Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Tuhoavatko älylaitteet yöunesi sinisellä valollaan?

naisen silmät kylpevät älylaitteen sinisessä valossa
Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kallio selvittää laboratoriotestein, vaikuttaako älylaitteiden sininen valo unihormoni melatoniinin tuotantoon. naisen silmät kylpevät älylaitteen sinisessä valossa Kuva: Yle / Janne Lindroos prisma studio

TV1 keskiviikkona 23.11.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 25.11. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Kännykät, läppärit ja tabletit heijastavat sinistä valoa, jonka elimistö tulkitsee päivänvaloksi. Tämä valo häiritsee pimeähormoni melatoniinin eritystä. Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kallio laittaa itsensä koekaniiniksi ja testaa tieteellisesti, miten pahasti sänkysurffailu pilaa yöunet.

Älylaitteissa sininen valo auttaa silmää erottamaan esimerkiksi pientä tekstiä, mutta se virkistää välittömästi. Piristävä vaikutus on sitä vahvempi, mitä pidempään ruutuja tuijottaa. Harva meistä on silti valmis luopumaan ruutuajastaan iltaisin.

Sinivaloa voi suodattaa laitteisiin ladattavilla filttereillä ja suojalaseilla. Onko niistä yöunien pelastajiksi?

Kuolema kuittaa univelat – kirjaimellisesti?

Sanotaan, että kuolema kuittaa univelat, mutta sanonta on ehkä turhankin todenmukainen. Väestötutkimuksissa on havaittu, että riittämätön uni on yhteydessä kohonneeseen kuolleisuuteen.

Liian lyhyet yöunet on tutkimuksissa liitetty muun muassa painonnousuun, kohonneeseen verenpaineeseen ja korkeampaan riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kroonistuessaan univaje saattaa ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdustilaa ja muuttaa kolesteroliaineenvaihdunnan säätelyä, ja siten osallistua sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

nainen makaa sängyllä ja katsoo älypuhelinta
Haitoista huolimatta harva meistä on valmis luopumaan ruutuajastaan iltaisin. nainen makaa sängyllä ja katsoo älypuhelinta Kuva: Yle / Janne Lindroos prisma studio

Univaje heikentää vastustuskykyä. Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan aikuiset, jotka nukkuvat alle 6 tuntia yössä, sairastuivat flunssiin neljä kertaa todennäköisemmin kuin yli 7 tuntia nukkuvat. Miksi me emme nuku?

Väsymysoireet ovat lisääntyneet viime vuosina jyrkästi ja Helsingin yliopiston tutkijat haluavat selvittää, miten yleisestä ilmiöstä on kyse. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston tutkijoiden yhteiseen Väsykyselyyn vastasi 16 501 suomalaista. Ensimmäisten tulosten perusteella näyttää siltä, että suomalaiset ovat todella väsyneitä. Vain 5 prosenttia vastaajista herää aamuisin virkeänä.

Mikä saa sinut syömään liikaa?

Liian lyhyet yöunet tekevät meistä myös persoja rasvaisille herkuille. Se on ongelma siinäkin mielessä, että mahalaukullamme ei ole mitään keinoa aistia syödyn ruoan kalorimäärää tai energiatiheyttä. Se ei siis tiedä, onko siellä sisällä ranskanperunoita vai kiinankaalia. Kylläisyyden tunne kun syntyy ruoan määrästä.

pepperonipizza
pepperonipizza Kuva: Pixabay / Public domain prisma studio

Kehomme toimii monessa mielessä samalla tavalla kuin kivikaudella. Kylläisyys on ruokalajikohtaista. Siksi todella täyttävänkin aterian jälkeen tuntuu, että vielä olisi tilaa pienelle jälkiruoalle. Syy tähänkin löytyy evoluutiosta: sen on tarkoitus varmistaa, että syömme monipuolisesti.

Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ja mehiläishoitaja Jaanika Blomster
Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren selvittää, miten valitaan Suomen paras hunaja. Mehiläishoitaja Jaanika Blomster osallistuu kisaan. Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren ja mehiläishoitaja Jaanika Blomster Kuva: Yle / Janne Lindroos prisma studio

Hunaja on lohturuokaa. Se on kuin kesäpäivä säilöttynä purkkiin. Mutta miten valitaan Suomen paras hunaja?

Studiossa keskustelemassa havaintopsykologi Jukka Häkkinen, bioteknologian tutkija Lauri Reuter ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä. Ohjelma on uusinta marraskuulta 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.