Hyppää pääsisältöön

Ruoka-aikoja

Keittiöön on tullut sähköliesi sarjassa Ruoka-aikoja
Keittiöön on tullut sähköliesi Keittiöön on tullut sähköliesi sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Brittiläinen perhe lähtee aikamatkalle arkiruuan historiaan 1950-luvulta nykypäivään. Kuudessa jaksossa ja kuudessa viikossa he matkaavat pula-ajan säännöstelyruuasta eineksiin ja pizzakuljetuksiin.
Teema tiistaisin 31.1.–7.3. klo 21.00, uusinnat lauantaisin. Areenassa 14 päivää

Sarja perustuu aitoihin päiväkirjatietoihin siitä, mitä ja miten ihmiset oikeasti söivät eri vuosikymmenillä. Tavallinen, arkinen suhteemme ruokaan on mullistunut perin pohjin vain parin sukupolven aikana.

Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa sarjassa Ruoka-aikoja
Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Robshaw'n perheen kodissa eletään kokonainen vuosikymmen viikossa. Sisustus ja keittiökoneet vaihtuvat, ja saamme nähdä, miten paljon on muuttunut ja miten paljon uutta arkeen on tullut sotienjälkeisenä aikana. Keskiverto perheen ruokamenojen osuus tuloista on laskenut kolmanneksesta kymmenykseen, ja kauppalistat ovat venyneet useamman sivun pituisiksi. Kodinkoneet ovat tulleet, ensin näyttävinä statusesineinä ja sitten kaapistoihin piilotettuina selviöinä. Ja kuinka roolit ovatkaan muuttuneet! 50-luvulla mies sai usein syödä yksin töistä kotiuduttuaan, ja vielä 70-luvulla hän poikkesi muitta mutkitta pubiin parille tuopilliselle sillä välin, kun itsekin pitkän työpäivän tehnyt vaimo laittoi päivällistä pöytään. Entä miten lapset mahtavat kestää elämää ilman makeisia, sipsejä ja muita herkkuja?

Osa 1: 1950-luku. Hyvästit avaralle kodin pohjaratkaisulle! Nyt syödään jäyhässä ruokasalissa ja ruoka laitetaan ahtaassa ja niukasti varustellussa keittiössä. Tarjolla on on muun muassa pulverista tehtyä munakokkelia, kansanhuoltoleipää (National Loaf), paistirasvaa ja sardiinia. Ruuan valmistaa äiti – isällä ei ole keittiöön asiaa, vaan hänet istutetaan takan ääreen piippua polttelemaan. Onneksi säännöstely päättyy vuonna 1954, ja kotiin saadaan myös sähköhella ja muita arkea helpottavia vempaimia. Ne tosin vain nostavat vaatimustasoa, ja äidillä on yhä kädet täynnä.

Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell 50-luvun ruokakomerolla sarjassa Ruoka-aikoja
Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell 50-luvun ruokakomerolla sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
50-luvun elintarvikkeita ruokakomerossa sarjassa Ruoka-aikoja
50-luvun ruokakomero näytti erilaiselta kuin nykyajan jääkaappi, josta käydään napostelemassa herkkuja pikkunälkään 50-luvun elintarvikkeita ruokakomerossa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 2: 1960-luku. Keittiö siirtyy avaruusaikaan ja tarjolle tulee koko joukko uusia jännittäviä makuelämyksiä. Spaghetti bolognese ja kiinalaiset ravintolat tekevät läpimurtonsa, ja perhe saa myös nauttia ensimmäisen kaupasta ostetun Vesta-valmisaterian. Kotiin saapuu jääkaappi ja perhe lähtee yhdessä ostoksille uuteen markettiin. Tehotuotanto laskee hintoja, ja esimerkiksi kana muuttuu harvinaisesta herkusta arkiruuaksi.

Äiti Rochelle ja isä Brandon Robshaw 60-luvun supermarketissa sarjassa Ruoka-aikoja
Onpa täällä valikoimaa! Äiti Rochelle ja isä Brandon valintamyymälässä Äiti Rochelle ja isä Brandon Robshaw 60-luvun supermarketissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Valmisaterian kastiketta laitetaan sarjassa Ruoka-aikoja
Lisää vain vesi. Vesta-aterian kastike on nopeasti valmista Valmisaterian kastiketta laitetaan sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 3: 1970-luku. Äiti menee töihin. Einekset, säilykkeet ja pakasteet ovat perheen arjen pelastajia. Rasva käryää keittiöissä niin, että tulipaloja on enemmän kuin koskaan ennen tai jälkeen. 1970-luvulla myös nähdään ensimmäiset merkit nykyajan terveys- ja luomuruuista. Jaksossa tavataan Britannian ensimmäisen makrobioottisen ravintolan perustajat ja yritetään lypsää vuohta maallepaluun hengessä. Ennen kaikkea 70-luku on kuitenkin nopeasti kehittyvän tekniikan ja yhä uusien tuotteiden aikaa: pikanuudeleita, mehujauhetta, maustettuja perunalastuja... Vauhtiin pääsee myös intialaisten ravintoloiden Britannian valloitus.

Isä Robshaw heittää tikkaa pubissa sarjassa Ruoka-aikoja
Isällä on tärkeää tekemistä töiden jälkeen. Kotona odottaa valmis päivällinen Isä Robshaw heittää tikkaa pubissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Läskiä, pekonia, papuja ja paistettua kananmunaa. 70-luvun ateria sarjassa Ruoka-aikoja
Tämä maistuu muutaman oluen jälkeen. Rasvan kulutus saavutti Britanniassa huippunsa vuonna 1970 Läskiä, pekonia, papuja ja paistettua kananmunaa. 70-luvun ateria sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 4: 1980-luku. High tech -vuosikymmenen keittiöön kuuluu liuta laitteita, tärkeimpänä pienen henkilöauton kokoinen mikroaaltouuni. Mikrossa voi nyt kypsentää koko aterian, limsaa voi tehdä kätevästi omassa keittiössä ja voileipägrillillä laittaa herkullisen juusto-kinkku-voileivän. Ravintolamaailmassa nousevat yhtä aikaa nouvelle cuisine ja pikaruokaketjut, ja supermarketeista alkaa saada yhä jännittävämpiä makuja maailmalta.

Mikroaaltouunin säteilyä mitataan sarjassa Ruoka-aikoja
Mikroaaltouunin säteilyä pelättiin ja mitattiin monessa kodissa Mikroaaltouunin säteilyä mitataan sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Tarjoilija tuo pöytään nouvelle cuisine -tyylistä annosta sarjassa Ruoka-aikoja
Nouvelle cuisine oli muotia, ja ravintoloiden pikkuruisista annoksista vitsailtiin Tarjoilija tuo pöytään nouvelle cuisine -tyylistä annosta sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 5: 1990-luku. Siitähän on niin vähän aikaa, mutta moni nykyhetken tuttu ilmiö oli 90-luvulla uutuus. Supermarketit muuttuvat hypermarketeiksi, joissa saattaa olla 20 käytävämetriä pelkkiä juustoja. Jamie Oliver on siloposkinen uusi tulokas television ruokaohjelmissa (ja televisiosta tulee vielä muutakin kuin ruokaohjelmia). Viininjuonti lisääntyy hurjasti. Ja tehotuotannon haittapuolet alkavat tulla näkyviksi. Hullun lehmän tauti on järkytys, joka muistetaan vielä pitkään.

Valmispakattuja salaattiaineksia sarjassa Ruoka-aikoja
Salaattia on nyt monta sorttia ja se on pakattu irtonaisina lehtinä pussiin Valmispakattuja salaattiaineksia sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Robshaw'n pariskunta syömässä 90-luvun gastropubissa sarjassa Ruoka-aikoja
Rennon gastropubin keksivät ravintolatyöntekijät, joilla ei itsellään ollut varaa käydä hienoissa ravintoloissa Robshaw'n pariskunta syömässä 90-luvun gastropubissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 6: Tulevaisuus. Robshaw'n perheen kuuden viikon matka jatkuu huimaa vauhtia, kun historioitsija Polly Russellin johdolla tehdään uskaliaita arvauksia siitä, miten ostamme, valmistamme ja syömme ruokamme seuraavien viiden vuosikymmenen aikana.

  • Ruoka-aikoja (Back in Time for Dinner), Britannia 2015. Tuotanto BBC/Wall to Wall
  • Painajaiskuja

    Noir-henkinen melodraama spiritistin apulaisesta

    Vahva melodraama tivolin mentalistista, joka kiipeää naisten avulla kohti menestystä vain pudotakseen korkeammalta.

  • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

    Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

    Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

  • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

    Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

    Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

  • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

    Humppa karkasi käsistä

    Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään. Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981). Ohjelmat televisiossa: Maanantaina 19.6.

Yle Teema

  • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

    Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

    Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

  • Rahsaan Roland Kirk puhalsi sokean unet näkyviksi

    Poikkeuksellisen jazzmuusikon tarina Teemalla 10.6. klo 20.

    Rahsaan Roland Kirk oli sokea jazzmuusikko, mutta myös alan visuaalisimpia ja näyttävimpiä show-miehiä. Yhden miehen big band. Avantgardea ja perinnetietoista, kantaaottavaa ja humoristista. Poikkeuksellisen muusikon poikkeuksellista elämää Teemalla lauantaina 10.6. klo 20. Ensi-ilta.

  • Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö

    Dokumentin ensi-ilta Teemalla 17.6. klo 20.

    "Mä oon kaks kertaa elämässä tehnyt sen päätöksen, että musta ei tuu muusikkoa. Ja silti: tässä ollaan." Tv-dokumentti suomalaisen jazzin huippuihin kuuluvasta trumpetisti Verneri Pohjolasta saa ensi-iltansa Teemalla 17.6. klo 20.

  • Jazzia, bluesia, poppia, rockia ja maailman parhaita studiomuusikoita: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2017

    Kesäkuu jazzia, heinäkuu klassikoita, elokuussa kasaria.

    Teeman musiikkidokumentit ovat siirtyneet lauantai-iltaan, ja niitä esitetään koko kesä kello 20. Kesäkuu aloitetaan jazzilla, keskikesällä kuunnellaan maailman parhaita studiomuusikoita, elokuussa muistellaan Spandau Ballet'n kahdeksankymmentälukua ja Kambodžan kadonnutta rocksukupolvea. Toiveuusintana nähdään dokumentti Wentus Blues Bandin 20-vuotiskonsertista.

  • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

    Yle Teemalla humpataan ja sheikataan.

    Teeman Elävän arkiston Tanssin huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
    Ohjelmat televisiossa:
    Ma 19.6. klo 12.00
    To 22.6. klo 22.50
    Pe 23.6. klo 14.50
    Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenassa.

  • Velvet – muotitalon tarina

    Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

    Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

  • Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

    Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

    "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

  • Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

    Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

    Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

  • Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

    Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

    On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

  • Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

    Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

    Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

  • Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

    Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

    Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
    Keskiviikkoisin klo 21.00

  • Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

    Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

    Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
    Nyt Areenassa

  • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

    Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

    Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

  • Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

    Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

    Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

  • Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

    Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

    Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

  • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

    Mikä on ihmisen ja maailman suhde

    Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

  • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

    Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

    Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

  • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

    Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

    Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

  • Pilkun jälkeen

    Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

    Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
    maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

  • For No Good Reason

    Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

    Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
    Nyt Areenassa

  • Batman

    Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

    Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
    perjantaisin klo 20.00

  • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

    Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

    Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

  • Oi maamme!

    Tee oma videosi arkistofilmeistä

    Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!