Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mandela itkisi jos tietäisi

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? yle tv1

TV1 torstaina 30.3.2017 klo 22.50 - 23.50, uusinta keskiviikkona 5.4. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Viime aikoina kaikki uutiset Etelä-Afrikasta ovat olleet huonoja. Suuri osa maan yliopistoista jouduttiin sulkemaan lokakuussa opiskelijamielenosoitusten jälkeen. Poliisi tukahdutti mielenosoitukset ampumalla kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja opiskelijoita kohti.

Poliisin otteet nostattivat kylmiä väreitä eteläafrikkalaisissa: kaikki muistivat, miten poliisi surmasi 41 ihmistä kaivostyöläisten mielenosoituksessa Marikanassa vuonna 2012. Ihmiset surmattiin tv-kameroiden edessä. Kuvat olivat jo samana iltana kaikkien olohuoneissa.

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Nelson Mandela halusi, että kaikki ovat tasa-arvoisia, eikä yksikään lapsi nuku nälkäisenä. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? yle tv1
Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Lokakuussa poliisi hajotti väkivaltaisesti opiskelijoiden mielenosoituksia etelä-afrikkalaisilla yliopistoilla. Poliisi ampui kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? yle tv1

Työtä, leipää, vettä ja suolaa

Kun Nelson Mandela vapautettiin 22 vuotta sitten, hänen unelmansa oli vapaa ja tasa-arvoinen Etelä-Afrikka. Nyt Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa.

Vannoessaan presidentin virkavalaansa 1994 Nelson Mandela toivoi, että kaikilla olisi ”työtä, leipää, vettä ja suolaa.” Mandelan unelmille on käynyt huonosti.

Työttömyysprosentti on virallisesti 27, mutta ei ole vaikea löytää alueita, missä se on 70 prosenttia. Virallisten tilastojen mukaan lähes kuusi miljoonaa ihmistä on vailla työtä. Ja kun ei ole työtä, ei ole myöskään leipää eikä suolaa.

Puhdasta vettä taas ei ole niillä 12 miljoonalla eteläafrikkalaisella, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Joka neljäs lapsi menee nukkumaan nälkäisenä, toisin kuin Nelson Mandela haaveili.

”Mandela itkisi jos tietäisi mitä tässä maassa tapahtuu”, sanoo Mcedi Msizi, ANC:n veteraani ja työtön.

Onko presidentti myynyt koko maan?

Ihmisillä ei ole työtä eikä ruokaa, mutta samaan aikaan Etelä-Afrikassa tuhlataan korruptioon 2 - 4 miljardia euroa vuodessa. Korruptio on sairaus, joka lävistää koko hallinnon, maan perustuslakituomioistuimessa tutkitaan, onko presidentti Jacob Zuma myynyt jo koko maan liike-elämälle.

Etelä-Afrikan talous on niin huonossa kunnossa, että rikas maa on vaarassa pudota roskavaltioiden luokkaan. Se merkitsisi ajautumista Kansainvälisen Valuuttarahaston rautaiseen syliin.

Ulkolinja-dokumentin ”Mandela itkisi jos tietäisi” on kuvannut Ivar Heinmaa ja ohjannut Vesa Toijonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2017.

Teksti: Vesa Toijonen

Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä?
Lokakuussa paloi etelä-afrikkalaisilla yliopistoilla. Monet ennustivat, että seuraavaksi palavat kaupungit. Nelson Mandelan suuri unelma oli vapaa ja demokraattinen Etelä-Afrikka. Mitä unelmasta on jäljellä? yle tv1
Kommentit