Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Maria Jotuni: Tohvelisankarin rouva – Miksi ihmisen loputon ahneus naurattaa?

Maria Jotuni
Maria Jotuni Kuva: Otava Maria Jotuni,Tohvelisankarin rouva,kirjojen suomi

Maria Jotuni piirtää näytelmässään Tohvelisankarin rouva kuvaa 1920-luvusta ja avioliiton taloudellisista siteistä.

Tarinassa ahne Juulia on suostunut vanhemman Aadolfin vaimoksi tämän rikkaan veljen perinnön toivossa. Hän unelmoi karkaavansa nuoren rakastettunsa Veijon luokse, joka on kuitenkin enemmän kiinnostunut Juulian tytärpuolesta. Näytelmän kolmannessa näytöksessä vahvojen naisten ja heikkojen miesten asetelma kääntyy farssiksi.

Jotunia pidetään 1900-luvun alun sukupuolikuvauksen taiturina. Näytelmä synnytti kirjasodan, joka ulottui jopa eduskunnan budjettikeskusteluun. Ihmisyyden moraalittomuutta ja ahneutta kuvaava teos on edelleen hyvin ajankohtainen.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Jotunin Tohvelisankarin rouva on vuoden 1924 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Näyttelijä Eeva-Liisa Haimelin: "Maria Jotuni oli hyvin rohkeasti edellä aikaansa tarjotessaan tällaista naiskuvaa katsojille ja lukijoille"

Katso Eeva-Liisa Haimelinin haastattelu Tohvelisankarin rouvasta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Hella Wuoljoki

Hella Wuolijoki: Niskavuoren leipä – Vahvat naiset ottavat mittaa toisistaan

Lue näytelmä suurtilan matriarkasta ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Kaari Utrio

Kaari Utrio: Ruusulaakso – Aisti yltäkylläisyydestä humaltunut 1980-luku!

Lue parodia menestyjien ajasta ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi