Hyppää pääsisältöön

Kainuu 39 – kun koko kylä joutui sotaoikeuteen

Suomussalmen Juntusrannan asukkaat kokevat kovia elokuvassa Kainuu 39.
Suomussalmen Juntusrannan asukkaat kokevat kovia elokuvassa Kainuu 39. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kainuu 39,Pirjo Honkasalo,Pekka Lehto

Suomussalmen Juntusrannan kyläläiset saivat kokea kovia talvisodan tähden: venäläisten valloittaman kylän asukkaita marssitettiin sodan jälkeen työleirille ja tuomittiin maanpetoksesta, sillä heidän katsottiin avustaneen vihollista valloituksen aikana.

Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama dokumentaarinen draamaelokuva Kainuu 39 kertoo tositarinan Suomussalmen Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa.

Pieni kainuulainen Juntusrannan kylä joutui erikoisen tapahtumasarjan näyttämöksi talvisodan aikana. Puna-armeija miehitti Juntusrannan yllättäen sodan ensimmäisinä päivinä syksyllä 1939, kun vasta osa Kainuun kylistä oli ehditty evakuoida. Suomalaisjoukot vetäytyivät, ja kylän asukkaat jäivät eristyksiin venäläisten kanssa. Yksin jätetyt kyläläiset päättivät tehdä yhteistyötä miehittäjien kanssa, sillä miehittäjien mukana oli tullut suomenkielisiä propagandatyöläisiä.

Kun suomalaiset valloittivat Kainuun rajaseudun takaisin joulu-tammikuussa, Juntusrannan asukkaita odotti syytös vihollisen auttamisesta. Erityisen raskauttavana pidettiin paikallisten perustamaa Kansan komiteaa ja itsesuojeluryhmiä, joiden katsottiin taistelleen Suomen armeijaa vastaan. Arviot työleirille joutuneitten kainuulaisten määristä vaihtelevat kolmen- ja neljänsadan välillä. Lopulta 27 tuomittiin maanpetoksesta.

Elokuvan alkusysäys tuli Ruotsista: Ruotsin tv-kanava SR1 tilasi Jörn Donnerin tuotantoyhtiöltä elokuvan Suomen talvisodasta. Tekijöiksi Donner pyysi Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon, jotka valitsivat näkökulmakseen tämän erikoisen siivun sotahistoriaa. Elokuvan käsikirjoitus syntyi kuvauspaikoilla Kainuussa, ja pääosien näyttelijöinä oli paikallisia nuoria. Mikrohistoriaa ja ihmiskohtaloita korostava kerronta on edelleen hyvin modernia, siinä yhdistetään arkistodokumenttia, faktaa ja fiktiota ennakkoluulottomasti. Elokuvan poliittiset painotukset kertovat ehkä enemmän 1970-luvun ilmapiiristä kuin talvisodasta.

Elokuvaohjaajat ja käsikirjoittajat Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto lyöttäytyivät yksiin 1970-luvulla. Honkasalo opiskeli Suomen elokuvakoulussa eli nykyisessä Aalto-yliopistossa 1960-luvulla, ja hän valmistui kuvaajaksi vuonna 1969. Hän toimi pääkuvaajana pitkissä fiktioelokuvissa Pilvilinna (1970) ja Marja pieni! (1972), ja päätyi apulaisohjaajaksi elokuvaan Maa on syntinen laulu (1973).

Pekka Lehto teki useissa elokuvatuotannoissa erilaisia assistentintöitä koko 1960-luvun, ja päätyi apulaisohjaajaksi elokuvaan Rakastunut rampa (1975). Vuonna 1976 Honkasalo ja Lehto tekivät ensimmäisen yhteistyöelokuvansa, 45-minuuttisen dokumentaarisen henkilökuvan Ikäluokka. Sitä seurasi Suomen uusnatseista kertova Vaaran merkki (1978) ja lopulta neljä yhteistä pitkää elokuvaa, joista Kainuu 39 oli ensimmäinen.

Elokuvan työryhmä palkittiin Jussi-patsaalla, samoin kuin kahden muunkin elokuvan työryhmät saman vuonna, Korpinpolskan ja Täältä tullaan elämän.

  • Kainuu 39 (1979). Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto. Rooleissa: Markku Suutari, Mauri Matero, Antti Moilanen, Eija Kemppinen, Reijo Seppänen, Eija Heikkinen, Jyrki Schroderus. Tuotanto: Jörn Donner Productions.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa