Hyppää pääsisältöön

Jos on nälkä, syö enemmän! – Tarkista, että nämä 10 asiaa toteutuvat syömisessäsi

Patrik Borg, Vaakakapinan ravintoasiantuntija.
Patrik Borg, Vaakakapinan ravintoasiantuntija. Patrik Borg,vaakakapina,syöminen

“Vähän nälkä ja pitäis syödä nyt välipala, mut toisaalta, jos jätän sen pois ja syön vasta kotona ruuan, niin tuleepahan ainakin syötyä vähemmän tänään.” Väärin! Vähempi ei ole parempi. Näillä ravintoasiantuntija Patrik Borgin vinkeillä saat ruokailurytmisi hyvään alkuun ja saattaapa olla, että illan herkkumaraton jääkin – jos ei nyt aivan pois – niin ainakin hieman lyhyemmäksi.

– Jos päivän aikana tulee karjuva nälkä, olet jossain kohtaa syönyt liian vähän. Ja kyllä, illan tarve napostella on myös nälkää ja usein seurausta liian niukasta syömisestä päivällä, sanoo ravintoasiantuntija Patrik Borg.

– Ajatus dieetillä riutumisesta on vanhakantainen ja toimimattomaksi todettu. Alkuvaiheessa riittää, että ruokarytmi on kohdillaan, sillä jo se hillitsee illan mielitekoa syödä kaikki mikä syömäkelpoista on. Pikkuasioista ei kannata välittää, kunhan ateriarunko on kunnossa; muu voidaan hioa myöhemmin.

Olennaisinta ei siis ainakaan alkuun ole se, mitä syö, vaan kuinka usein syö ja syökö tarpeeksi. Seuraavien Patrik Borgin ajatusten myötä voit tarkkailla omaa syömistäsi.

Tarkista, että nämä 10 asiaa toteutuvat syömisessäsi:

1. Päivän tärkein runko on kaikki, mitä syöt ennen klo 15.

– Kunnon aamiainen, reilu lounas ja hyvä välipala ovat peruskivi hyvälle päivän ruokarytmille. Iltapäivällä ihmisten arki on kovin erilainen, jolloin yleispäteviä neuvoja on vaikeaa rytmin osalta antaa. Mutta kun päivän alku on kunnossa, ei illalle pääse syntymään halua syödä enemmän kuin on tarpeen.

2. Syö tarpeeksi iso aamiainen (Ylipäätään syö aamiainen!).

– Pidä huolta, että syöt aamiaisen kahden tunnin sisällä heräämisestä. Aamiaisen on oltava tarpeeksi iso ja monipuolinen, jotta nälkä ei kasva liian isoksi ennen lounasta. Älä siis pihtaile. Syö leipää, maitoa, kananmunia, jogurttia, hedelmiä ja marjoja tai puuroa – mikä parhaalta tuntuu, kunhan syöt tarpeeksi.

3. Syö lounas tarpeeksi ajoissa.

– Useimpien kannattaa syödä lounas jo ennen klo 12. Muuten nälkä kasvaa liian isoksi ja tulee syötyä liikaa.

4. Älä pakkaa lounaseväitä liian pieneen rasiaan!

– Tyypillisin virhe on syödä lounaalla liian kevyesti – eväsrasiat ovat järjestään aivan liian pieniä! Pidä siis huoli, että oma tupperwaresi on ruokalautasen kokoinen – äläkä unohda kasviksia.

5. Salaatti ei ole riittävä lounas.

– Deli-lounaat ja -salaatit ovat usein liian kevyitä, joten pidä huolta, että nekin ovat ruokaisia ja sopivan suuria. Työpaikkaruokalassa voit vapaasti syödä mitä linjastolta löytyy; linjastoissa on lähtökohtaisesti hyvä pohja. Jälkiruokaa ei tarvitse vältellä, mutta ei se jokapäiväiseen lounaaseen kuulu.

6. Muista välipala!

– Välipalan tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Hyvin monet meistä tarvitsevat välipalan iltapäivästä. Vältyt kiukkuraivarilta ja hätäpullalta kaupassa, mikäli muistat syödä välipalan – on se sitten hedelmä ja leipä tai jogurtti ja pähkinöitä. Tässäkään ei kannata liikaa rajoittaa mahdollisuuksia, kunhan välipala sisältää hedelmän ja jonkun hieman tuhdimman lisän.

7. Joko isompi välipala tai illallinen.

– Se, miten illan ruokailut työpäivän jälkeen muotoutuvat, riippuu paljon ihmisestä. Klo 17–18 on hyvä syödä joko päivällinen tai vaihtoehtoisesti isompi välipala. Illalle jää sitten se, mitä ei aiemmin syönyt, eli illallinen tai iltapala.

8. Muokkaa annoskoot itsellesi sopiviksi.

– Jos aamiaisen jälkeen jo tunnin päästä on nälkä, olet syönyt liian vähän tai aamiaiselta puuttuu joku osa, joka pitäisi sinut kylläisenä. Ei ole oikeaa annoskokoa, jolla jokainen tulisi kylläiseksi, vaan se pitää etsiä jokaisen itse. Ruokarytmi vaatii hieman säätöä ja hakemista, mutta kun omanlainen ja -kokoinen rytmi löytyy, on sitä myös helppo muokata omaan elämään sopivaksi.

9. Ruokarytmi elää arjessa.

– Ruokarytmiä miettiessä tulee usein hirttäydyttyä kiinni yksityiskohtiin ja aikatauluihin, mutta kuten arkikin, rytmi on liikkuva ja lipsahduksia sattuu. Hyvä ohjenuora on, että jos on nälkä – SYÖ!

10. Älä orjuuta itseäsi ja muista elää!

– Jokainen päivä on erilainen ja asioita sattuu. Älä stressaa ruoka-ajoista, vaan nauti elämästä ja itsestäsi. Syö tarpeeksi ja nauti siitä!

Haluatko lähteä mukaan armollisempaan elämänmuutokseen? Vaakakapinan asiantuntijoiden tekemät harjoitukset auttavat muutoksen alkuun!

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina