Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Olavi Paavolainen: Risti ja hakaristi – Natsismi näyttää kasvonsa 1930-luvun Suomessa

Olavi Paavolainen
Olavi Paavolainen Kuva: Yle / Ruth Träskman Olavi Paavolainen,Risti ja hakaristi,101kirjaa

Olavi Paavolaisen tietokirja Risti ja hakaristi analysoi fasismia, 1930-luvun valta-aatetta, luoden järkyttävän ajankuvan.

Paavolaisen teos yhdistää matkakertomuksia ja esseitä. Sen alkupuoli kuvaa Perun inkojen kulttuuria ja elämää, mutta loppupuoli erittelee kylmäävällä tavalla natsien ja fasistien suhdetta kristinuskoon. Kirjassaan Risti ja hakaristi Paavolainen hurmioitui kritiikittä natsismin nuoruuden ja pakanallisuuden sekoituksesta.

Olavi Paavolaisen henkilökohtainen agenda oli kirjotuksillaan valistaa suomalaisia siitä, mitä maailmalla todella tapahtuu. Poliittisesti ja yhteiskunnallisesti hän seilasi koko elämänsä erilaisten aatteiden välillä. Siinä missä kommunismi oli Paavolaiselle liiaksi järkeen sidottu, natsismi korosti tunteen paloa ja yli-ihmisen kaikkivoipaisuutta.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Olavi Paavolainen Risti ja hakaristi on vuoden 1938 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Kirjailija, filosofi Jari Ehrnrooth: "Oli syntymässä uutta, joka oli vanhaa: oltiin palaamassa pakanalliseen kulttuuriin ja ihmisjumaluuteen"

Katso Jari Ehrnroothin haastattelu Paavolaisen tietoteoksesta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Pajtim Statovci

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia – Miltä suomalaisuus näyttää toisen polven maahanmuuttajan silmin?

Pajtim Statovcin romaani edustaa vuotta 2014 Ylen itsenäisyyden ajan kirjalistalla.

Lue lisää:

Aarno Karimo

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi