Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Sally Salminen: Katriina – Minkälaista on olla ulkopuolinen?

Sally Salminen
Sally Salminen Kuva: Schildts & Söderströms Sally Salminen,Katriina,kirjojen suomi

Sally Salmisen esikoisromaani Katriina käsittelee naisen periksiantamattomuutta. Teos saavutti ilmestyessään suuren suosion.

Sally Salmisen Katriina on Suomessa melko tuntematon, mutta kansainvälisesti yksi menestyneimmistä suomalaisista kaunokirjoista. Ahvenanmaalla syntynyt Salminen muutti vuonna 1930 siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Kotiapulaisena New Yorkissa hän kirjoitti romaanin, lähetti sen ruotsalaisen kustantamon romaanikilpailuun ja voitti.

Kirjan tarinassa varakkaan pohjalaistalon tytär muuttaa rakkauden perässä Ahvenanmaalle. Mies osoittautuu kuitenkin haihattelijaksi, eikä Katriinalla ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä. Teos ilmestyi alunperin ruotsiksi nimellä Katrina. Sen suomensi Aukusti Simojoki.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Salmisen Katriina on vuoden 1936 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirja on ruotsinkielinen.

Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi
Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi kirjojen suomi
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Kirjailija Juha Hurme: "Katriina on mitä tyylitellyintä sanataidetta, mutta samalla siinä on realistisen karhea tatsi"

Katso Juha Hurmeen haastattelu Salmisen romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Aino Räsänen

Aino Räsänen: Näkemiin, Helena! – Koe nuoren sukupolven kaukokaipuu

Lue suosittu ihmissuhderomaani ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Annikka Idström

Annika Idström: Kirjeitä Trinidadiin – Brutaali taistelu vallasta repii perhettä

Lue romaani lapsen kärsimyksistä ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi