Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Pentti Haanpää: Noitaympyrä – Yhteiskuntakritiikki ei kuvia kumartele

Pentti Haanpää
Pentti Haanpää Kuva: Otava Pentti Haanpää,Noitaympyrä,kirjojen suomi

Pentti Haanpään Noitaympyrä arvostelee metsäteollisuuden tulonjakoa ja luonnon tärvelemistä.

Romaanissa Pate Teikka kohoaa tukkijätkästä työnjohtajaksi ja kehittää uittorännin. Keksintö ei kuitenkaan hyödytä Patea itseään, vaan ainoastaan tehdasta. Noitaympyrä jatkaa kriittisellä linjalla kuvaten, kuinka teollisuus hyödyntää ja riistää metsiä luonnosta välittämättä.

Haanpää ei löytänyt kirjalleen kustantajaa sen valmistuttua. Teos oli ajankohtaan nähden hyvin kriittinen ja kritisoi poliittisen kirjon eri laitoja. Se julkaistiin vasta vuonna 1956, vuosi kirjailijan kuoleman jälkeen.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haanpään Noitaympyrä on vuoden 1931 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Muusikko Jarkko Martikainen: "Haanpää oli niin poikkeuksellinen ajattelija ja niin suuri individualisti, että hän varmasti auttamatta haastoi aikansa suuria tekijöitä"

Katso Jarkko Martikaisen haastattelu Noitaympyrästä. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Eeva Kilpi

Eeva Kilpi: Animalia – Runoilla eläinkokeita vastaan

Lue runokokoelma ihmisen suhteesta luontoon ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Risto Isomäki

Risto Isomäki: Litium 6 – Näin ydinvoima uhkaa tulevaisuuttamme

Lue ekologinen trilleri vaarallisista aineista terroristien käsissä ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi