Hyppää pääsisältöön

Don't Look Back on klassikon aseman saanut dokumenttielokuva Bob Dylanista

Bob Dylan esittelee sanakylttejä "musiikkivideossa" Subterranean Homesick Blues, taustalla Allen Ginsberg. Kuva D.A. Pennebakerin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Don't Look Back (1967).
Bob Dylan ja Subterranean Homesick Bluesin sanoja, taustalla Allen Ginsberg. Bob Dylan esittelee sanakylttejä "musiikkivideossa" Subterranean Homesick Blues, taustalla Allen Ginsberg. Kuva D.A. Pennebakerin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Don't Look Back (1967). Bob Dylan,Älä katso taaksesi,teeman rockdokumentit,dokumenttielokuvat,D. A. Pennebaker,Subterranean Homesick Blues

”Ei tarvitse olla säätieteilijä tietääkseen mistä tuulee…”
D.A. Pennebakerin dokumenttiklassikko uusitaan Teemalla 22.4. klo 11.15, Areenassa 30 päivää.

D.A. Pennebakerin Don’t Look Back eli Älä katso taaksesi (1967) on paitsi hienon dokumentaristin ehkäpä hienoin dokumenttielokuva myös mahdollisesti kaikkien aikojen paras elokuva Bob Dylanista. Dylan on aina pelannut julkisuuden kanssa omia pelejään, mutta ohjaaja Pennebaker on tässä pelissä mukana ikään kuin tasaveroisena kumppanina, ei vedätettävänä, ei arvuuttelemassa eikä tulkitsemassa. Tämä elokuva katsoo, tarkasti.

Don't Look Backiin on taltioitu Dylanin uran kiehtovimpia vaiheita Englannin-kiertueella vuonna 1965. Palvotusta folkrunoilijasta ja sukupolvensa omatunnon äänestä on tulossa salaperäinen rockin supertähti, joka puhuu arvoituksellisia ja piiloutuu mustien lasien taakse.

Huomaamaton kuvausryhmä seuraa tähteä ja tämän seuruetta keikoilla, takahuoneissa, hotellihuoneissa, autossa ja lehdistön edessä. Näemme läheltä legendan muotoutumisen ja Dylan-kultin kiteytymisen. Mukana ovat muun muassa Joan Baez, Donovan, Alan Price, kivikova manageri Albert Grossman ja vaihtuva hännystelijöiden joukko. Marianne Faithfulkin vilahtaa kuvissa. Dokumenttiin on taltioitu myös pari onnetonta englantilaistoimittajaa, jotka Dylan seivästää sanoillaan.

Dokumentin kuuluisin kohtaus taitaa kuitenkin olla heti alussa. Se on musiikkivideoiden esihistoriaan kuuluva, monesti kopioitu Subterranean Homesick Blues. Dylan seisoo mykkänä paikallaan ja tiputtelee sanakylttejä maahan biisin tahdissa. Takana kävelee Allen Ginsberg. ”Ei tarvitse olla säätieteilijä tietääkseen mistä tuulee…”

  • Bob Dylan: Don't Look Back (Don't Look Back), Britannia 1967. Dokumenttielokuva, ohjaus D. A. Pennebaker.
Bob Dylan
Bob Dylan Bob Dylan,Teemalauantai,Nobelin kirjallisuuspalkinto

Don't Look Back esitettiin Teemalla tammikuussa 2017 osana Dylan-viikonloppua, johon kuuluivat myös Martin Scorsesen ohjaama perusteellinen dokumenttielokuva No Direction Home: Bob Dylan ja Ruotsin television uusi henkilökuva Nobel-runoilijasta.

Lue lisää:

No Direction Home ja Nobel 2016: neljä tuntia Dylania Teemalauantaissa

Bob Dylan -viikonlopun Teemalauantaissa nähdään Ruotsin tv:n tuore henkilökuva uusimmasta Nobel-kirjailijasta sekä yli kolmetuntinen No Direction Home, Martin Scorsesen ohjaama upea dokumenttielokuva Dylanin uran ratkaisevista varhaisvuosista.
Teemalauantai 28.1. klo 20–24.

Juttuun on muutettu uusintatiedot 21.4.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa