Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Risto Rasa: Kaksi seppää – Yhteiskunnallisen luontorunouden edelläkävijä

Risto Rasa
Risto Rasa Kuva: Yle / Heidi-Maria Harju Risto Rasa,Kaksi seppää,kirjojen suomi

Runokokoelmassaan Kaksi seppää Risto Rasa otti kauniilla luontokuvauksellaan kantaa luonnon puolesta.

Runoilija Risto Rasa julkaisi ensimmäisen luontolyyrisen runokokoelmansa vuonna 1971. Tuolloin Rasaa moitittiin siitä, ettei hänen runoissaan ollut yhteiskunnallista sanomaa. Taiteelta vaadittiin 1970-luvulla poliittista kantaaottavuutta.

Risto Rasa oli kuitenkin vuosikymmeniä aikaansa edellä. Luonnosta huolehtiminen on vasta paljon myöhemmin ymmärretty yhteiskunnalliseksi toiminnaksi. Kaksi seppää -kokoelman pelkistetyt ja tunteelliset runot havainnoivat luonnon ilmiöitä tarkasti.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Rasan Kaksi seppää on vuoden 1976 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Kirjailija Risto Rasa: “Olen pitänyt luonnosta kirjoittamista omana missionani”

Katso Risto Rasan haastattelu Kaksi seppää -runoteoksesta. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Eeva Kilpi

Eeva Kilpi: Animalia – Runoilla eläinkokeita vastaan

Lue runokokoelma ihmisen suhteesta luontoon ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Pentti Haanpää

Pentti Haanpää: Noitaympyrä – Yhteiskuntakritiikki ei kuvia kumartele

Lue luonnonsuojelun edelläkävijä ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastossa.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi

  • Viha vaihtui sopuun 1920-luvulla

    Lukulista 1920-luvun kirjallisuuteen

    Perheitä, kyliä ja kaupunkeja rikki repinyt veljesviha näkyi suomalaisissa kirjoissa 1920-luvun alussa. Molemminpuolinen vihakirjoittelu oli kaunokirjoissa kovempaa kuin nykyajan sosiaalisessa mediassa. Kaupunkielämä vilkastui, ikkunoita auottiin Eurooppaan ja naisihanne muuttui maaseutuemännästä kaupunkilaiseksi jazztytöksi.

  • Nämä kirjat muuttivat elämäni – tutustu tarinoihin

    Riku Rantala, Maija Vilkkumaa ja Sanna Stellan kertovat

    Kirjat korvasivat Antti Tuurille perheen, mullistivat Riku Rantalan elämän 6-vuotiaana ja Maija Vilkkumaa löysi Saima Harmajasta sielunsisaren teini-iässä. Mikä kirja on sinulle tärkein? Kerro lempikirjastasi meille.