Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Maria Jotuni: Tohvelisankarin rouva – Miksi ihmisen loputon ahneus naurattaa?

Maria Jotuni
Maria Jotuni Kuva: Otava Maria Jotuni,Tohvelisankarin rouva,kirjojen suomi

Maria Jotuni piirtää näytelmässään Tohvelisankarin rouva kuvaa 1920-luvusta ja avioliiton taloudellisista siteistä.

Tarinassa ahne Juulia on suostunut vanhemman Aadolfin vaimoksi tämän rikkaan veljen perinnön toivossa. Hän unelmoi karkaavansa nuoren rakastettunsa Veijon luokse, joka on kuitenkin enemmän kiinnostunut Juulian tytärpuolesta. Näytelmän kolmannessa näytöksessä vahvojen naisten ja heikkojen miesten asetelma kääntyy farssiksi.

Jotunia pidetään 1900-luvun alun sukupuolikuvauksen taiturina. Näytelmä synnytti kirjasodan, joka ulottui jopa eduskunnan budjettikeskusteluun. Ihmisyyden moraalittomuutta ja ahneutta kuvaava teos on edelleen hyvin ajankohtainen.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Jotunin Tohvelisankarin rouva on vuoden 1924 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston Doria-julkaisuarkistoon. Teos on luettavissa PDF-tiedostona myös vuoden 2017 jälkeen.
Katsele ja kuuntele

Näyttelijä Eeva-Liisa Haimelin: "Maria Jotuni oli hyvin rohkeasti edellä aikaansa tarjotessaan tällaista naiskuvaa katsojille ja lukijoille"

Katso Eeva-Liisa Haimelinin haastattelu Tohvelisankarin rouvasta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Hella Wuoljoki

Lue lisää:

Kaari Utrio

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 2.1.2018: Linkki e-kirjaan vaihdettu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi