Hyppää pääsisältöön

Tulipää – intohimoa ja palavaa aatetta viime vuosisadan alusta

Rea Mauranen ja Asko Sarkola elokuvassa Tulipää.
Asko Sarkola ja Rea Mauranen. Rea Mauranen ja Asko Sarkola elokuvassa Tulipää. Kuva: Yle Kuvapalvelu tulipää,Pirjo Honkasalo,Pekka Lehto,Asko Sarkola,Rea Mauranen

Mikä mies oli Maiju Lassila? Tai Algot Untola tai Irmari Rantamala? Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon suurelokuvassa seurataan arvoituksellisen kirjailijan kohtaloa Venäjän vallankumouksen ja Suomen sisällissodan pyörteissä.

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalon 70-vuotisjuhlan kunniaksi Kino Suomi esittää Teemalla kolme hänen elokuvaansa. Ensimmäisenä esitettävän Tulipään lisäksi nähdään viikon välein Kainuu 39 ja Tulennielijä.

Tulipään päähenkilö on arvoituksellinen, monilla nimillä toiminut vallankumousaktiivi, lehtimies ja kirjailija. Aikakirjojen mukaan Algoth Tietäväinen syntyi Tohmajärvellä vuonna 1868. Nimellä Algot Untola hän valmistui kansakoulunopettajaksi Sortavalan seminaarista vuonna 1891. Yhdeksän vuotta myöhemmin hän toimi puutavarakauppiaana Pietarissa, meni naimisiin, alkoi puuhata sosialistista vallankumousta ja osallistui pommiattentaattiin.

Algot oli ehtiväinen ja monipuolinen, niin ammatit kuin nimetkin vaihtuivat tuhkatiuhaan. Muutaman vuoden päästä hän oli jo Länsi-Suomessa vaimonsa jättäneenä lehtitoimittajana, ja julkaisi esikoisteoksensa Harhamala vuonna 1909 salanimellä Irmari Rantamala. Ja vain vuotta myöhemmin kuuluisimman komediansa Tulitikkuja lainaamassa salanimellä Maiju Lassila. Seitsemässä vuodessa hän julkaisi yli 20 kirjaa, romaaneja ja näytelmiä, useilla eri nimimerkeillä.

Sisällissodan aikana Untola työskenteli Työmies-lehdessä ja toimi aktiivisesti punaisten puolella. Hänet pidätettiin toukokuussa 1918 ja ammuttiin laivamatkalla teloituspaikalle Suomenlinnaan.

Asko Sarkola on kirjailijqa Maiju Lassila Honkasalon ja Lehdon elokuvassa Tulipää.
Asko Sarkola on Lassila/Untola/Rantamala. Asko Sarkola on kirjailijqa Maiju Lassila Honkasalon ja Lehdon elokuvassa Tulipää. Kuva: Yle Kuvapalvelu maiju lassila

Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Untolasta kertova suurelokuva Tulipää oli aikanaan Suomen kallein tuotanto; kalleus näkyy huolellisesti valittuina kuvauspaikkoina ja laadukkaana lavastuksena, sekä tietysti Kari Sohlbergin sielukkaana kuvauksena. Kuvauspäiviä oli peräti 120, johon sisältyy myös liki kuukauden kuvausjakso Leningradissa. Asko Sarkola ja Rea Mauranen pääosissa olivat aikakauden luotettuja tähtinäyttelijöitä, joilla oli myös yleisön suosio puolellaan. Jusseilla elokuvasta palkittiin ohjaajakaksikon lisäksi Sohleberg ja Mauranen, sekä koko puvustuksesta, lavastuksesta ja tarpeistosta vastannut työryhmä.

Rea Mauranen on kirjailija Maiju Lassilan rakastajatar Olga elokvuassa Tulipää.
Rea Mauranen kirjailijan rakastajattaren roolissa. Rea Mauranen on kirjailija Maiju Lassilan rakastajatar Olga elokvuassa Tulipää. Kuva: Yle Kuvapalvelu pekka lehto

Tulipää liittyy tyyliltään ja alalajiltaan 1970-80-lukujen eurooppalaisten suurten epookkidraamojen jatkumoon, samoin kuin Viscontin Ludwig II (1973), Bertoluccin 1900 (1976), Fassbinderin Berlin Alexanderplatz (1980) tai von Trottan Rosa Luxemburg (1986). Kaikki ovat huolellista ja esteettisesti viimeisteltyä tekoa, joilla on valikoivaa yleisöä miellyttävän taide-elokuvan leima.

Kaltaistensa rinnalla Tulipää ei kalpene: sen estetiikka ja rytmi on paikoin kestänyt aikaa jopa maineikkaampia lajitovereitaan paremmin.

 • Tulipää (1980) Näyttelijät Asko Sarkola, Rea Mauranen, Esko Salminen, Kari Franck, Ari Suonsuu, Ritva Juhanto. Ohjaus ja käsikirjoitus Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto. Tuotanto P-Kino.

Yle Teema

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Natsi-Saksan unelmatehdas: dokumentti Hitlerin omasta hollywoodista ja elokuvaharvinaisuus Muuttolintu Teemalauantaissa 21.10.

  Uusi dokumentti ja yksi natsi-Saksan viimeisistä elokuvista

  Teemaillassa saa Suomen ensi-iltansa uusi vaikuttava dokumenttielokuva natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, Veit Harlanin ohjaama värielokuva Opfergang eli Muuttolintu, yksi natsi-Saksan viimeisiä elokuvia vuodelta 1944.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Glen Campbell: I'll Be Me

  Dokumenttielokuva countryn supertähden jäähyväiskiertueesta.

  Kaunis, hauska ja riipaisevan surullinen kuvaus countrymusiikin supertähden Glen Campbellin (1936–2017) pitkästä jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa. Dokumenttielokuvan toiveuusinta Teemalla 30.9.2017 klo 20.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • "Kaikki taide käsittelee kuolemisen taitoa": The Reflecting Skinin ohjaaja lumosi katsojat ja kriitikot

  Philip Ridleyn haastattelu R&A-festivaalilta 1991.

  "Philip Ridley mahdutti The Reflecting Skiniin kaikki alkukantaiset pelot ja sai aikaan yhden viime vuosikymmenien kauneimmista elokuvista." Näin kirjoitti silloisen Uuden Suomen elokuvatoimittaja Kati Sinisalo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin suuresta tapauksesta vuonna 1991. Loveen lankesivat niin kriitikot kuin yleisö. Teema julkaisee 14.9.1991 ilmestyneen ohjaajahaastattelun uusiksi R&A-festivaalin 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

 • Räjähteleviä sammakoita ja kansan psyykkistä tuhoamista: Rakkautta ja anarkiaa Teemalla

  The Reflecting Skin, Lina Wertmüller, Les Cowboys...

  Teema osallistuu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlaan esittämällä R&A:ssa vuosien varrella nähtyjä elokuvia. Ajallinen kaari ulottuu aivan ensimmäisestä festivaalista viime vuoteen, festivaalin nimikkoelokuvasta ja The Reflecting Skinistä viime vuoden yleisösuosikkiin Les Cowboys. Mukana myös 1990-luvun festivaaliraportteja!

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!