Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Olli: Mustapartainen mies herättää pahennusta – Verbaaliakrobatiaa pikkuporvarillisista säännöistä

Olli (Väinö Nuorteva)
Olli (Väinö Nuorteva) Kuva: Yle Väinö Nuorteva,Mustapartainen mies herättää pahennusta,kirjojen suomi

Olli-nimimerkillä kirjoittaneen Väinö Nuortevan esikoisteos, pakinakokoelma Mustapartainen mies herättää pahennusta esittää teräviä huomioita pikkuporvarillisten sääntöjen maailmasta.

Ollin pakinoiden fiktiivinen hahmo Mustapartainen mies kommentoi kärkevästi byrokratian kummallisuuksia. Kokoelman lyhyet tarinat ovat absurdeja, verbaalisesti taitavia ja nykyaikanakin hauskoja.

Nuorteva oli aikanaan merkittävä mielipiteiden muokkaaja ja maineikas huumorikirjailija. Hän työskenteli Uusi Suomi -lehden pakinoitsijana yli 40 vuoden ajan ja kirjoitti uransa aikana yli 10 000 pakinaa. Hänen teoksensa koettelevat suomen kielen mahdollisuuksien rajoja.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Ollin Mustapartainen mies herättää pahennusta on vuoden 1921 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Toimittaja Pasi Heikura: "Mustapartainen mieshän on luonnonvoima, joka törmää ihmisten sivistyksen aiheuttamiin esteisiin"

Katso Pasi Heikuran haastattelu Ollin pakinakokoelmasta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Jusa Peltoniemi

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

    Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

    Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

  • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

    Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

    Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

101 kirjaa

Kirjojen Suomi