Hyppää pääsisältöön

JVG, Kauriinmetsästäjät, Töölön Ketterä… Miksi duo on nykyajan bändi?

Artem x Yonas, JVG, Kauriinmetsästäjät, Töölön Ketterä, Cityman tai vaikka Profeetat osoittavat sen, että nykyään kaksikko riittää.

Kauriinmetsästäjät // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Johtuuko duojen rynniminen kotimaisen musiikin kiintopisteiksi keikkajärjestäjistä, jotka haluavat pitää kustannustehokkaita iltoja? Vai yksinkertaisesti vaihtuvista trendeistä musiikkimaailmassa? Kenties syy löytyy poikkeuksellisista lahjakkuuksista?

Suomen Spotifyn kuunnelluin kappale oli viime vuonna duon tekemä, JVG:n Hehkuu. Kaksi suomiräpin jättiläistä eli Elastinen ja Cheek perustivat vuonna 2016 Profeetat-duon. Rap-kaksikko tulee valloittamaan suuret festarilavat ensi kesänä, mutta sitä ennen duo heittää pari areenakeikkaa Turussa ja Helsingissä.

Mielenkiintoisimpiin tulokkaisiin kuuluvat duot ovat taas Kauriinmetsästäjät, Artem x Yonas ja Töölön Ketterä.

Vielä vuosi sitten nousi haloo, kun JVG palkittiin Emma Gaalassa Vuoden yhtyeenä. Enää vastaavaa kohua tuskin syntyisi, sillä duo on nykyajan bändi.

Ilmiöstä on kokemusta myös Kauriinmetsästäjät-duon laulaja Heikki Petrellillä ja rumpali Tuomas Kaitasella. Stockers!-bändistä aiemmin tutut muusikot ovat nykyään duona suosionsa huipulla. Suomenkieliset kappaleet Intiaanikesä, Oisit vaan sanonu ja Kun mä mietin sua, niin uuh ovat soineet tiuhaan myös YleX:ssä.

Tuomas Kaitanen kertoo, että päätöksenteko nopeutuu, kun duossa on vähemmän eriäviä mielipiteitä kuin isommassa bändissä.

- Tänä päivänä pitää olla nopea ja ajankohtainen. Täytyy olla valmis julkaisemaan nopealla tahdilla uutta musiikkia, Kaitanen kommentoi YleX:lle.

Kauriinmetsästäjien elektroniset popbiisit ovat tuoneet keulakuva Heikki Petrellin live-esiintymiseen paljon lisää liikettä ja vapautuneempaa meininkiä rock-yhtyeeseen verrattuna.

- Ollaan nähty se niin, että duo on käytännöllisempi kuin bändi, ja meillä on samanlainen musiikkimaku. Duoa pystyy toteuttamaan myös erilailla livenä, Petrell kertoo.

Muusikot ovat huomanneet, että duon on paljon helpompaa muokata live-esiintymistä keikkapaikan mukaan kuin isomman bändin. Kaksikko ei ole havainnut, että keikkapalkkiot olisivat laskeneet.

- Duo-keikan voi tehdä pienissäkin paikoissa aika ison kuuloisesti konetaustan takia tai isosti tekemällä siihen ympärille juttuja, Kaitanen sanoo.

Enemmän duoo ku sooloo

Toki duoja on ollut aiemminkin pinnalla. 90-luvulla muun muassa Nylon Beat ja Taikapeili esittivät kuuminta popmusaa.

Voisiko duojen suosioon vaikuttaa myös vuosia jatkunut räppibuumi? Kun keikkajärjestäjät ovat tottuneet tilaamaan räppärin ja DJ:n, on helppoa tilata myös duo. Bändeissä kun on enemmän kustannuksia ja hitaammat vaihdot.

- Uskoin tosi pitkään, ettei mikään muu kuin bändi voi kuulostaa livenä niin hyvältä. Muutama vuosi sitten Heikin kanssa nähtiin jotain räppikeikkoja Kuudennella linjalla ja funtsittiin, että homman saa kuulostamaan isolta vaikka ei ole niin paljon live-elementtejä, Kaitanen kommentoi.

Kauriinmetsästäjät julkaisee laulajatulokas Vestan kanssa Revi mua -nimisen singlen 8. helmikuuta.

Lue myös:

Tarkenee valittiin vuoden biisiksi – Jurek palkittiin Vuoden kevyen musiikin tekijänä

JVG:n homma etenee – tämä festarikesä nosti rap-yhtyeen täysin uudelle tasolle

YleX Läpimurto: Töölön Ketterä muovaa käsitystä suomigrimestä jokaisella julkaisullaan

Artem x Yonas: Asiat on helppo käsitellä musiikin kautta

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Kauriinmetsästäjät: On hyvää itsensä haastamista tehdä konemusiikkia