Hyppää pääsisältöön

Mistä tunnistan, onko minulla syömishäiriö?

Syömishäiriö hiipii elämään usein salakavalasti.
Syömishäiriö hiipii elämään usein salakavalasti. Kuva: Mira Pelo syömishäiriöt,Syömishäiriöliitto,vaakakapina

Syömishäiriö hiipii elämään usein salakavalasti ja huomaamatta kuormittavan elämäntilanteen, traumaattisen kokemuksen tai viattomana alkaneen dieetin myötä. Syömiseen, ajatuksiin ja tekemiseen liittyvät pakonomaiset mallit alkavat sairauden myötä hallita elämäämme.

Syömishäiriöt ovat fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä sosiaaliseen elämään vaikuttavia sairauksia. Syömishäiriössä ei ole kyse pelkästään syömiseen ja ruokaan liittyvästä ongelmasta. Sairastuneelle syömisen kontrollointiin tai ruokaan liittyvät rituaalit tuovat turvaa ja hallinnantunnetta kaoottiselta tuntuvassa elämäntilanteessa ja tunteiden myrskytessä. Syömiseen liittyvä oireilu on keino hallita elämässä ja mielessä vallitsevaa epäjärjestystä.

Syömishäiriöt eivät suinkaan aina näy päällepäin. Mielikuva anorektisen laihasta teinitytöstä on jäävuorenhuippu. Kuka tahansa meistä voi sairastaa. Suurin osa syömishäiriöistä on sekamuotoisia ja oireiltaan muovautuvia – anoreksian, bulimian tai ahmintahäiriön kriteerit täyttämättömiä sairauksia. Oma kokemus ruokaan ja syömiseen liittyvistä ongelmista on riittävä syy hakea apua.

Näistä merkeistä tunnistat syömishäiriön

Käyttäytymiseni:

 • Pyrin syömään mahdollisimman vähän ja harvoin – en syö näläntunteen mukaisesti
 • Syön vain tiettyjä ruokia tai noudatan tiukasti rajoitettua ruokavaliota
 • Paastoan tai olen pitkiä aikoja syömättä
 • Edellisistä kohdista johtuen huomaan ajautuvani ahmimaan suuria määriä ruokia/yli kylläisyystarpeeni
 • Oksennan tai käytän muita kompensaatiokeinoja syötyäni
 • Tarkkailen pakonomaisesti painoani tai peilikuvaani
 • Harrastan liikuntaa, vaikka en pidä siitä ja sen väliin jättäminen tuottaa voimakasta ahdistusta
 • En saa nukuttua
 • Salailen asioita läheisiltäni ja olen alkanut valehdella

Ajatukseni ja tunteeni:

 • Ruoka on jatkuvasti mielessäni ja tunteeni ruokaa kohtaan ovat ristiriitaiset
 • Uskon olevani lihava ja ajattelen, että laihtuminen tekisi minut onnellisemmaksi
 • Koen hetkellistä tyytyväisyyttä, kun olen laihtunut, ollut syömättä tai liikkunut kohtuuttoman paljon
 • En pidä itsestäni ja tunnen olevani arvoton
 • En usko, että kukaan voi rakastaa minua

Jos tunnistit toiminnassasi ja tuntemuksissasi useita yhtymäkohtia väittämien kanssa, Sinulla saattaa olla syömishäiriö tai syömiskäyttäytymisessäsi sairautta enteileviä piirteitä. Tarvitset tukea – kerrothan asiasta läheisellesi tai ammattilaiselle. Se on ensimmäinen askel pois ahdistuksesta ja syömishäiriön otteesta.

Teksti: Syömishäiriöliitto

Syömishäiriöstä voi toipua
Tietoa ja tukea aiheesta löydät esimerkiksi osoitteista:
www.syomishairioliitto.fi
www.etelansyli.fi
Syömishäiriöliiton neuvontapuhelin maanantaisin klo 9-15 tai perjantaisin klo 15-18 puh. 02 251 9207

Psykologia

Syöminen

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina