Hyppää pääsisältöön

Huomasitko Westworldissa videopeliviboja? Hyvä havainto, sillä sarjan inspiraationa toimivat muun muassa GTA ja Bioshock

HBO:n syksyn menestyssarjassa seikkaillaan teemapuistossa, jossa vierailijat pääsevät leikkimään cowboyita omien mieltymystensä mukaan – aivan kuin videopeleissä. Juttu sisältää spoilereita Westworldista ja Bioshockeista!

Westworldin Doloresin ja Bioshock-pelien Elizabethin mekot ovat huomattavan samankaltaiset. // Kuva: HBO, Irrational Games

Westworldin ensimmäinen tuotantokausi nousi katsojaluvuiltaan HBO:n historian kovimmaksi sarjan avauskaudeksi. Sarja pohjautuu samannimiseen elokuvaan vuodelta 1973, mutta vaikutteita se on saanut myös muualta. On Liisa Ihmemaassa -viittauksia ja Shakespeare-lainauksia.

Vaikutteita voi bongailla tuoreemmistakin popkulttuurimuodoista. Sarjan muotoutumiseen ovat vaikuttaneet nimittäin videopelit. Sarjan luojat Jonathan Nolan ja Lisa Joy ovatkin kertoneet pelanneensa Westworldia varten tutkimusmielessä ainakin GTA:ta ja Red Dead Redemptionia.

Sikailusimulaattorit innoittajina

Westworld on videopelimäinen. Sarjassa vierailija (pelaaja) saa räätälöidä teemapuistokokemuksensa itselleen sopivaksi ja päättää valinnoistaan asusta ja aseesta lähtien. Hän voi valinnoillaan määritellä, pelaako hän hyviksenä vai pahiksena. Tai vaikka etsiä pelin reunoja ja syvempiä tasoja, kuten Westworldin mustapukuinen mies konsanaan.

Hahmo kuvastaakin sarjan pelimaisuutta hyvin: hänessä näemme, miten simuloiduissa olosuhteissa, joissa emme oikeastaan ole vastuussa mistään, saatamme muuttua täysin.

Puistossa vierailu on samankaltaista kuin avoimien maailman pelien pelaaminen.

Kuten esimerkiksi juuri Grand Theft Auton ja sen villin lännen versio Red Dead Redemptionin. Niissä pelaaja voi liikkua rakennetussa maailmassa mielensä mukaan ja tehdä mitä haluaa. Kukapa GTA:ta pelaisi liikennesääntöjen mukaan? Tai yhtään minkäänlaisten sääntöjen?

Myös Westworldissa suuri osa vierailijoista tulee puistoon sikailemaan. Sekä Westworldin teemapuistossa että videopeleissä saatetaan vaikkapa vähän testailla, millaista on ampua vastaantulijaa.

“A man chooses, a slave obeys”

Vaikka vierailukokemus Westworldissa muistuttaa nimenomaan avoimen maailman pelejä, tuntuu sarjalla olevan kuitenkin eniten yhtäläisyyksiä juoneen perustuvan selviytymiskauhupelisarja Bioshockin kanssa. Jonathan Nolan on pelien fani: hän on kertonut lukevansa Bioshockin vuosikymmenen harkituimpiin, syvällisimpiin viihdeteoksiin.

Westworldista löytyy yllättävän yksityiskohtaisia yhteneväisyyksiä Bioshockien kanssa.

Pohdiskellaanpa Doloresin mekkoa. Westworldissa luetaan Liisa Ihmemaassa -kirjaa useampaan otteeseen. Doloresin (Evan Rachel Wood) lookki pohjautunee Liisan päältä tuttuun siniseen mekkoon. Tosin samantapaiseen vaatetukseen törmätään Bioshockissakin.

Onkohan Liisa Ihmemaassa inspiroinut sekä Westworldin Doloresin että Bioshock-pelien Elizabethin ja Little Sisterin lookkeja? // Kuva: HBO, 2K Games, Irrational Games

Kuvissa Doloresin lisäksi on ylempänä Bioshock Infiniten hahmo Elizabeth, jonka sininen mekko muistuttaa paljon Doloresin mekkoa. Alempana nähdään kahdesta ensimmäisestä Bioshockista tuttu hahmo, Little Sister. Little Sistereitä on peleissä useita, mutta ne, joiden kanssa pelaaja on tekemisissä, ovat sinimekkoisia.

Bioshockissakin on tietysti voitu saada inspiraatiota Liisasta. Etenkin Elizabethin hahmoon se sopisi, sillä hänkin on ympäröivässä maailmassa hieman hukassa – kuten Doloreskin. Yhtäläisyys on silti hauska huomio.

Bioshockeista jää lopulta mieleen ehkä parhaiten se, ettei kohtaloonsa voikaan vaikuttaa.

Bioshock on ammunta-kauhupelisarja, johon kuuluu kolme osaa. Kahdessa ensimmäisessä seikkaillaan vedenalaisessa, romahtaneessa Rapturen kaupungissa ja kolmannessa, Bioshock Infinitessä, pilvien päälle rakennetussa utopistisessa Columbiassa.

Pelit käsittelevät kohtaloa, jumaluutta, valintoja, ihmisen tottelevaisuutta. Tuttuja teemoja Westworldin katsojalle. A man chooses, a slave obeys (mies valitsee, orja tottelee) kuuluvat ensimmäisen pelin ikoniset, käänteentekevät sanat.

(Nyt taas spoilerivaroitus!)

Pelin tvistissä pelaaja nimittäin joutuu tajuamaan, ettei hän olekaan tehnyt päätöksiään omasta tahdostaan. Samankaltainen skenaario nähdään Westworldissa, kun Bernardille (Jeffrey Wright) paljastuu, että hän onkin isäntä, eli robotti, ja onkin todellisuudessa ollut aina puiston luojan Robert Fordin (Anthony Hopkins) vallan alaisuudessa.

Westworldissa Robert Ford (Anthony Hopkins) on luonut teemapuiston. Bioshockissa Andrew Ryan on luonut vedenalaisen unelmakaupungin. // Kuva: HBO, 2K Games

Tottelevaisuus ja päätöksenteko ovat muutenkin esillä teemoina Westworldissa. Isännät on rakennettu tottelemaan, joskin sarjassa heidän tietoisuutensa alkaa rakentua. Isäntiä voi myös verrata videopelien ei-pelattaviin hahmoihin: heillä on omat rakennetut taustansa ja vuorosanansa. Heillä on luuppinsa, joiden mukaan he toimivat, vaikkeivät olisikaan pelaajan kanssa tekemisissä.

Jonathan Nolan onkin todennut sen olevan traagista, kuinka monella pelaajalla jää videopeleissä täysin huomioimatta ei-pelattavat hahmot ja heidän tarinansa ja dialoginsa, kun he keskittyvät vain rellestämiseen.

Westworldissa William (Jimmi Simpson) näyttäytyykin poikkeuksellisena vierailijana. Sen sijaan, että hän muiden tapaan keskittyisi seksiin ja väkivaltaan, hän kohtelee Doloresia erityisellä tavalla. Dolores on Williamille enemmän kuin robotti. William rakastuu Doloresiin.

Tähän voidaan verrata Bioshock Infiniteä. Siinä pelataan Booker DeWittillä, mutta pelaaja katselee oikeastaan koko pelin ajan mukana kulkevaa ei-pelattavaa hahmoa, Elizabethia. Peli keskittyy paitsi pelattavan DeWittin, myös Elizabethin tarinaan. Pelaaja ei voi olla kiintymättä Elizabethiin. Tässä kohtaa onkin helppo samaistua Williamiin Westworldissa.

“Pahis olinkin minä.”

Westworldissa odotetaan pahaenteisen, äärimmäisen pahishahmo Wyattin tuloa. Lopulta paljastuu, että Wyatt onkin Dolores.

Tämä muistuttaa Bioshock Infiniten juonta, jossa päähenkilö Booker DeWittille paljastuu lopussa, että hän onkin itse pelin päävihollinen, profeetta Comstock – tosin nuorempana versiona.

Tässä yhdistyy myös Westworldissa nähtävä aikatasojen kanssa leikittely.

Nähtiinkö Westworldissa jopa Bioshockiin viittaava easter egg? Sarjan kolmannessa jaksossa Fordin huoneessa nähdään erinäisiä esineitä, joista yksi on patsas päästä. Se näyttää epäilyttävän paljon Bioshockin eriskummalliselta taiteilijahahmo Sander Cohenilta.

Westworldissa vilahtaa patsas, joka näyttää ihmeen paljon Bioshockin hahmo Sander Cohenilta. // Kuva: HBO, 2K Games

Voiko tämä olla sattumaa? Tuskin. Varsinkin kun otetaan huomioon, että Nolan on Bioshock-fani.

Lue myös:

Westworldin viimeinen jakso nosti Anthony Hopkinsin hahmon uusiin sfääreihin – liittyykö Fordiin vielä yksi salaisuus?

Westworldista on jäljellä enää finaalijakso – onko hurjall’ ilolla hurja loppu? 

Westworldin uusin jakso oli käänteentekevä – onko puiston Pandoran lipas nyt auennut?