Hyppää pääsisältöön

Tulennielijä – kaksi sisarusta elämän sirkuksessa

Tiina Weckström, Elena Leeve ja Elsa Saisio Pirjo Honkasalon elokuvassa Tulennielijä.
Tiina Weckström, Elena Leeve ja Elsa Saisio Pirjo Honkasalon elokuvassa Tulennielijä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tulennielijä,Tiina Weckström,Elsa Saisio,Elena Leeve,Pirjo Honkasalo,Pirkko Saisio

Pirjo Honkasalon ohjaama ja Pirkko Saision käsikirjoittama draamaelokuva kahdesta sisaruksesta, jotka varttuvat sirkuksessa toisen maailmansodan jälkeen. Pääosissa Elsa Saisio ja Elena Leeve.

Nuoret äitinsä hylkäämät kaksostytöt ovat varttuneet sodan jälkeen isoäidin hoteissa, mutta isoäidin kuoltua äiti noutaa tytöt lastenkodista mukaansa sirkukseen. Toisesta tytöstä tulee trapetsitaiteilija, toisesta ajan myötä tulennielijä. Lapsuuden tapahtumat nähdään tulennielijäsiskon takaumien sarjana.

Tulennielijä on visuaalinen runsaudensarvi, kuten sirkusmaailman kuuluukin olla. Sen kerronta on verkkaista ja pohdiskelevaa, keskittymistä vaativaa ja useilla tasoilla liikkuvaa. Ohjaajalleen luonteenomaisesti lopputulos on kauttaaltaan huolellinen ja viimeistelty.

Tulitemppuja elokuvasta Tulennielijä.
Tulitemppuja. Tulitemppuja elokuvasta Tulennielijä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Elena Leeve,Elsa Saisio,Tulennielijä,Pirjo Honkasalo,Pirkko Saisio

Tulennielijä on ensimmäinen elokuva, jossa pariskunta Saisio ja Honkasalo teki yhteistyötä – vieläpä siten, että toisessa pääosassa nähtiin heidän tyttärensä Elsa Saisio. Produktion henkilökohtaisuutta lisää se, että kaksostytöt on nimetty Pirkko Helena Saision ja Pirjo Irene Honkasalon mukaan Helenaksi ja Ireneksi. Myös homoseksuaalisella kiintymyksellä on elokuvassa keskeinen rooli.

Elokuvan teini-ikäisinä sisaruksina nähdään Irenenä Elsa Saisio ja Helenana Elena Leeve, aikuista Helenaa esittää Elina Hurme. Tyttöjen äitiä esittää Tiina Weckström ja isoäitiä Vappu Jurkka. Sivuosissa nähdään mm. Rea Mauranen, Sulevi Peltola, Eeva-Maija Haukinen, Kristo Salminen, Vieno Saaristo ja Jani Volanen. Sirkuksen johtajaa esittää ruotsalainen tv-tähti ja teatterinjohtaja Per Ragnar.

Elena Leeve ja Tiina Weckström elokuvassa Tulennielijä.
Äiti, tytär ja suojaverkko. Jussi-palkitut Elena Leeve ja Tiina Weckström. Elena Leeve ja Tiina Weckström elokuvassa Tulennielijä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Elena Leeve,Tiina Weckström,Pirjo Honkasalo,Pirkko Saisio,Tulennielijä

Tulennielijä oli Jussi-ehdokkaana 11 kategoriassa. Se ei kuitenkaan saanut parhaan elokuvan Jussia, eikä Honkasaloa palkittu parhaana ohjaajana. Silti Jusseja kasautui peräti kahdeksan, ja elokuva on yhä palkituin kotimainen tuotanto. Parhaasta naispääosasta palkittiin Elena Leeve, naissivuosasta ehdolla olivat sekä Vappu Jurkka että Tiina Weckström, joista jälkimmäinen sai Jussin. Kuvauksesta palkittiin Kjell Lagerroos, lavastuksesta Tiina Makkonen, puvustuksesta Auli Turtiainen-Kinnunen ja Arja Könönen, leikkauksesta Michal Leszczylowski ja Bernhard Winkler, musiikista Richard Einhorn ja äänisuunnittelusta Pekka Karjalainen ja Kauko Lindfords.

Per Ragnar, Elsa Saisio, Tiina Weckström, Jordi Borrell ja Elena Leeve sirkuksen väkenä elokuvassa Tulennielijä.
Per Ragnar, Elsa Saisio, Tiina Weckström, Jordi Borrell ja Elena Leeve sirkuksen väkenä elokuvassa Tulennielijä. Per Ragnar, Elsa Saisio, Tiina Weckström, Jordi Borrell ja Elena Leeve sirkuksen väkenä elokuvassa Tulennielijä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Per Ragnar,Elsa Saisio,Tiina Weckström,jordi borrell,Elena Leeve,Tulennielijä,Pirjo Honkasalo

Sekä Elena Leeve että Elsa Saisio, jotka elokuvaa tehdessä olivat peruskoululaisia, pääsivät myöhemmin Teatterikorkeakouluun ja valmistuivat näyttelijöiksi 2000-luvun puolivälissä. Elena Leeve on saanut Jussi-patsaan myös aikuisena elokuvasta Putoavia enkeleitä (2008)

  • Tulennielijä (1998). Rooleissa Elena Leeve, Elsa Saisio, Tiina Weckström, Elina Hurme, Vappu Jurkka, Per Ragnar, Jordi Borrell, Rea Mauranen, Sulevi Peltola, Eeva-Maija Haukinen, Kristo Salminen, Vieno Saaristo ja Jani Volanen. Käsikirjoitus Pirkko Saisio. Ohjaus Pirjo Honkasalo. Tuotanto Marko Röhr Productions.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa