Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin jaat puhelimesta verkkoyhteyden muille laitteille

Nainen istuu mökin tai vastaavan pihaportailla läppäri sylissä. Kuvassa teksti Jaa verkkoyhteys puhelimella.
Nainen istuu mökin tai vastaavan pihaportailla läppäri sylissä. Kuvassa teksti Jaa verkkoyhteys puhelimella. Kuva: Valokuva: Simo Pitkänen / Yle Digitreenit,Internet-yhteys,digitaidot

Haluatko päästä kannettavalla tietokoneella tai tabletilla nettiin, mutta kiinteätä verkkoa tai langatonta wifi-lähiverkkoa ei ole? Puhelimella voit jakaa nettiyhteyden muille laitteille esimerkiksi mökillä tai junassa.

Olet varmasti joutunut tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta lähiverkkoa (wifi) ei ole käytettävissä – tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Ehkä tiedätkin, että avoimet eli suojaamattomat wifi-verkot voivat olla myös tietoturvariski?

Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kännykkää voi varsin helposti käyttää nettiyhteyden jakamiseen kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muulle verkkoyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Näin et tarvitse erillistä mokkulaa tai reitintä.

Puhelimesi mobiilidata toimii yhteyspisteenä internetiin. Puhelin muodostaa silloin oman langattoman lähiverkkonsa. Siitä nimi mobiilitukiasema tai monissa laitteissa käytetty hotspot.

Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytön pikavalikosta: Valittuna Mobiilitukiasema.
Useimmissa puhelimissa yhteyspisteen eli hotspotin saa päälle aloitusnäytön esiin pyyhkäistävästä pikavalikosta. Kuva Android-puhelimesta. Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytön pikavalikosta: Valittuna Mobiilitukiasema. Digitreenit,digitaidot,Hotspot (Wifi),Wi-Fi

Puhelimen omalla lähiverkolla on aina nimi, jota voit itse säätää. Tietoturvan takia älä käytä oikeaa koko nimeäsi.

Puhelimen omalla verkolla on myös oletussalasana. Sitä voit itse muuttaa napauttamalla sanaa. Älä valitse ilmeisimpiä eli turvattomia vaihtoehtoja mallia salasana, 123456 tai oma nimesi.

Suomessa useimmilla on puhelimen liittymässä rajaton mobiilidata ja silloin datalaskusta ei tarvitse huolehtia. Verkkoyhteys puhelimen kautta on yleensä sitä sujuvampaa, mitä nopeampi dataliittymä puhelimessa on.

Alta löydät ohjeet Android-puhelimeen ja iPhoneen. Aloita tarkistamalla, että puhelimessasi on mobiilidata päällä.

Verkon jakaminen Android-puhelimesta

Ensimmäisellä kerralla:

1. Anna puhelimesi mobiilitukiasemalle nimi ja säädä muut asetukset kuntoon (kuvallinen ohje alla). Valitse verkollesi nimi, jonka itse tunnistat. Älä kuitenkaan laita koko nimeäsi tietoturvan takia.

2. Avaa tietokoneeseen tai tablettiin wifi-verkko. Valitse vaihtoehdoista puhelimesi verkko. Anna puhelimessa näkyvä salasana.

Jatkossa sinun ei tarvitse syöttää salasanaa näiden kahden laitteen välillä.

Löydät ohjeet myös Googlen tukisivuilta (Androidin versio 9 tai sitä uudempi).

Verkon jakaminen iPhonesta

  1. Asetukset >
  2. Oma hotspot (tai Oma yhteyspiste) >
  3. Salli muiden liittyä
  4. Avaa seuraavaksi kannettavan tietokoneen tai muun verkkoon liitettävän laitteen Wi-Fi -asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Oma hotspot -asetuksissa) >
  5. Anna laitteelle puhelimessasi näkyvä salasana >
  6. Laite on yhdistetty verkkoon.

IPhonen verkon nimi määräytyy puhelimesi nimen mukaan. Voit vaihtaa sitä näin:

Asetukset > Yleiset > Tietoja > Nimi > Vaihda nimeä.

Jos oma hotspot ei toimi, katso Applen tukisivua.

Voit käyttää puhelintasi normaalisti samalla kun jaat nettiyhteyttä

Nettiyhteyden jakaminen ei estä puhelimen muuta käyttöä.

Puhelimen yhteyspiste toimii kuten mikä tahansa muu wifi-verkko. Voit esimerkiksi jakaa yhteyden yhtä aikaa usealle laitteelle. Suuri määrä dataliikennettä tosin hidastaa verkkoa.

Verkon jakaminen kuluttaa myös nopeasti puhelimen akkua, joten yhteys kannattaa ottaa pois päältä heti, kun et sitä enää tarvitse.

Puhelimen verkkoyhteyden voit jakaa muille laitteille myös bluetooth-yhteydellä tai USB-johdon avulla.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.

Muokkaukset:
6.6.22: Teksti ja kuvat kauttaltaan ajan tasalle. Otsikkoa muutettu, aiempi otsikko oli Digitreenit: Yhdistä tietokone tai tabletti verkkoon puhelimella.

Keskustele