Hyppää pääsisältöön
Aihesivun 101 kirjaa pääkuva

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija – Kaukoviisautta, teoreettista viisautta, käytännön viisautta vai jälkiviisautta?

Veikko Huovinen
Veikko Huovinen Kuva: WSOY Veikko Huovinen,Havukka-ahon ajattelija,kirjojen suomi

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija pohtii Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välistä atomipommikeskustelua ja maailman menoa huovismaisen humoristisella tavallaan.

Teoksen luonnon, maantieteen ja fysiikan tieteellinen pohdiskelu on huikeaa. Atomia Konsta ei ole nähnyt, vaikka kuinka on tihrustanut. Järkeilyssään hän päätyy siihen, että on olemassa kaukoviisautta, teoreettista viisautta, käytännön viisautta ja jälkiviisautta.

Havukka-ahon ajattelija oli useita sukupolvia riemastuttaneen ja hämmästyttäneen Huovisen läpimurtoteos. Romaanin päähenkilö Konsta Pylkkänen pohdiskelee yleisihmisellisiä mietelmiä ja soveltaa omalaatuista käsitteistöään maailman hahmottamiseen.

Toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Huovisen Havukka-ahon ajattelija on vuoden 1952 teos.

Teos oli luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston verkkokirjastossa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 ajan.

Katsele ja kuuntele

Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius: "En voi kuvitella minuutta ilman Veikko Huovista, saati sitten ilman Havukka-ahon ajattelijaa!"

Katso Pirkka-Pekka Peteliuksen haastattelu Huovisen romaanista. Aamu-tv:n 101 kirjaa -sarjassa haastattelijana on Seppo Puttonen.


Kaikki 101 kirjaa käsiteltiin Aamu-tv:n haastatteluissa ja Sadan vuoden kirjat -sarjassa Yle Radio 1:ssä.

Lue lisää:

Anna Kirjakoneen löytää sinulle lukemista

Kirjakone hakee sinulle sopivinta lukemista 101 e-kirjan joukosta!

Lue lisää:

Lue lisää:

Toimittajat: Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.

Artikkelia muokattu 1.1.2018: Linkki e-kirjaan poistettu lukuoikeuden umpeuduttua.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

101 kirjaa

Kirjojen Suomi