Hyppää pääsisältöön

Uusi Sherlock palasi ruutuihin synkempänä kuin koskaan – eikö Holmes ole enää entisensä?

Uuden Sherlockin neljännen kauden avausjakso on nyt Netflixissä. Jos et vielä ole katsonut sitä, niin ole varuillasi: tässä jutussa on spoilereita!

Uuden Sherlockin pääosissa nähdään Benedict Cumberbatch ja Martin Freeman. // Kuva: BBC

Kahden vuoden piinaava odotus on ohi. Uusi Sherlock -sarjasta ilmestyi uusi jakso Netflixissä eilen 2. tammikuuta. Välissä nähtiin toki The Abominable Bride -erikoisjakso, mutta se oli suurimmaksi osaksi sarjan juonesta irrallinen tarina.

Neljännen kauden ensimmäinen jakso vei pahimman Uusi Sherlock -kuumeen mennessään – tosin ei ihan sillä tavalla kuin olisi luullut tai toivonut.

Siinä kaikki, mitä haluat tietää, jos et ole vielä nähnyt uutta Uusi Sherlock -jaksoa, sillä alamme hiljalleen mennä juonipaljastuksien pariin.

Lähdetään liikkeelle perusasioista: Sherlock Holmes ei enää käytä huumeita, vaan on kuivilla. Hän ei saanut mitään sanktioita siitä, että kolmannen kauden päätteeksi ampui ihmisiä kiristäneen bisnesmiehen. Sherlockin veli Mycroft piti huolen, että Sherlock pysyi koskemattomana.

Koskemattomana, mutta hieman kapasiteettiaan menettäneenä. Sherlock käyttää nykyään merkillisen paljon tekniikkaa apunaan verrattuna perinteiseen päättelyyn ja tulkintaan.

Otetaan esimerkki:

Johnin vaimo Mary lähtee pakomatkalle, koska kokee läsnäolonsa olevan uhka niin Johnille kuin Sherlockille. Mary matkaa täysin sattumanvaraisesti Norjan kautta Marokkoon. Vielä kaksi kautta sitten Sherlock olisi paikantanut Maryn hyödyntäen joitain matemaattisia kaavoja, ihmistuntemusta ja havaintoja. Niillä hän olisi poistanut kaikki sattumanvaraisuudet Maryn matkasta. Hän olisi voinut päätellä, missä Mary on.

Nyt Sherlock vain vitsaili tehneensä näin. Todellisuudessa hän löysi Maryn seurantalaitteen avulla.

Siellä pinnan alla on se vanha tuttu Sherlock, joka on töykeä, yli-itsevarma ja joka puhuu nopeammin kuin moni räppäri räppää.

Mikä Sherlock se tällainen oikein on?

Ei ainakaan se, jonka olemme oppineet tuntemaan. Ehkä huumeet ovat jättäneet häneen jälkensä? Tai ehkä hän ei pysty tekemään työtään – päättelyä – niin hyvin ilman aineita.

Tai no, kyllähän Holmes ratkaisee nytkin päättelykykynsä avulla esimerkiksi yhden kuolemantapauksen. Tosin sen ratkaisu on Uuden Sherlockin mittapuulla hieman heppoinen: kuollut henkilö oli menehtynyt sairauskohtaukseen. Ei mihinkään nerokkaasti suunniteltuun myrkytykseen.

Mutta silti, siellä pinnan alla on se vanha tuttu Sherlock, joka on töykeä, yli-itsevarma ja joka puhuu nopeammin kuin moni räppäri räppää. Ekassa jaksossa siitä saatiin muutama maistiainen, mutta jatkossa toivottavasti lisää.

John Watson ja keski-iän kriisi

Sherlockin ystävä John Watson on mukava mies. Hänellä on omat vaikeutensa, jotka liittyvät Watsonin historiaansa puolustusvoimissa. Hän kärsii ajoittain post-traumaattisesta stressistä, joka liittyy tilanteeseen, jolloin häntä ammuttiin Afganistanissa. Päällisin puolin kaikki on kuitenkin kunnossa.

John Watson on lojaali Sherlockille sekä vaimolleen Marylle, vaikka Maryn menneisyys hämäräperäisenä CIA-agenttina tuli Johnille yllätyksenä sarjan kolmannella tuotantokaudella.

Neljännen kauden avauksessa John ja Mary saivat lapsen. Se tuntui ihanalta ja oikealta, sillä John vaikuttaa juuri sellaiselta mieheltä, joka pitäisi lapsestaan huolta. Hän laittaisi perheensä kaiken muun yläpuolelle.

Hetki, kun kaikki oli vielä hyvin. // Kuva: BBC

Siksi on outoa, että John päätyi tekstailemaan naiselle, jonka hän tapasi bussissa.

Se, että John tekstailee tälle keskellä yötä silloinkin, kun Mary yrittää nukuttaa heidän yhteistä lastaan, ei anna Johnista kovin kivaa kuvaa. Ehkä hän potee pientä keski-iän kriisiä, mutta toiminta ei ollut yhtään watsonmaista. Hän on kuitenkin ollut etenkin Sherlockille se järjen ääni. Miksi ihmeessä Watson käyttäytyy nyt näin?

Jos mennään oikein syvälle spekulaation maailmaan, Mary saattoi olla syy Johnin oudolle toiminnalle.

Jakson aikana Sherlockin veli Mycroft mainitsi, että Maryn kaltaiset agentit eivät yleensä elä pitkään. Vaikka Mary elää nyt huomattavasti menneisyyttään rauhallisempaa elämää, vanhat möröt saattavat tulla kummittelemaan hetkenä minä hyvänsä.

Aivan kuten neljännen kauden avausjaksossa kävikin. Mary uhrasi itsensä pelastaakseen Sherlockin.

Mary tiesi, että näin voi jonain päivänä käydä. Siksi hän oli tehnyt Sherlockille videon, jossa pyytää tätä pelastamaan Johnin.

Ehkä Mary on halunnut, että John kiinnittää huomiotaan muihin naisiin. Ehkä Mary pelkäsi, että John jää yksin, jos hän kuolee. Ehkä Mary oli konsultoinut bussissa ollutta naista ja kehottanut tätä flirttailemaan Johnille?

Ehkä.

Traaginen ja tympeä kuolema

Jakson dramaattisin hetki oli se, kun Mary hyppäsi Sherlockille tarkoitetun luodin eteen ja traagisesti Johnin käsivarsille. Kyseessä tuskin oli samanlainen lavastuskuolema kuin Sherlockin “menehtyminen” kakkoskauden päätteeksi. Ei, nyt kuolema oli lopullinen.

On kiusallista, että Mary kuoli Sherlockin puolesta.

Maryn ampuminen hengiltä teki jo ennalta synkästä ja ei-niin-hauskasta jaksosta entistä surullisemman ja tummasävyisemmän. Aiemmin jaksoissa on ollut hieman rennompi ote. Nyt ollaan enemmän tosissaan, tehdään syvempää draamaa. Se ei välttämättä miellytä kaikkia faneja.

Maryn kuolema oli traaginen tapaus niin Johnille kuin Sherlockille.

Sherlock sanoi jakson aikana monta kertaa, että hän suojelee Johnia ja Marya. Sherlockin luona heidän piti olla turvassa.

Siksi on kiusallista, että Mary kuoli Sherlockin puolesta – etenkin, kun John oli läsnä.

Jakson lopussa kävi ilmi, ettei John halua olla Sherlockin kanssa missään tekemisissä, koska tämä ei pitänyt suojelulupaustaan.

Jo aiemmilla kausilla olemme saaneet nähdä Sherlockin ja Johnin välistä vihanpitoa.

Ja silloin Uusi Sherlock ei ole ollut parhaimmillaan.

Sarjan parasta antia on ollut se, kun Sherlock on selvittänyt rikoksia yhdessä Johnin kanssa. Kun he käyvät vuoropuhelua, jossa Watson on – ainakin yrittänyt – puhua Sherlockille järkeä, kun tämän päättelykyky ja sen synnyttämä puhetulva lähtee käsistä.

Ne hetket, kun kaksikko ei ole ollut väleissä, ovat olleet ankeita ja tylsiä. Sarjan terävin särmä on ollut silloin kateissa.

Toivottavasti vihanpito päättyy jo varhaisessa vaiheessa neloskauden toista jaksoa, joka ilmestyy Netflixiin 8. tammikuuta.

Lue myös:

"Jotain on tulossa, ehkä se on Moriarty" – Uusi Sherlock näyttää intensiivisemmältä kuin koskaan

Pääsiäisen karmivin nami on Benedict Cumberbatch -suklaapupu eli Cumberbunny

Ukrainan vastine Uudelle Sherlockille alkaa Ylellä: Nuuskija selvittää rikoksia hajuaistinsa avulla