Hyppää pääsisältöön

Rikos radiossa – keskustelutilaisuus Tampereen Teatterikesässä 4.8.2016

Tampereen Teatterikesässä 4.8.2016 järjestettiin Rikos radiossa -keskustelutilaisuus, jonka yhteydessä kuunneltiin myös yksi osa rikoskuunnelmasarjaa Viha on paha vieras. Paikalla oli satapäisen yleisön lisäksi sarjan tekijöitä sekä pari arvovaltaista asiantuntijaa. Tallensimme tilaisuuden, tervetuloa mukaan kuulemaan tiivistettynä, mistä puhuttiin!

Paneelissa olivat mukana komisario Koskisen luoja, kirjailija Seppo Jokinen, kirjailija Saara Kesävuori sekä Ylen dramaturgi Mauri Ahola. Paneelin vetäjänä toimi sarjan ohjaaja Juha Rosma. Puheenvuoron saivat itseoikeutetusti myös sarjan dramaturgi Jussi Niilekselä sekä näyttelijät Tommi Raitolehto ja Riikka Papunen. Puheenaiheena oli pääosin Viha on paha vieras-kuunnelman tekeminen, mutta sivuttiinpa keskustelussa myös tv-rikosdraamoja.

Me teimme dialogin ja tehosteet samanaikaisesti: kiipesimme talojen katoille, missä linnut karjuivat.― Juha Rosma

– Kuunnelmaa tehdään perinteisesti niin, että dialogi nauhoitetaan hyvin kontrolloiduissa olosuhteissa studiossa ja tehosteet lisätään jälkikäteen, sanoo Juha Rosma. Me teimme kaiken samanaikaisesti: pyörimme pitkin Tesoman mäkiä ja Tohlopinjärveä, kiipesimme talojen katoille, missä linnut karjuivat ja lokit hyökkäilivät. Se toi hommaan aitouden tunnelmaa. Äänisuunnittelija Teuvo Lehtinen rakensi hyvin kevyen kannettavan mikrofonisysteemin, jonka kanssa hän juoksi näyttelijöiden perässä.

Viha on paha vieras-kuunnelman nauhoitukset metsäpolulla.
Metsäpolulla dialogi ja tehosteet syntyivät samanaikaisesti. Viha on paha vieras-kuunnelman nauhoitukset metsäpolulla. Kuva: Yle/Varpu Eräpuu radioteatteri esittää: viha on paha vieras,Tommi Korpela,Tommi Raitolehto,Juha Rosma,Seppo Jokinen
Kuulijan ei tarvitse olla lukenut yhtään Koskista.― Jussi Niilekselä

– Kun lähdimme miettimään sarjan dramaturgiaa, sovimme että rikos on yksi osa tätä sarjaa, lisäksi täytyi kehitellä komisario Koskisesta tarpeeksi mielenkiintoinen hahmo. Haimme tapahtumia muista kirjoista, että Koskisen persoona syvenisi. Eli kuulija saattaa löytää aika paljon materiaalia edellisistä kirjoista, kertoo Jussi Niilekselä. Yksi juttu napattiin sieltä, toinen täältä, esimerkiksi Pekin häät ja Koskisen romanssi. Lähdin siitä että kuulijan ei tarvitse tietää komisario Koskisesta etukäteen yhtään mitään.

Yleensä mua itkettää lukea vanhoja kirjojani.― Seppo Jokinen

– Oli hauska kokemus saada Jussilta nämä dramatisoidut jaksot luettavaksi, sanoo Seppo Jokinen. Luin sen, tavallaan "kuuntelin" sen ja hykertelin itsekseni. Jussi on saanut nostettua huumorin hyvin esiin. Yleensä mua ei naurata vanhat kirjani yhtään, enemmän ne itkettää, mutta tässä huumori toimii hienosti.

