Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Mä hiihdän: Antti Tuiskun intensiivinen uutuus on samaan aikaan mahtipontinen ja intiimi

Oikeasti hei, kuka olisi uskonut, että niinkin perinteisestä aiheesta kuin hiihto saa rakennettua koskettavan kappaleen?

Voisiko tässä olla Lahden MM-hiihtojen kisabiisi. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Sun lapset kasvaa, mä vaan hiihdän.

Kun yhdistetään poptähti Antti Tuisku, tulevat hiihdon MM-kisat ja biisi nimeltä Mä hiihdän, sitä saattaa odottaa pirtsakkaa bilerallatusta. Mä hiihdän ei ole sitä. Se on koskettava ja intensiivinen. Millainen onkaan koskettava hiihdosta kertova kappale?

Antti Tuisku – Mä hiihdän YleX analysoi biisin julkaisupäivänä:

Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä

En kommentoi -levyn ensimmäinen julkaisu oli artistin uralla käänteentekevä Peto on irti: pilke silmäkulmassa tehty bilehitti. Tulevan levyn ensimmäinen julkaisu on täysin erilainen. Mä hiihdän on melankolisen kaunis voimabiisi.

Sä jätät mut, ja mä vaan hiihdän. Alku kiinnittää kuulijan huomion ja saattaa hämmentää. Puhutaanko tässä nyt oikeasti hiihdosta?

Biisissä on vahva tausta, joka kasvaa kappaleen edetessä mahtipontiseksi. Se antaa silti sanoituksille tilaa tulla kuulluiksi. Laulu tulee lähelle – todella lähelle.

Sä löydät toisen, mä vaan hiihdän. Meet naimisiin, mä hiihdän.

Sanoitukset eivät kerro laduilla painamisesta. Ne kannustavat jaksamaan. Silloinkin, kun toinen liikkuu eteenpäin ja itse jumittaa paikallaan tai takeltelee vaikeuksien kanssa.

Ei ole vaikea uskoa, että Tuisku purskahti itkuun studiossa biisiä tehdessä.

Alkuun Tuiskun laulu kuulostaa tutulta, mutta sitten se nousee falsettiin. Efekti on vakuuttava. Falsetin yhdistämisestä voimakkaaseen taustaan voi aistia freessejä The Weeknd -tyyppisiä viboja.

Puuskuttavat hengästymisäänet ovat oivaltavat: ne ovat tuore lisä biisin droppiin ja sopivat tietysti sekä kuvainnolliseen että kirjaimelliseen hiihtoteemaan.

Jaksaa, jaksaa!

Jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli,
onks sen jälkeen uusi mäki,
onks sen jälkeen vielä mäki?

Hiihtäminen on biisissä metafora, mutta  lyriikat voi kuunnella kirjaimellisestikin – ja sehän sopii tähän hetkeen, sillä helmi–maaliskuussa järjestetään hiihdon MM-kisat Lahdessa. Toivotaanko uutuuden soivan kisabiisinä? Sen voisi kuvitella kuuluvan hiihtokuvaston soundtrackina.

Puuskutusefektit ja ja-ja-ja-jaksaa, jaksaa sopivat hyvin sitä kuuluisaa suomalaista sisua kuvastamaan.

Mä hiihdän on erilaista Antti Tuiskua ja voi tarvita muutaman sulattelukuuntelun. Se tulee jakamaan mielipiteitä ja herättämään keskustelua – mutta hitti siitä tulee varmasti.

Lue myös:

Biisianalyysissä Rakas: Haloo Helsinki! -yhtyeen rohkea paluusingle on todella yllättävä ja kaukana tutuista rokkihiteistä

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Biisianalyysissä Jotain aitoo: Robin julkaisi ensimmäisen kappaleensa täysi-ikäisenä ja kuulostaa tyylikkäämmältä kuin koskaan

Biisianalyysissä Ei filtterii: Evelinan uutuus ei kerrokaan Instagram-paineista