Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia – Miltä suomalaisuus näyttää toisen polven maahanmuuttajan silmin?

Pajtim Statovci
Pajtim Statovci Kuva: Pekka Holmström / Otava kirjojen suomi,Pajtim Statovci,Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia käsittelee tarkkanäköisesti sekä maahanmuuttokysymyksiä että ihmisen sisäistä kehitystä ja ristiriitaisuutta.

Teoksen ilmestymisvuonna 2014 suomalaisessa kirjallisuudessa nousivat esiin maahanmuuttajataustaiset kirjailijat. Kissani Jugoslavia kuvaa kulttuurieroja neutraalisti ilman eksotiikkaa.

Romaani kertoo albaaniperheestä, joka sodan jälkeen on vailla identiteettiä, kotimaata ja oikeuksia. Tarina kulkee hajoavasta Jugoslaviasta kylmään pohjoiseen, ja matkalla päähenkilö käsittelee kansallis- ja seksuaali-identiteettiään. Monikerroksinen kerronta hyödyntää niin realismia kuin mytologiaakin.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Statovcin Kissani Jugoslavia on vuoden 2014 teos.

Katsele ja kuuntele

Kirjabloggari Koko Hubara: “Olisi aliarviontia käsitellä tätä suurenmoista tarinaa vain maahanmuuttoromaanina”

Katso Koko Hubaran haastattelu Statovcin romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Nadja Nowak.Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Mika Waltari

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen – Miksi ihmisten ihanteet eivät toteudu?

Lue ajaton klassikko ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Valtaosa 101 kirjan listan teoksista on luettavan e-kirjoina Kansalliskirjaston verkkokirjastosta. Valitettavasti Kissani Jugoslaviaan ei ole lukuoikeuksia tarjolla, mutta voit etsiä muuta luettavaa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia päivitetty 12.6.2017: Kissani Jugoslavia on poistettu kirjailijan pyynnöstä saatavilla olevien ekirjojen valikoimasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

101 kirjaa

Kirjojen Suomi