Hyppää pääsisältöön

Mandariinit

Lembit Ulfsak on Ivo elokuvassa Mandariinit
Lembit Ulfsak on Ivo Lembit Ulfsak on Ivo elokuvassa Mandariinit Mandariinid,teeman elokuvat

Virolaismiehet, jotka kasvattavat mandariineja Kaukasuksella, joutuvat tahtomattaan Abhasian sodan aikana vihollisuuksien todistajiksi. Tarina kertoo kunniasta ja sodan mielettömyydestä.

Kaksi verivihollista elävät toipilaina saman katon alla ja oppivat pikku hiljaa näkemään toisensa ihmisinä. Georgialais-virolainen draama Mandariinit sijoittuu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiseen aikaan, sotaan, jota käytiin vuosina 1992–93 pienen Abhasian pyrkiessä eroon itsenäistyneestä Georgiasta.

Pienessä virolaisten asuttamassa kylässä Abhasiassa Margus odottaa mandariinisadon kypsymistä. Melkein kaikki muut ovat jo paenneet sotaa ja lähteneet itsenäiseen Viroon, mutta hedelmäsato on liian arvokas jätettäväksi noin vain. Hänen ystävänsä Ivo on myös jäänyt kylään, mutta miksi? Ivolla ei ole ilmeistä syytä olla jättämättä Abhasiaa, mutta hän auttelee Margusta nikkaroimalla hedelmälaatikoita.

Eräänä päivänä Ivon talolla tapahtuu yhteenotto, jossa jää eloon vain kaksi miestä: yksi abhaasien riveissä taistellut tšetšeeni ja yksi georgialainen sotilas, vakavasti haavoittuneina kumpikin. Ivo ottaa miehet kotiinsa toipumaan ja vaatii heiltä lupauksen, että riitaa ei saa jatkaa hänen kattonsa alla.

Mandariinit on voittanut palkintoja useilla festivaaleilla ja se oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

  • Mandariinit (Mandariinid), Viro/Georgia 2013. O: Zaza Urušadze. N: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Mikheil Meskhi, Giorgi Nakašidze, Raivo Trass

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa