Hyppää pääsisältöön

Our Vinyl Weighs a Ton

Sampleri-sekvensseri on hiphop-muusikon keskeinen työkalu
Sampleri-sekvensseri on hiphop-muusikon keskeinen työkalu teeman rockdokumentit

Dokumenttielokuva pienestä suuresta levy-yhtiöstä Stones Throw Recordsista.
Teema sunnuntaina 8.1. klo 21.00. Areenassa 30 päivää

Stones Throw Records on legendaarinen, tiukasti itsenäisyytensä ja periaatteensa säilyttänyt avant-garde-levy-yhtiö, jonka päämaja on Los Angelesissa. Yhtiö on merkittävästi vaikuttanut etenkin hip hopin kehitykseen. Jeff Broadwayn dokumentissa asiaa todistavat mm. Kanye West, Common, Snoop Dogg, Madlib ja Questlove.

San Josesta kotoisin oleva DJ/tuottaja Chris Manak (alias Peanut Butter Wolf) perusti firman vuonna 1996. Taustalla oli tragedia: hänen rakas lapsuudenystävänsä MC Charles Hicks/Charizma kuoli 20-vuotiaana ryöstäjän luoteihin saatuaan juuri sitä ennen levytysopimuksen vuonna 1993. Kolme vuotta myöhemmin Manak totesi, että ainoa tapa saada julkaistua hänen ja Charizman alkuperäistä yhteistä musiikkia oli perustaa oma levy-yhtiö, jossa hän saa itse päättää mitä julkaisee. Stones Throw otti hoiviinsa monia muiden yhtiöiden torjumia artisteja, kuten Madlib, MF Doom ja DJ Dilla (joka sittemmin kuoli traagisesti harvinaisen verisairauteen). Menestystä ovat keränneet uusio-soulillaan mm. Mayer Hawthorne ja Aloe Blacc sekä funk-mies Dam-Funk.

Iltaa jatkaa dokumentin jälkeen Yle Live: näemme Kanye Westin Glastonburyssä kesällä 2015.

Teksti: Jyrki Nokkonen

  • Our Vinyl Weighs a Ton, USA 2013

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa