Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Marja-Liisa Vartio: Kaikki naiset näkevät unia – Irti turhautuneen naisen elämästä

Marja-Liisa Vartio
Marja-Liisa Vartio Kuva: Otava Marja-Liisa Vartio,Kaikki naiset näkevät unia,101kirjaa

Marja-Liisa Vartion romaani Kaikki naiset näkevät unia esittelee naisen tuntoja aikana, jolloin naisten elämä oli vielä kaavamaista ja rajoitettua.

Kirjan päähenkilö Rouva Pyy on helsinkiläistynyt kotirouva, joka kokee olonsa tyhjäksi ja tarpeettomaksi. Hänen elämänsä on unenomaista ja valuvaa. Pyristely irti perinteisestä naisen roolista ei ole helppoa.

Marja-Liisa Vartio kirjoitti hiljaiseen elämään pakotetun naisen tunnoista aikana, jolloin uusi naiskuva vasta teki tuloaan. Vielä 1950-luvulla naisen elämä oli rajoittunut kotiin, eivätkä yksinäiset naiset päässeet edes ravintoloihin.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Vartion Kaikki naiset näkevät unia on vuoden 1960 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Kirjallisuudentutkija Helena Ruuska: "Romaanin päähenkilön Rouva Pyyn unet ovat haavekuvia paremmasta elämästä ja keskiluokasta, johon hän on pyrkimässä"

Katso Helena Ruuskan haastattelu Kaikki naiset näkevät unia -romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Sofi Oksanen: Puhdistus – Näe naisiin kohdistuva väkivalta!

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Oksasen Puhdistus on vuoden 2008 teos.

Lue lisää:

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi