Olavi Paavolaisen tietokirja Risti ja hakaristi analysoi fasismia, 1930-luvun valta-aatetta, luoden järkyttävän ajankuvan.
Paavolaisen teos yhdistää matkakertomuksia ja esseitä. Sen alkupuoli kuvaa Perun inkojen kulttuuria ja elämää, mutta loppupuoli erittelee kylmäävällä tavalla natsien ja fasistien suhdetta kristinuskoon. Kirjassaan Risti ja hakaristi Paavolainen hurmioitui kritiikittä natsismin nuoruuden ja pakanallisuuden sekoituksesta.
Olavi Paavolaisen henkilökohtainen agenda oli kirjotuksillaan valistaa suomalaisia siitä, mitä maailmalla todella tapahtuu. Poliittisesti ja yhteiskunnallisesti hän seilasi koko elämänsä erilaisten aatteiden välillä. Siinä missä kommunismi oli Paavolaiselle liiaksi järkeen sidottu, natsismi korosti tunteen paloa ja yli-ihmisen kaikkivoipaisuutta.
Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Olavi Paavolainen Risti ja hakaristi on vuoden 1938 teos.
Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.
Katsele ja kuuntele
Kirjailija, filosofi Jari Ehrnrooth: "Oli syntymässä uutta, joka oli vanhaa: oltiin palaamassa pakanalliseen kulttuuriin ja ihmisjumaluuteen"
Katso Jari Ehrnroothin haastattelu Paavolaisen tietoteoksesta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.
Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.
Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.
Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.