Hyppää pääsisältöön

Play it Loud: Marshall-vahvistimen tarina

Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992
Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992 Jim Marshall ja maailman suurin Marshall-seinä yhtiön 30-vuotisjuhlassa 1992 Kuva: Marshall Amplification teeman rockdokumentit

"Marshall on brittirockin nousun symboli. Siitä siinä oli kysymys. Marshall-torneista." –Pete Townshend
Teema sunnuntaina 22.1. klo 21.00. Areenassa 7 päivää

Jokaisen menestyvän rokkarin takana on seinä vahvistimia, kirjaimellisesti. Monen takana nimenomaan Marshall-seinä. Jim Marshallin (1923–2012) perustaman vahvistintehtaan tarina on rockin legenda sinänsä.

Kun rock'n'roll tuli Britanniaan 1950-luvulla, paikalliset innostuivat uudesta musiikista, mutta sen soittaminen tuotti vaikeuksia. Amerikkalaiset rokkarit soittivat kiiltävillä Fender-kitaroilla ja vahvistimilla, joihin nuorilla, pennittömillä brittimuusikoilla ei ollut varaa. Soitettiin siis sillä, mitä oli. Kitara kytkettiin vaikka levysoittimen neulan johtoihin.

Ensimmäinen brittiläinen vahvistin, josta lähti kunnolla ääntä, oli Vox, jonka soinnista tuli The Shadows -yhtyeen ja Beatlesin tunnus. Mutta pankin räjäytti jazzrumpali ja soitinkauppias nimeltä Jim Marshall, jonka liike oli vuoden 1960 paikkeilla Lontoon nuorten muusikoiden kohtaamispaikka ja epävirallinen työnvälitystoimisto. Asiakkaitaan – joita olivat mm. Ritchie Blackmore ja Pete Townshend – kuunnellut Marshall päätti yrittää tehdä kalliille tuontivahvistimille edullisen kotimaisen kilpailijan. Teknisestä puolesta vastasi Marshallin soitinkaupan sähkölaitekorjaaja Ken Bran.

Sekalaisista osista yrityksen ja erehdyksen kautta ja Fenderin virtapiirejä matkimalla syntyi vahvistin, jossa oli kitaristien kaipaama, ennenkuulumaton, rosoinen soundi ja lisäksi enemmän tehoa kuin missään kilpailevassa laitteessa. Marshallit vietiin käsistä sitä mukaa, kuin Jim ja kumppanit ehtivät koota niitä pikku pajassaan.

Ensimmäisen Marshall-vahvistimen prototyyppi
"Ken Bran suostui rakentamaan vahvistimen, jota kuka tahansa muu alan ammattilainen olisi pitänyt huonona." –Pete Townshend Ensimmäisen Marshall-vahvistimen prototyyppi teeman rockdokumentit

The Who, The Small Faces, Jimmy Page, Eric Clapton – pian suurin osa Britannian kuuluisimmista rokkareista soitti Marshallin vahvistimilla, joita pinottiin yhä korkeammiksi ja leveämmiksi yhdistelmiksi. Asiaa ei haitannut sekään yhteensattuma, että vahvistinvalmistaja oli James Marshall Hendrixin kaima.

Kun Marshall tuli, äänenvoimakkuudella ei ollut enää rajaa.― Joe Brown

Marshallin nimestä tuli uuden kitarasoinnin ja kokonaisen musiikkityylin synonyymi. Kaiutintornit kasvoivat ja stadionit täyttyivät äänestä. Marshall on pitänyt asemansa rock-kitaristien ykkösvalintana ja vahvistimen epäpuhtaan soinnin tuntee nykyään jokainen vaikkei tietäisikään tarkemmin, mistä se tulee. Tässä dokumentissa soundin historia avataan niin teknisesti kuin taiteellisesti.

Pete Townshend särkee kitaraa ja kaiutinta lavalla
Pete Townshendillä oli avoin piikki Marshallin liikkeessä Pete Townshend särkee kitaraa ja kaiutinta lavalla teeman rockdokumentit
Spinal Tap -yhtyeen vahvistimen säätimissä on asteikko 11:een asti
Spinal Tapin erikois-Marshalleissa on yksi pykälä lisätehoa Spinal Tap -yhtyeen vahvistimen säätimissä on asteikko 11:een asti teeman rockdokumentit

Haastateltavina dokumentissa on Marshall-yhtiön alkuaikojen väkeä ja Marshall-soundin omakseen ottaneita muusikoita Townshendista Lemmyyn ja Slashiin.

Jim Marshall kuoli vuonna 2012 vähän ennen yhtiönsä 50-vuotisjuhlaa.

 • Play It Loud: Marshall-vahvistimen tarina (Play it Loud - The Story of the Marshall Amp), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!