Hyppää pääsisältöön

Rikostutkinnan historia

Murha-aseena käytetty sauva sekä pääkallo
Murha-aseena käytetty sauva sekä pääkallo Kuva: BBC teeman tiede

Kolmeosaisen sarjan aiheena on murhatutkimusten kiehtova historia.
Teema maanantaisin 19.6. - 3.7. Areenassa 14 päivää

Sherlockilla on mielen palatsinsa ja komisario Morsella oopperalevynsä. Jokaisella salapoliisilla on jokin salainen ase. Tosielämässä rikosetsivän salainen ase on tekninen rikostutkinta. Kahden viime vuosisadan aikana on tapahtunut tieteellisiä läpimurtoja, jotka ovat mullistaneet rikosoikeuden.

Sarjan juontaa kirurgi ja tiedekirjailija Gabriel Weston, joka esittelee rikoshistorian tieteellisesti kiintoisimpia tapauksia.

Osa 1: Ruumiit. Murhatutkimuksen ensimmäinen ongelma on usein vainajan tunnistaminen. Tapaus tapaukselta tiede on kehittänyt keinot tunnistaa ihmisen jäänteet, vaikka ne olisi poltettu tai uitettu hapossa. Jaksossa tarkastellaan Yhdysvaltain Harvardissa vuonna 1849 tapahtunutta murhaa, jossa hampaat olivat ensimmäisen kerran ratkaisevassa roolissa. Vuonna 1935 sekä uhrit että murhaaja pystyttiin nimeämään, kun hyönteistutkija määritti kuolinhetken pelkkien joesta löydettyjen irtojäsenten perusteella. Ja vuonna 1986 tuomittiin ensimmäisen kerran murhaaja yksinomaan DNA-jälkien perusteella. Gabriel tapaa Sir Alec Westonin, joka oli mukana kehittämässä tekniikkaa. Lisäksi näemme vilauksen tulevaisuudesta: uusi tekniikka saattaa pian mahdollistaa kasvokuvan laatimisen DNA-näytteen pohjalta.

Osa 2: Veri, hiukset ja kuidut. Aina joku luulee osaavansa toteuttaa täydellisen murhan. Mutta todellisuudessa on lähes mahdotonta olla jättämättä paljastavia todisteita rikospaikalle. Sormenjäljet, hiukset, tekstiilikuidut tai verijäljet voivat johdattaa syyllisen luo. Tässä jaksossa tutkitaan juttuja, joissa murhaaja saatiin kiinni pienenpienten jälkien avulla, Britannian ensimmäisestä sormenjälkien perusteella ratkenneesta murhasta tapaukseen, jossa makuuhuoneesta löytyneet verijäljet vapauttivat syyttömänä tuomitun. Lisäksi näemme, etteivät Sherlock Holmesin kyvyt olleet silkkaa mielikuvitusta: kengänpohjiin tarttuneen maa-aineksen perusteella kenkien omistaja voidaan sijoittaa vaikkapa Skotlannin kartalle.

Osa 3: Murhan tekotavat. Missä on murha, siellä on yleensä murha-ase. Murha-ase on ratkaisevan tärkeä todistuskappale, joka voi avata koko tapauksen ja kertoa myös, mitä tekijä on ajatellut. 1800-luvun klassinen murha-ase oli näkymätön: arsenikki. Mutta kemistit kehittivät yksiselitteisen testin, jolla myrkky voitiin todeta vainajan ruumiista. Kuuluisa on myös tapaus, jossa kalloon lyötyjen vammojen muodosta voitiin päätellä ase ja sitä kautta murhaaja. Viimeisimpiä keksintöjä ovat laserin avulla tehtävä kolmeulotteinen rikospaikan mallintaminen, jonka avulla ampumatapauksessa voidaan selvittää täsmälleen tapahtumien kulku ja ratkaista, oliko kyseessä hätävarjelu vai ei, sekä äärimmäisen tarkat kemialliset menetelmät, joiden avulla muutamasta hiuksesta voidaan lukea, missä päin maailmaa henkilö on oleskellut.

 • Rikostutkinnan historia (Catching History's Criminals: The Forensics Story), Britannia 2015. Tuotanto BBC

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!