tuuri

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi