Hyppää pääsisältöön

Mikä on Kirjojen Suomi?

Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana
Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana kirjojen suomi

Kirjat kertovat meidän tarinamme, Suomen tarinan. Kirjojen Suomi on maamme itsenäisyyden juhlavuoden suuri kirjallisuushanke, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme, ja kuinka asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Suomi täyttää sata vuotta. Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta? Ylen monikanavainen Kirjojen Suomi -kokonaisuus vastaa tähän kysymykseen ja tarjoaa kirjallisuudesta 101 radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, podcasteja sekä suuren verkkosivuston. Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistu tunnisteella #kirjojensuomi.

Kirjojen Suomi yllyttää suomalaisia lukemaan lisää kaunokirjallisuutta. Ylen toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak valitsivat sata kirjaa itsenäisyyden ajalta, yhden jokaiselta vuodelta. Lähes kaikki teokset on luettavissa e-kirjoina Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta. Mukana on myös kirjoja, joita ei enää muualta löydy. Tämän lisäksi kirjastot ja kansalaisopistot järjestävät näihin kirjoihin ja Ylen ohjelmiin liittyen tapahtumia ympäri Suomen.

Hankkeella onkahdeksan kummia, jotka innostavat suomalaisia lukemaan kanssaan verkkovetoisissa lukupiireissä. Kummeiksi ovat lupautuneet Riku Rantala, Antti Tuuri, Sanna Stellan, Kauko Röyhkä, Maija Vilkkumaa, Juha Itkonen, Maryan Abdulkarim ja Emmi Itäranta.

Ylen yhteistyökumppaneina Kirjojen Suomessa ovat mm. Kansalliskirjasto, yleiset kirjastot, kirjastot.fi, Kirjastokaista.fi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Opetushallitus, Kansalaisopistojen liitto, Helsingin työväenopisto, Lukukeskus, Kulttuuria kaikille, Kirjan vuosi ry., Äidinkielen opettajain liitto, Tietokirjailijat ry., Ellibs oy., Sanasto, kirjallisuudentutkijoita ja bloggareita.

Kirjojen Suomi verkossa

Osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi kootaan yhteen kaikki Kirjojen Suomen sisällöt. Verkossa eletään kirjamaailmassa läpi vuoden, keskustellaan, haastetaan, suositellaan, kisaillaan ja visaillaan. Luvassa on lukupiirejä, esseitä ja tarinoita merkityksellisistä kirjoista Kirjojen Suomen kummien, kirjailijoiden ja kirjabloggaajien kanssa. Runsas sisältö kasvaa koko vuoden.

Kirjojen Suomi radiossa, televisiossa ja Areenassa

Kirjojen Suomi - 101 kirjaa -tunnus
Kirjojen Suomi - 101 kirjaa -tunnus kirjojen suomi

Sadan vuoden kirjat ja 101 kirjaa

Toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak valitsivat Suomen itsenäisyyden ajalta 100 kirjaa, joita ohjelmissa käsitellään eri näkökulmista. Listan viimeinen kirja valitaan vuoden 2017 lopussa. Valinnat eivät noudata kirjallisuushistorian kaanonia, vaan joukossa on paljon kohauttaviakin yllätyksiä. Kaikki kirjat kertovat jotakin kiinnostavaa Suomesta itsenäisyyden aikana.

Jokaisessa radio- ja tv-jaksossa käsitellään yksi kirja per vuosi itsenäisyyden ajalta lähtien vuodesta 2016 ja päättyen vuoteen 1917. Lisäksi viimeinen 6.12.2017 lähetettävä erikoisjakso käsittelee vuoden 2017 kirjaa ja myös juhlistaa kotimaista kaunokirjallisuutta.

Ohjelmien keskustelijoina on suomalaisia kirjailijoita tai muita kulttuuripersoonia, esim. Paleface, Rosa Liksom, Anja Snellman, M.A. Numminen, Kaari Utrio, Risto Rasa, Martti Suosalo, Mari Mörö, Jari Tervo, Sirpa Kähkönen, Hannu Salama, Pirkka-Pekka Petelius ja monet muut.

Kirjojen Suomi - Pilkun jälkeen -tunnus
Kirjojen Suomi - Pilkun jälkeen -tunnus kirjojen suomi

Pilkun jälkeen

Pilkun jälkeen on uusi kirjallisuussarja, jossa keskustellaan kirjailija Niina Revon kanssa nykyajan suurista teemoista, ja siitä miten ne näkyvät itsenäisen ajan suomalaisessa kirjallisuudessa.

Sarjassa on kymmenen jaksoa ja kymmenen suurta teemaa: ilmastonmuutos, isyys, hulluus, seksi ja seksuaalisuus, jumalallisuus meissä, me ja muut, naisen asema, työ, eläinten oikeudet. Viimeisessä jaksossa kurotetaan sekä kotimaisen kirjallisuuden että Suomen tulevaisuuteen. Sarja kertoo myös siitä, miten arvot ovat muuttuneet sadan vuoden aikana ja kuinka kirjallisuus on luonut suomalaista identiteettiä.

Vieraina on mm. Juha Itkonen, Katja Kettu, Nura Farah, Sanna Stellan, Antti Nylén, Emmi Itäranta, Reidar Palmgren, Olavi Uusivirta, Laura Gustafsson, Lotta Backlund, Kari Kanala, Teemu Vesterinen, Monika Fagerholm, Daniil Kozlov, Tommi Kinnunen ja monet muut.

Pietari Kylmälä
Pietari Kylmälä Kuva: Yle/Jyrki Valkama pietari kylmälä

Pietari K. kävi täällä

Pietari K. liittää podcastina julkaistavissa radioesseissä Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuushistoriaa ajankohtaisiin historiallisiin ilmiöihin, työn ja teknologian muutoksiin. Toimittaja Pietari Kylmälä etsii kirjallisuushistoriasta kiinnostavia teosryppäitä, ilmiöitä, unohtuneita tekijöitä ja teemoja sekä luo jatkumoa aiheiden ja oman 30+-sukupolvensa kokemusmaailman välille.

Pietari K. kävi täällä -podcastit julkaistaan Areenassa keväällä 2017. Esseet ilmestyvät myös artikkeleina osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi.

Kirjojen Suomi -sarjan tunnus
Kirjojen Suomi -sarjan tunnus kirjojen suomi

Äänikirjat

Yleisön kestosuosikki Esko Salervo lukee suomalaisia, unohduksiin jääneitä lyhyitä kertomuksia 1900-luvun alkupuolelta. Esko Salervon luennat julkaistaan podcasteina Areenassa vuoden 2017 aikana.

Helsinki, Senaatintori. Helsingin yliopisto ja yliopiston kirjasto sekä Suurkirkko (myöh. Helsingin tuomiokirkko). Autoja pysäköitynä kadun varrelle.
Helsinki, Senaatintori. Helsingin yliopisto ja yliopiston kirjasto sekä Suurkirkko (myöh. Helsingin tuomiokirkko). Autoja pysäköitynä kadun varrelle. Kuva: Aarne Pietinen Oy/OP suurkirkko,Senaatintori,Helsingin tuomiokirkko,Helsingin yliopiston keskustakampus,Kansalliskirjasto

Kaikki Kirjojen Suomen tv- ja radio-ohjelmat, audiot ja videot löytyvät Yle Areenasta Kirjojen Suomi -sivulta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi