Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta – Minkälainen kuva Suomesta syntyy?

Seppo ja Nadja ja 101 kirjaa
Seppo ja Nadja ja 101 kirjaa kirjojen suomi

Joskus tuntuu ihmeelliseltä, miten kirjailija on saattanut olla edellä aikaansa ja aavistaa tulevia muutoksia. Siinä on kirjallisuuden voima: tarkkanäköisyyden, tunteen, tiedon ja mielikuvituksen yhdistämisessä.

Valitsin kollegani Nadja Nowakin kanssa kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Ne osoittavat, miten ihmiset ja Suomi maana ovat muuttuneet.

Suomalaisten suhtautuminen toisiin ihmisiin, luontoon, eläimiin ja yhteiskuntaan on muuttunut paljon sadan vuoden itsenäisyyden aikana. Maatalousvaltaisuudesta lähtenyt maa on kaupungistunut, teollistunut ja sivistynyt. Eripuraisina kaksosina syntynyt Suomi on jälleenrakennettu raskaiden sotien jälkeen.

Kirjasarjaan valitut teokset ovat noiden muutosten sata tärkeintä kirjaa. Listan viimeisen kirjan valintaan vuodelta 2017 voitte osallistua syksyllä te kaikki.

Kuinka valita samana vuonna ilmestyneistä tärkeistä teoksista vain yksi?

Alussa yhden kirjan valinta kultakin vuodelta tuntui hyvältä ja helpolta tehtävältä. Monimutkaisuus paljastui, kun aloimme tehdä konkreettisia valintoja.

Listalle päässeen kirjan piti kiteyttää olennaista kirjan syntyajan henkisestä ilmapiiristä, yhteiskunnallisista tapahtumista tai ihmisen sisäisestä muuttumisesta. Mitä julkaisuvuonna tapahtui? Mitkä kirjat kuvaavat moninaisia muutoksia? Kuinka valita samana vuonna ilmestyneistä tärkeistä teoksista vain yksi?

Nyt lista on kuitenkin valmis. Teokset ovat kauniita, rosoisia ja joskus sirpaleisia kuvia ihmisten ja Suomen murroksista. Aika on saattanut kuluttaa niitä, ja kerrostaa niihin uusiakin merkityksiä, mutta jäljelle on jäänyt voimakas ajankuva.

Olisitko tehnyt jotain toisin?

Tämä on kutsu lukumatkalle Suomeen. Näiden kirjojen lukeminen yllättää, tuo muistoja, antaa ymmärrystä siihen, miten meistä on tullut nykyinen teollistunut ja itsenäinen kansakunta. Kirjalista on valtava, ja osa teoksista minunkin on tullut luettua vasta kuluneen vuoden aikana. Montako sinä olet lukenut?

Kirjalistaa käsitellään koko vuoden 2017 ajan kahdesti viikossa Aamu-tv:n 101 kirjassa sekä Yle Radio 1:n Sadan vuoden kirjat -sarjassa. Niistä suurin osa on luettavissa osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi, ja lisäksi yli 80 kirjabloggaria on päättänyt kirjoittaa jokaisesta teoksesta vuoden mittaan. Keskustelu voi siis alkaa!

Tutustu 101 kirjan listaan alla ja kerro, kuinka onnistuimme!

2010-luku

2000-luku

1990-luku

1980-luku

1970-luku

1960-luku

1950-luku

1940-luku

1930-luku

1920-luku

1910-luku

Artikkelia muokattu 11.1.2018: Maininta e-kirjoista poistettu lukuoikeuksien umpeuduttua.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi