Hyppää pääsisältöön

Ruoka-aikoja

Keittiöön on tullut sähköliesi sarjassa Ruoka-aikoja
Keittiöön on tullut sähköliesi Keittiöön on tullut sähköliesi sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Brittiläinen perhe lähtee aikamatkalle arkiruuan historiaan 1950-luvulta nykypäivään. Kuudessa jaksossa ja kuudessa viikossa he matkaavat pula-ajan säännöstelyruuasta eineksiin ja pizzakuljetuksiin.

Sarja perustuu aitoihin päiväkirjatietoihin siitä, mitä ja miten ihmiset oikeasti söivät eri vuosikymmenillä. Tavallinen, arkinen suhteemme ruokaan on mullistunut perin pohjin vain parin sukupolven aikana.

Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa sarjassa Ruoka-aikoja
Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa Robshaw'n perhe 1950-luvun asuissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Robshaw'n perheen kodissa eletään kokonainen vuosikymmen viikossa. Sisustus ja keittiökoneet vaihtuvat, ja saamme nähdä, miten paljon on muuttunut ja miten paljon uutta arkeen on tullut sotienjälkeisenä aikana. Keskiverto perheen ruokamenojen osuus tuloista on laskenut kolmanneksesta kymmenykseen, ja kauppalistat ovat venyneet useamman sivun pituisiksi. Kodinkoneet ovat tulleet, ensin näyttävinä statusesineinä ja sitten kaapistoihin piilotettuina selviöinä. Ja kuinka roolit ovatkaan muuttuneet! 50-luvulla mies sai usein syödä yksin töistä kotiuduttuaan, ja vielä 70-luvulla hän poikkesi muitta mutkitta pubiin parille tuopilliselle sillä välin, kun itsekin pitkän työpäivän tehnyt vaimo laittoi päivällistä pöytään. Entä miten lapset mahtavat kestää elämää ilman makeisia, sipsejä ja muita herkkuja?

Osa 1: 1950-luku. Hyvästit avaralle kodin pohjaratkaisulle! Nyt syödään jäyhässä ruokasalissa ja ruoka laitetaan ahtaassa ja niukasti varustellussa keittiössä. Tarjolla on on muun muassa pulverista tehtyä munakokkelia, kansanhuoltoleipää (National Loaf), paistirasvaa ja sardiinia. Ruuan valmistaa äiti – isällä ei ole keittiöön asiaa, vaan hänet istutetaan takan ääreen piippua polttelemaan. Onneksi säännöstely päättyy vuonna 1954, ja kotiin saadaan myös sähköhella ja muita arkea helpottavia vempaimia. Ne tosin vain nostavat vaatimustasoa, ja äidillä on yhä kädet täynnä.

Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell 50-luvun ruokakomerolla sarjassa Ruoka-aikoja
Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell Juontaja Giles Coren ja historioitsija Polly Russell 50-luvun ruokakomerolla sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
50-luvun elintarvikkeita ruokakomerossa sarjassa Ruoka-aikoja
50-luvun ruokakomero näytti erilaiselta kuin nykyajan jääkaappi, josta käydään napostelemassa herkkuja pikkunälkään 50-luvun elintarvikkeita ruokakomerossa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 2: 1960-luku. Keittiö siirtyy avaruusaikaan ja tarjolle tulee koko joukko uusia jännittäviä makuelämyksiä. Spaghetti bolognese ja kiinalaiset ravintolat tekevät läpimurtonsa, ja perhe saa myös nauttia ensimmäisen kaupasta ostetun Vesta-valmisaterian. Kotiin saapuu jääkaappi ja perhe lähtee yhdessä ostoksille uuteen markettiin. Tehotuotanto laskee hintoja, ja esimerkiksi kana muuttuu harvinaisesta herkusta arkiruuaksi.

Äiti Rochelle ja isä Brandon Robshaw 60-luvun supermarketissa sarjassa Ruoka-aikoja
Onpa täällä valikoimaa! Äiti Rochelle ja isä Brandon valintamyymälässä Äiti Rochelle ja isä Brandon Robshaw 60-luvun supermarketissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Valmisaterian kastiketta laitetaan sarjassa Ruoka-aikoja
Lisää vain vesi. Vesta-aterian kastike on nopeasti valmista Valmisaterian kastiketta laitetaan sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 3: 1970-luku. Äiti menee töihin. Einekset, säilykkeet ja pakasteet ovat perheen arjen pelastajia. Rasva käryää keittiöissä niin, että tulipaloja on enemmän kuin koskaan ennen tai jälkeen. 1970-luvulla myös nähdään ensimmäiset merkit nykyajan terveys- ja luomuruuista. Jaksossa tavataan Britannian ensimmäisen makrobioottisen ravintolan perustajat ja yritetään lypsää vuohta maallepaluun hengessä. Ennen kaikkea 70-luku on kuitenkin nopeasti kehittyvän tekniikan ja yhä uusien tuotteiden aikaa: pikanuudeleita, mehujauhetta, maustettuja perunalastuja... Vauhtiin pääsee myös intialaisten ravintoloiden Britannian valloitus.

Isä Robshaw heittää tikkaa pubissa sarjassa Ruoka-aikoja
Isällä on tärkeää tekemistä töiden jälkeen. Kotona odottaa valmis päivällinen Isä Robshaw heittää tikkaa pubissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Läskiä, pekonia, papuja ja paistettua kananmunaa. 70-luvun ateria sarjassa Ruoka-aikoja
Tämä maistuu muutaman oluen jälkeen. Rasvan kulutus saavutti Britanniassa huippunsa vuonna 1970 Läskiä, pekonia, papuja ja paistettua kananmunaa. 70-luvun ateria sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 4: 1980-luku. High tech -vuosikymmenen keittiöön kuuluu liuta laitteita, tärkeimpänä pienen henkilöauton kokoinen mikroaaltouuni. Mikrossa voi nyt kypsentää koko aterian, limsaa voi tehdä kätevästi omassa keittiössä ja voileipägrillillä laittaa herkullisen juusto-kinkku-voileivän. Ravintolamaailmassa nousevat yhtä aikaa nouvelle cuisine ja pikaruokaketjut, ja supermarketeista alkaa saada yhä jännittävämpiä makuja maailmalta.

Mikroaaltouunin säteilyä mitataan sarjassa Ruoka-aikoja
Mikroaaltouunin säteilyä pelättiin ja mitattiin monessa kodissa Mikroaaltouunin säteilyä mitataan sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Tarjoilija tuo pöytään nouvelle cuisine -tyylistä annosta sarjassa Ruoka-aikoja
Nouvelle cuisine oli muotia, ja ravintoloiden pikkuruisista annoksista vitsailtiin Tarjoilija tuo pöytään nouvelle cuisine -tyylistä annosta sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 5: 1990-luku. Siitähän on niin vähän aikaa, mutta moni nykyhetken tuttu ilmiö oli 90-luvulla uutuus. Supermarketit muuttuvat hypermarketeiksi, joissa saattaa olla 20 käytävämetriä pelkkiä juustoja. Jamie Oliver on siloposkinen uusi tulokas television ruokaohjelmissa (ja televisiosta tulee vielä muutakin kuin ruokaohjelmia). Viininjuonti lisääntyy hurjasti. Ja tehotuotannon haittapuolet alkavat tulla näkyviksi. Hullun lehmän tauti on järkytys, joka muistetaan vielä pitkään.

Valmispakattuja salaattiaineksia sarjassa Ruoka-aikoja
Salaattia on nyt monta sorttia ja se on pakattu irtonaisina lehtinä pussiin Valmispakattuja salaattiaineksia sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia
Robshaw'n pariskunta syömässä 90-luvun gastropubissa sarjassa Ruoka-aikoja
Rennon gastropubin keksivät ravintolatyöntekijät, joilla ei itsellään ollut varaa käydä hienoissa ravintoloissa Robshaw'n pariskunta syömässä 90-luvun gastropubissa sarjassa Ruoka-aikoja Kuva: BBC teeman historia

Osa 6: Tulevaisuus. Robshaw'n perheen kuuden viikon matka jatkuu huimaa vauhtia, kun historioitsija Polly Russellin johdolla tehdään uskaliaita arvauksia siitä, miten ostamme, valmistamme ja syömme ruokamme seuraavien viiden vuosikymmenen aikana.

  • Ruoka-aikoja (Back in Time for Dinner), Britannia 2015. Tuotanto BBC/Wall to Wall

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema