Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia – Miltä suomalaisuus näyttää toisen polven maahanmuuttajan silmin?

Pajtim Statovci
Pajtim Statovci Kuva: Pekka Holmström / Otava kirjojen suomi,Pajtim Statovci,Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia käsittelee tarkkanäköisesti sekä maahanmuuttokysymyksiä että ihmisen sisäistä kehitystä ja ristiriitaisuutta.

Teoksen ilmestymisvuonna 2014 suomalaisessa kirjallisuudessa nousivat esiin maahanmuuttajataustaiset kirjailijat. Kissani Jugoslavia kuvaa kulttuurieroja neutraalisti ilman eksotiikkaa.

Romaani kertoo albaaniperheestä, joka sodan jälkeen on vailla identiteettiä, kotimaata ja oikeuksia. Tarina kulkee hajoavasta Jugoslaviasta kylmään pohjoiseen, ja matkalla päähenkilö käsittelee kansallis- ja seksuaali-identiteettiään. Monikerroksinen kerronta hyödyntää niin realismia kuin mytologiaakin.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Statovcin Kissani Jugoslavia on vuoden 2014 teos.

Katsele ja kuuntele

Kirjabloggari Koko Hubara: “Olisi aliarviontia käsitellä tätä suurenmoista tarinaa vain maahanmuuttoromaanina”

Katso Koko Hubaran haastattelu Statovcin romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Nadja Nowak.Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen – Miksi ihmisten ihanteet eivät toteudu?

Lue ajaton klassikko ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Valtaosa 101 kirjan listan teoksista on luettavan e-kirjoina Kansalliskirjaston verkkokirjastosta. Valitettavasti Kissani Jugoslaviaan ei ole lukuoikeuksia tarjolla, mutta voit etsiä muuta luettavaa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia päivitetty 12.6.2017: Kissani Jugoslavia on poistettu kirjailijan pyynnöstä saatavilla olevien ekirjojen valikoimasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi