Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Lars Sund: Erikin kirja – Kuinka Suomesta tuli rauhan tyyssija?

Lars Sund
Lars Sund Kuva: Cata Portin Lars Sund,Erikin kirja,kirjojen suomi

Neuvostoliitto on sortunut ja kylmä sota ohi. Lars Sund käsittelee teoksessaan Erikin kirja maailman muuttumista suomenruotsalaisen yhteisön näkökulmasta.

Teos päättää Sundin suomenruotsalaisia sukuja käsittelevän Pohjanmaa-trilogian. Historiallinen romaani kuljettaa lukijan talvisodasta 2000-luvulle asti. Siklaxilaisen yhteisön kautta kirja kuvaa maailman muuttumista ja suomalaisten asenteiden kehittymistä. Kirja ilmestyi alunperin ruotsiksi nimellä Eriks bok. Sen suomensi Liisa Ryömä.

Romaani kertoo kolmen henkilön tarinan: Erik toimii tiedustelu-upseerina toisessa maailmansodassa. Myöhemmin hän ajautuu maanpakoon ja päätyy lopulta CIA:n vakoojaksi. Erikin serkku Margareta sen sijaan jää sodan jälkeen Suomeen. Erikin tarinan rinnalla kirja kuvaa Margaretin ja tarkka-ampuja Charlesin omalaatuista rakkautta.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Sundin Erikin kirja on vuoden 2003 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Yksilöt yhteiskunnan rakennuspalikoina

Katso kirjailija Antti Tuurin haastattelu Sundin romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Kalle Päätalo

Lue lisää:

Sally Salminen

Sally Salminen: Katriina – Minkälaista on olla ulkopuolinen?

Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1936 teokseen.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi