Hyppää pääsisältöön

Mandariinit

Lembit Ulfsak on Ivo elokuvassa Mandariinit
Lembit Ulfsak on Ivo Lembit Ulfsak on Ivo elokuvassa Mandariinit Mandariinid,teeman elokuvat

Virolaismiehet, jotka kasvattavat mandariineja Kaukasuksella, joutuvat tahtomattaan Abhasian sodan aikana vihollisuuksien todistajiksi. Tarina kertoo kunniasta ja sodan mielettömyydestä.

Kaksi verivihollista elävät toipilaina saman katon alla ja oppivat pikku hiljaa näkemään toisensa ihmisinä. Georgialais-virolainen draama Mandariinit sijoittuu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiseen aikaan, sotaan, jota käytiin vuosina 1992–93 pienen Abhasian pyrkiessä eroon itsenäistyneestä Georgiasta.

Pienessä virolaisten asuttamassa kylässä Abhasiassa Margus odottaa mandariinisadon kypsymistä. Melkein kaikki muut ovat jo paenneet sotaa ja lähteneet itsenäiseen Viroon, mutta hedelmäsato on liian arvokas jätettäväksi noin vain. Hänen ystävänsä Ivo on myös jäänyt kylään, mutta miksi? Ivolla ei ole ilmeistä syytä olla jättämättä Abhasiaa, mutta hän auttelee Margusta nikkaroimalla hedelmälaatikoita.

Eräänä päivänä Ivon talolla tapahtuu yhteenotto, jossa jää eloon vain kaksi miestä: yksi abhaasien riveissä taistellut tšetšeeni ja yksi georgialainen sotilas, vakavasti haavoittuneina kumpikin. Ivo ottaa miehet kotiinsa toipumaan ja vaatii heiltä lupauksen, että riitaa ei saa jatkaa hänen kattonsa alla.

Mandariinit on voittanut palkintoja useilla festivaaleilla ja se oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

 • Mandariinit (Mandariinid), Viro/Georgia 2013. O: Zaza Urušadze. N: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Mikheil Meskhi, Giorgi Nakašidze, Raivo Trass

Lisää ohjelmasta

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!