Kuunnelman tekeminen on itsensä ja toisen kuuntelua.― Tommi Raitolehto ja Riikka Papunen

– Mulle pyrkimys aitouteen ja hetkessä olemiseen liittyy vastanäyttelijän kuuntelemiseen. Näyttämöllä helposti alkaa miettiä miltä tämä näyttää, esiinnynkö nyt ohjaajalle joka istuu katsomossa, muistanko repliikkini. Jos valmistellaan vaikka kohtausta jossa on oltava vahva tunnetila päällä, paljon energiaa menee jäkittämiseen, ennen kuin kohtauksen saa toimimaan. Oleellista on se, että kuuntelee vastanäyttelijää, silloin saa itselleen sen oikean ilmaisun, kertoo Tommi Raitolehto.
–Myös itsensä kuuntelu korostuu, lisää Riikka Papunen. Omaan puheeseen ja tekstiin keskittymällä sitä alkaa liikuttaa kehoa eri tavalla, kuin jos itse liikkuisi. Kun tehtiin kohtauksia autenttisissa paikoissa, huomasi että hahmo alkoi elää koko kehossa kokonaisvaltaisemmin.

Viha on paha vieras-kuunnelman nauhoitukset terassilla.
Kuunnelmantekoa terassilla. Viha on paha vieras-kuunnelman nauhoitukset terassilla. Kuva: Yle/Varpu Eräpuu radioteatteri esittää: viha on paha vieras,Tommi Korpela,Tommi Raitolehto
Telkkarissa dekkari on siinä jamassa että kuunnelmalla on vain voitettavaa.― Saara Kesävuori

– Olen seurannut aika intensiivisesti kahta tv-dekkarisarjaa, tanskalaisten Dicte ja englantilaisten komisario Lewis. Dictessä huonon käsikirjoituksen peittää alleen se että siinä on niin nopea rytmi, ettei katsoja ehdi tajuta juonen aukkoja. Komisario Lewis on taas niin verkkainen, että siinä ehtii huomata juoniaukot. Siinä tulee katsojana nolo olo, toteaa Saara Kesävuori. Telkkarikrimi on nyt siinä jamassa, että kuunnelmalla on tällä alueella vaan voitettavaa. Jos puhutaan rikosgenrestä, kyllä rikos on se pääasia. Television rikosdraamoihin ympätään liian paljon kaikenlaista ihmissuhdedraamaa. Tottakai sitä kuuluu jonkun verran olla mukana, mutta ne peittävät alleen myös rikokset, jotka eivät ole kovin kiinnostavia. Rikoskuunnelmille ei toivoakseni käy samalla tavalla, koska olisi aika tylsää jos radiossa muutaman minuutin välein kieriskeltäisiin sängyssä ja ähkittäisiin kovaan ääneen. Kuunnelmassa miljöö rakentuu sillä tavalla, että kuulijan mielikuvitukselle jää tilaa. Eikä miljööllä voi peittää henkilöhahmojen tai juonen heikkoutta.

Rikos on kuin lamppu joka sytytetään pimeässä huoneessa. Kiinnostavaa on, mitä se valaisee ympärillään.― Mauri Ahola

– Rikosdraamassa mulle kiinnostavaa ei ole se rikos, vaan se kaikki muu. Ajattelen että rikos on kuin lamppu joka sytytetään pimeässä huoneessa. Se mitä lamppu valaisee ympärillään, on se mitä rikos tuo esille, ihmisestä tai yhteiskunnasta tai tässä Koskisen tapauksessa muun muassa Tampereesta, sanoo Mauri Ahola. Esimerkiksi tanskalaisissa rikossarjoissa ei ratkota rikosta vaan päähenkilön luonnetta. Ruotsalainen rikosdraama taas koluaa kansankodin pimeitä nurkkia. Norjalaiset menevät olosuhteisiin, heidän rikosdraamoissaan usein ihminen ja olosuhteet ovat keskiössä. Meillä Suomessa ei ole tehty rikosdraaman suhteen kehitystyötä yhtä kauan kuten vaikkapa Tanskassa, jossa sitä tehtiin koko 90-luvun ajan. Meidän tehtävä on yrittää löytää suomalainen ääni. Mikä meidän kulttuurissa on ominta? Mikä on se rikos, aihe jolla suomalainen mielenmaisema piirretään näkyviin?

Lopuksi pitkän linjan ammattilainen Juha Rosma kertoo muutamia ajatuksia draamasta, komediasta ja rikosgenrestä. Kuuntele ja nauti!


10 osaa Viha on paha vieras -kuunnelmaa Yle Radio 1:ssä lauantaisin alkaen 7.1.2017 klo 15.00. Uusinta tiistaisin.