Hyppää pääsisältöön

Kirjojen Suomi -hankkeen kummit

Kirjojen Suomen kummit
Kirjojen Suomen kummit kirjojen suomi

“Luen puhtaasti nautinnosta ja huvista”, kirjailija ja Kirjojen Suomen kummi Antti Tuuri tunnustaa. Kaikki alkoi siitä, kun Tuuri huomasi nelivuotiaana osaavansa lukea. Lukeminen jäi tavallaan päälle, kuten niin monelle meistä.

Kirjojen Suomen kummeja ovat toimittaja Maryan Abdulkarim, kirjailija Juha Itkonen, kirjailija Emmi Itäranta, muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä, toimittaja Riku Rantala, näyttelija ja käsikirjoittaja Sanna Stellan, Antti Tuuri sekä muusikko ja kirjailija Maija Vilkkumaa.

Vaikka kummeissa on monta kirjailijaa ja kirjoittajaa, nyt keskiössä on lukeminen. Kummien tehtävä on puhua kirjoista ja lukemisesta. Kuuden kummin kanssa pääsee myös lukemaan, sillä he vetävät vuorollaan Kirjojen Suomen lukupiirin verkossa vuoden 2017 aikana.

“Lukemisessa parasta ovat maailmat, jotka tarinoiden kautta avautuvat. Kirjat laajentavat kuvaani maailmasta, kasvattavat empatiakykyäni ja terävöittävät havainnointiani”, Maryan Abdulkarim muotoilee.

Näitä tarinoita on jaettavaksi varmaan jokaisella: Saima Harmaja oli Maija Vilkkumaan korvaamaton apu teini-iässä. Juha Itkosen käsikarvat nousevat pystyyn edelleen, kun hän kuulee sanan Mordor. Kauko Röyhkä pääsi Pellon mummolasta suoraan Sahalinin vankileireille.

Tai lukumatkan voi tehdä myös takaisin itseensä ja juurilleen, kuten Sanna Stellan; hän luki Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu Isossa-Britanniassa asuessaan ja muisti, mitä on olla suomalainen.

Sanna Stellanin vetämä lukupiiri alkaa osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi 19.1. Lähde mukaan, sillä lukeminen avaa maailmoja, on tutkitusti hyväksi terveydelle ja on vielä sairaan kivaakin!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi