Hyppää pääsisältöön

Taiteen maantiede: Skandinavia

Andrew Graham-Dixon tanskalaisen designin ympäröimänä
Andrew Graham-Dixon tanskalaisen designin ympäröimänä Andrew Graham-Dixon tanskalaisen designin ympäröimänä Kuva: BBC teeman kulttuuri

Andrew Graham-Dixon tutustuttaa meidät skandinaaviseen taiteeseen kolmiosaisessa sarjassa. Miten eri pohjoismaat ja niiden kulttuurit ovat vaikuttaneet skandinaavisen identiteetin muodostumiseen?
Paketissa Teemalla sunnuntaina 16.4. klo 14.05–16.35. Areenassa 14 päivää

Tanska, Norja ja Ruotsi, kolme naapurimaata, joilla on paljon yhteistä: yhteistä historiaa, yhteinen kieli (melkein), yhteinen identiteetti. Mutta ne ovat myös kolme erilaista maata.

Osa 1: Sielun musta yö. Skandinavia on äärimmäisyyksien maa Euroopan laidalla, ainakin lännestä ja etelästä katsottuna. Andrew Graham-Dixon aloittaa matkansa Norjasta. Norjalaisten synkkä sielunmaisema on tuottanut omalaatuista taidetta, jonka kuuluisin teos on Edvard Munchin Huuto.

Osa 2: Olipa kerran Tanskassa. Pieni Tanska kasvoi kerran vaatimattomista lähtökohdista yhdeksi Pohjois-Euroopan mahtavimmista suurvalloista ja tyylituomareista. Tämä hämmästyttävä tarina sopiikin hyvin kaikkein suurimman satusedän, H. C. Andersenin kotimaalle.

Osa 3: Demokraattiseksi suunniteltu. Ruotsi on Ikean kotimaa, jossa huonekalumuotoilulla on loistavat perinteet. Nykyajan Ruotsi on ottanut demokraattiseksi missiokseen mukavuuden ja sivistyneiden elämäntapojen tuomisen suurten kansanjoukkojen ulottuville, mutta miten se on onnistunut tehtävässään?

  • Taiteen maantiede: Skandinavia (Art of Scandinavia), Britannia 2016. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa