Hyppää pääsisältöön

Play it Loud: Marshall-vahvistimen tarina

Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992
Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992 Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992 Kuva: Marshall Amplification teeman rockdokumentit

"Marshall on brittirockin nousun symboli. Siitä siinä oli kysymys. Marshall-torneista." –Pete Townshend
Teema lauantaina 25.11. klo 20. Areenassa 7 päivää

Jokaisen menestyvän rokkarin takana on seinä vahvistimia, kirjaimellisesti. Monen takana nimenomaan Marshall-seinä. Jim Marshallin (1923–2012) perustaman vahvistintehtaan tarina on rockin legenda sinänsä.

Kun rock'n'roll tuli Britanniaan 1950-luvulla, paikalliset innostuivat uudesta musiikista, mutta sen soittaminen tuotti vaikeuksia. Amerikkalaiset rokkarit soittivat kiiltävillä Fender-kitaroilla ja vahvistimilla, joihin nuorilla, pennittömillä brittimuusikoilla ei ollut varaa. Soitettiin siis sillä, mitä oli. Kitara kytkettiin vaikka levysoittimen neulan johtoihin.

Ensimmäinen brittiläinen vahvistin, josta lähti kunnolla ääntä, oli Vox, jonka soinnista tuli The Shadows -yhtyeen ja Beatlesin tunnus. Mutta pankin räjäytti jazzrumpali ja soitinkauppias nimeltä Jim Marshall, jonka liike oli vuoden 1960 paikkeilla Lontoon nuorten muusikoiden kohtaamispaikka ja epävirallinen työnvälitystoimisto. Asiakkaitaan – joita olivat mm. Ritchie Blackmore ja Pete Townshend – kuunnellut Marshall päätti yrittää tehdä kalliille tuontivahvistimille edullisen kotimaisen kilpailijan. Teknisestä puolesta vastasi Marshallin soitinkaupan sähkölaitekorjaaja Ken Bran.

Sekalaisista osista yrityksen ja erehdyksen kautta ja Fenderin virtapiirejä matkimalla syntyi vahvistin, jossa oli kitaristien kaipaama, ennenkuulumaton, rosoinen soundi ja lisäksi enemmän tehoa kuin missään kilpailevassa laitteessa. Marshallit vietiin käsistä sitä mukaa, kuin Jim ja kumppanit ehtivät koota niitä pikku pajassaan.

Ensimmäisen Marshall-vahvistimen prototyyppi
"Ken Bran suostui rakentamaan vahvistimen, jota kuka tahansa muu alan ammattilainen olisi pitänyt huonona." –Pete Townshend Ensimmäisen Marshall-vahvistimen prototyyppi teeman rockdokumentit

The Who, The Small Faces, Jimmy Page, Eric Clapton – pian suurin osa Britannian kuuluisimmista rokkareista soitti Marshallin vahvistimilla, joita pinottiin yhä korkeammiksi ja leveämmiksi yhdistelmiksi. Asiaa ei haitannut sekään yhteensattuma, että vahvistinvalmistaja oli James Marshall Hendrixin kaima.

Kun Marshall tuli, äänenvoimakkuudella ei ollut enää rajaa.― Joe Brown

Marshallin nimestä tuli uuden kitarasoinnin ja kokonaisen musiikkityylin synonyymi. Kaiutintornit kasvoivat ja stadionit täyttyivät äänestä. Marshall on pitänyt asemansa rock-kitaristien ykkösvalintana ja vahvistimen epäpuhtaan soinnin tuntee nykyään jokainen vaikkei tietäisikään tarkemmin, mistä se tulee. Tässä dokumentissa soundin historia avataan niin teknisesti kuin taiteellisesti.

Pete Townshend särkee kitaraa ja kaiutinta lavalla
Pete Townshendillä oli avoin piikki Marshallin liikkeessä Pete Townshend särkee kitaraa ja kaiutinta lavalla teeman rockdokumentit
Spinal Tap -yhtyeen vahvistimen säätimissä on asteikko 11:een asti
Spinal Tapin erikois-Marshalleissa on yksi pykälä lisätehoa Spinal Tap -yhtyeen vahvistimen säätimissä on asteikko 11:een asti teeman rockdokumentit

Haastateltavina dokumentissa on Marshall-yhtiön alkuaikojen väkeä ja Marshall-soundin omakseen ottaneita muusikoita Townshendista Lemmyyn ja Slashiin.

Jim Marshall kuoli vuonna 2012 vähän ennen yhtiönsä 50-vuotisjuhlaa.

  • Play It Loud: Marshall-vahvistimen tarina (Play it Loud - The Story of the Marshall Amp), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa