Ylen toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak valitsivat kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Lista julkaistiin tiistaina, ja niinhän siinä kävi, että heti alettiin kysellä Volter Kilven Alastalon salin perään.
“Osasin odottaa tätä, ja raskain mielin jätimme sen listan ulkopuolelle”, Seppo Puttonen sanoo. Syy oli kuitenkin selvä: 101 kirjan listalle päätyi ainoastaan kirjoja, jotka kiteyttivät julkaisuajankohdastaan jotain tärkeää. Alastalon salissa kuvaa 1800-luvun loppua.
Pääasiassa listaan on suhtauduttu innokkaasti. “Listan kirjailijat eivät yllättäneet, mutta kirjavalinnat kyllä”, Kulttuuripohdintoja-blogin Tuija Takala kommentoi Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa. Takala on yksi yli kolmestakymmenestä bloggaajasta, jotka ovat tarttuneet Kirjojen Suomen 101 kirjan listaan.
Missä ovat runot ja naiset?
Kirjojen Suomen verkkosivuilla listaa on kommentoitu vilkkaasti. Nimimerkki Eeva kiinnitti huomiota listan miesvaltaisuuteen, ja muutkin kaipasivat naiskirjoilijoita mukaan: "Missä on Orvokki Aution Pesärikko? Eihän tässä maassa ole enää oikeutta, kun tällainen klassikko on jätetty pois", Riku Keskinen kirjoittaa.
"Tämä oli tosi hankala paikka. Menneillä vuosikymmenillä miesten ylivoima kirjallisuudessa oli ihan selvä, mutta se ei puolusta valintaa kokonaan", Puttonen sanoo. Listaa varten Puttonen ja Nowak kävivät läpi 4500 nimikettä sadan vuoden ajalta.
Lasten- ja nuorten kirjallisuutta sekä lyriikkaa kaivattiin listalle lisää. Tuorein runoteos onkin Eeva Kilven Animalia vuodelta 1987. "Täysin relevantteja rinnakkaisteoksia valitulle proosalle ovat mielestäni julkaisseet esim. Kari Aronpuro, Harry Salmenniemi, Henriikka Tavi, Kristian Blomberg, Susinukke Kosola, Anja Erämaja, Helena Sinervo tai Eino Santanen. Ja toki moni muukin" nimimerkki HPH kirjoittaa.
"On varmasti niin, että ajankuvan löytäminen on vaikeampaa lyriikasta kuin proosasta", Puttonen sanoo.
Lista on kuitenkin tehty ruodittavaksi, joten siitä pitääkin olla eri mieltä. Listaan pääsee myös vaikuttamaan vielä, sillä vuoden 2017 teoksen valitsevat lukijat vuoden lopussa.
Mitä sinä olisit tehnyt toisin? Tutustu listaan, ja kommentoi sitä Kirjojen Suomen verkkosivuilla.