Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Toivo Pekkanen: Tehtaan varjossa – Tehdas on yhteiskunta pienoiskoossa

Toivo Pekkanen
Toivo Pekkanen Kuva: Yle Toivo Pekkanen,Tehtaan varjossa,101kirjaa

Toivo Pekkasen läpimurtoteos Tehtaan varjossa vaikutti myyntimenestyksensä myötä 1930-luvun suomalaisten asenteisiin.

Köyhän ja raskaan lapsuuden ja nuoruuden elänyt Toivo Pekkanen eritteli omaelämänkerrallisessa teoksessaan työläismiehen tuntoja rehellisesti ja tarkasti. Kirjan päähenkilö Samuel Oino aloittaa isänsä kuoleman jälkeen työn tehtaassa, joka on kuin yhteiskunta pienoiskoossa.

Tehtaan varjossa on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimpia työläisromaaneja. Kirja on paitsi ulkopuolisen yksilön kehitystarina myös sisällissodan jälkeisen Suomen nousukauden kuvaus.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Pekkasen Tehtaan varjossa on vuoden 1932 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
Katsele ja kuuntele

Kirjailija Sirkku Peltola: "Koskettavinta tässä romaanissa on hyvin tunnistettava ja tarkkanäköinen ihmiskuvaus"

Katso Sirkku Peltolan haastattelu Pekkasen romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Pietari Kylmälä.


Kaikki 101 kirjaa käsitellään Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Ylen 101 kirjan suosittelukone

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Lassi Sinkkonen

Lassi Sinkkonen: Solveigin laulu – Vahvojen naisten elämä on kovaa

Lue työläistytön kasvutarina ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Lue lisää:

Hannu Salama

Hannu Salama: Minä, Olli ja Orvokki – Kuinka yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus vaikuttaa taiteeseen?

Lue kirjailijaelämän kuvaus ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi