Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

Digitreenien pääkuva. Tekstit: Jaa verkkoyhteys puhelimella, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa katsoitaan Yle Areenaa läppärillä laiturilla.
Digitreenien pääkuva. Tekstit: Jaa verkkoyhteys puhelimella, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Valokuvassa katsoitaan Yle Areenaa läppärillä laiturilla. Kuva: Yle. Digitreenit,Internet-yhteys

Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Verkon jako puhelimella voi korvata mokkulan käytön.

Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kännykkää voi varsin helposti käyttää nettiyhteyden jakamiseen kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muulle verkkoyhteyttä tarvitsevalle laitteelle. Verkkoyhteys puhelimen kautta on sitä sujuvampi mitä nopeampi dataliittymä puhelimessa on.

Verkon jakaminen iOS-puhelimesta (iPhone)

  1. Asetukset - Mobiiliverkko - Oma yhteyspiste.
  2. Laita napauttamalla Oma yhteyspiste päälle.
  3. Avaa seuraavaksi kannettavan tai muun verkkoon liitettävän laitteen Wi-Fi -asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Oma yhteyspiste-asetuksissa).
  4. Anna laitteelle puhelimessasi näkyvä salasana.
  5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten iPhonesta jaetaan mobiiliverkko
Kuvassa näytetään miten iPhonesta jaetaan mobiiliverkko iOS,Digitreenit,Yle Oppiminen

Verkon jakaminen Android-puhelimesta

  1. Asetukset - Mobiilitukiasema ja yhteyden jako - Mobiilitukiasema. (Asetuksen nimi - yhteyden jakaminen/mobiilitukiasema - voi vaihdella riippuen käyttöjärjestelmän versiosta.)
  2. Kytke jako päälle.
  3. Avaa kannettavan tai muun laitteen Wi-Fi-asetukset ja valitse puhelimen verkko (verkon nimi näkyy Mobiilitukiasema-asetuksissa.)
  4. Anna puhelimessa näkyvä verkon salasana.
  5. Laite on yhdistetty verkkoon.
Kuvassa näytetään miten Android-puhelimesta jaetaan mobiiliverkko
Kuvassa näytetään miten Android-puhelimesta jaetaan mobiiliverkko Android,Digitreenit,Yle Oppiminen
Voit käyttää puhelintasi täysin normaalisti samalla kun jaat nettiyhteyden.

Puhelimessa oletuksena olevan oman verkkosi salasanan voit helposti muuttaa napauttamalla nykyistä salasanaa. Vanhemmissa Android-versioissa salasanan voi vaihtaa menu-näppäimen kautta Mobiilitukiasema-näytössä.

Puhelin toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa wifi-verkko, sitä voi esim. käyttää yhtä aikaa useammalla laitteella, tosin suuri määrä dataliikennettä hidastaa verkon nopeutta. Verkon jakaminen kuluttaa myös nopeasti puhelimen akkua, joten yhteys kannattaa ottaa pois päältä heti kun sitä ei enää tarvitse.

Puhelimen verkkoyhteyden voi jakaa muille laitteille myös bluetooth-yhteydellä tai USB-johdon avulla.

Windows-puhelinta voit myös käyttää verkon jakamiseen, tosin USB-johdolla verkon jakaminen ei Windows-puhelimessa ole mahdollista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset: 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto. 25.8.17 ja 25.10.17: Pääkuvaan uusi pohja. 16.4.18 ingressiä muokattu

Digitreenit

Keskustele