Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Yhdistä tietokone tai tabletti verkkoon puhelimella

Digitreenien pääkuva. Tekstit: Jaa verkkoyhteys puhelimella, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa katsoitaan Yle Areenaa läppärillä laiturilla.
Digitreenien pääkuva. Tekstit: Jaa verkkoyhteys puhelimella, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa katsoitaan Yle Areenaa läppärillä laiturilla. Kuva: Yle. Digitreenit,Internet-yhteys

Haluatko päästä tietokoneella tai tabletilla nettiin, mutta kiinteätä verkkoa tai langatonta wifi-lähiverkkoa ei ole? Puhelimella voit jakaa nettiyhteyden muille laitteille esimerkiksi junassa tai mökillä.

Olet varmasti joutunut tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta lähiverkkoa (wifi) ei ole käytettävissä – tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Ehkä tiedätkin, että avoimet eli suojaamattomat wifi-verkot voivat olla myös tietoturvariski?

Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kännykkää voi varsin helposti käyttää nettiyhteyden jakamiseen kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muulle verkkoyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Näin et tarvitse erillistä mokkulaa eli reitintä.

Puhelimesi mobiilidata toimii yhteyspisteenä internetiin. Puhelin muodostaa silloin oman langattoman lähiverkkonsa. Siitä nimi mobiilitukiasema tai monissa laitteissa käytetty hotspot.

Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytön liukuvalikosta: Valittuna Mobiilitukiasema.
Monissa puhelimissa yhteyspisteen eli hotspotin saa päälle aloitusnäytön pikavalikosta. Tässä Android-puhelin. Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytön liukuvalikosta: Valittuna Mobiilitukiasema. Digitreenit,digitaidot,Hotspot (Wifi),Wi-Fi

Verkkoyhteys puhelimen kautta on sitä sujuvampi mitä nopeampi dataliittymä puhelimessa on.

Alta löydät ohjeet Android-puhelimeen ja iPhoneen. Aloita tarkistamalla, että puhelimessasi on mobiilidata päällä.

Verkon jakaminen Android-puhelimesta

Ohjeet Androidin versioon 9 tai sitä uudempaan löydät Googlen tukisivuilta.

Puhelimesi Android-version numeron löydät puhelimesi asetuksista: Tietoja puhelimesta > Ohjelmiston tiedot (tai vastaavaa).

Tässä ohje Android 8:aan:

 1. Asetukset > Yhteydet > Mobiilitukiasema ja yhteyden jako > Mobiilitukiasema.
 2. Kytke jako päälle.
 3. Jos teet tämän ensimmäisen kerran, klikkaa puhelimesta sanaa Mobiilitukiasema. Nyt olet oman mobiilitukiasemasi asetuksissa. Voit vaihtaa tukiasemasi nimeä. Tietoturvan takia älä laita koko nimeäsi. Valitse nimi, jonka itse tunnistat, esimerkiksi mallia Ville 123.
 4. Avaa kannettavan tai muun laitteen wifi-asetukset ja valitse puhelimen verkko.
 5. Anna puhelimessa näkyvä verkkosi salasana.
 6. Laite on yhdistetty tukiasemaasi ja sitä kautta verkkoon.

Tarkat termit vaihtelevat hiukan laitteesta riippuen. Tämä ohje on tehty Samsung Galaxy A5 -puhelimella.

Kun olet tehnyt tämän kerran kahden laitteen eli puhelimesi ja tietokoneen tai tabletin välillä, sinun ei tarvitse syöttää salasanaa seuraavalla kerralla.

Verkon jakaminen iPhonesta

 1. Asetukset > Mobiiliverkko > Oma yhteyspiste.
 2. Laita napauttamalla Oma yhteyspiste päälle.
 3. Avaa seuraavaksi kannettavan tai muun verkkoon liitettävän laitteen Wi-Fi -asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Oma yhteyspiste-asetuksissa).
 4. Anna laitteelle puhelimessasi näkyvä salasana.
 5. Laite on yhdistetty verkkoon.

IPhonen ongelmatilanteessa löydät vinkkejä Applen tukisivuilta.

Voit käyttää puhelintasi täysin normaalisti samalla kun jaat nettiyhteyttä

Nettiyhteyden jakaminen ei estä puhelimen muuta käyttöä.

Puhelimessa on aina oletuksena joku salasana yhteyspisteellesi. Salasanaa voit helposti muuttaa napauttamalla sitä. Älä tässäkään valitse ilmeisimpiä eli turvattomia vaihtoehtoja, kuten salasana, 123456 tai oma nimesi.

Puhelimen yhteyspiste toimii kuten mikä tahansa muu wifi-verkko. Voit esimerkiksi jakaa yhteyden yhtä aikaa usealle laitteelle. Suuri määrä dataliikennettä tosin hidastaa verkkoa.

Verkon jakaminen kuluttaa myös nopeasti puhelimen akkua, joten yhteys kannattaa ottaa pois päältä heti kun et sitä enää tarvitse.

Puhelimen verkkoyhteyden voit jakaa muille laitteille myös bluetooth-yhteydellä tai USB-johdon avulla.

Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Valitaan mobiilitukiasemalle verkon nimi.
Android-puhelimessa oman yhteyspisteen nimeä voi muuttaa. Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Valitaan mobiilitukiasemalle verkon nimi. Digitreenit,digitaidot,Hotspot (Wifi),Wi-Fi

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset: 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 25.10.17: Pääkuvaan uusi pohja. 16.4.18 ingressiä muokattu. 26.2.20 poistettu maininta Windows-puhelimista korjattu kuvia ajan tasalle.

Digitreenit

Keskustele