Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia – Miltä suomalaisuus näyttää toisen polven maahanmuuttajan silmin?

Pajtim Statovci
Pajtim Statovci Kuva: Pekka Holmström / Otava kirjojen suomi,Pajtim Statovci,Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia käsittelee tarkkanäköisesti sekä maahanmuuttokysymyksiä että ihmisen sisäistä kehitystä ja ristiriitaisuutta.

Teoksen ilmestymisvuonna 2014 suomalaisessa kirjallisuudessa nousivat esiin maahanmuuttajataustaiset kirjailijat. Kissani Jugoslavia kuvaa kulttuurieroja neutraalisti ilman eksotiikkaa.

Romaani kertoo albaaniperheestä, joka sodan jälkeen on vailla identiteettiä, kotimaata ja oikeuksia. Tarina kulkee hajoavasta Jugoslaviasta kylmään pohjoiseen, ja matkalla päähenkilö käsittelee kansallis- ja seksuaali-identiteettiään. Monikerroksinen kerronta hyödyntää niin realismia kuin mytologiaakin.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Statovcin Kissani Jugoslavia on vuoden 2014 teos.

Katsele ja kuuntele

Kirjabloggari Koko Hubara: “Olisi aliarviontia käsitellä tätä suurenmoista tarinaa vain maahanmuuttoromaanina”

Katso Koko Hubaran haastattelu Statovcin romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Nadja Nowak.Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Mika Waltari

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen – Miksi ihmisten ihanteet eivät toteudu?

Lue ajaton klassikko ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Valtaosa 101 kirjan listan teoksista on luettavan e-kirjoina Kansalliskirjaston verkkokirjastosta. Valitettavasti Kissani Jugoslaviaan ei ole lukuoikeuksia tarjolla, mutta voit etsiä muuta luettavaa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia päivitetty 12.6.2017: Kissani Jugoslavia on poistettu kirjailijan pyynnöstä saatavilla olevien ekirjojen valikoimasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

    Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

    Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

  • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

    Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

    Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

101 kirjaa

Kirjojen Suomi