Psykologi Satu Lähteenkorvan ensimmäinen tehtävä, lähde tästä liikkeelle:
Kaiken muutoksen ja kasvun edellytys on – paradoksaalista kyllä – pysähtyminen: Ainoastaan pysähtyessään voi nähdä tarkasti. Pysähtyminen on aivan tavallisen tilan ja ajan ottamista jollekin asialle. Se voi tapahtua metsäkävelyllä, saunanlauteilla tai kahvikupposella jonkun kanssa.
Pysähtyminen on meille monille vierasta, sillä aikamme kannustaa jatkuvaan liikkeeseen. Kuitenkin ainoastaan tarkasti nähdessään tekee tarkkoja havaintoja, näkee kaikkein olennaisimman ja voi saada perspektiiviä asioihin. Voi nähdä, mitä on takanapäin, mitä edessä. Pysähtyessään hahmottaa paremmin, mistä on tullut ja minne on menossa tai haluaisi mennä. Tästä käsin siten osaa patistella oikeita asioita. Kiireessä tai väsyneenä patistelemme helposti vähän kaikkea tai asian kannalta vääriä asioita.
Tehtävä: Pysäkki, perspektiivi, patistelu (PPP)
(käytä tämän tekemiseen 20–40 min)
1) Pysäkki: Miten tai missä tai kenen kanssa kuulet parhaiten, mitä sinulle kuuluu? Mikä saa sinut hidastamaan tai pysähtymään oman olon äärelle? Mikä tai kuka on sinulle ”hyvinvointi-pysäkki”, jossa voit nähdä, millaista elämäsi on hyvinvoinnin ja balanssin näkökulmasta?

2) Perspektiivi: Kun mietit mennyttä vuotta, mitä olet oppinut itsestäsi? Minkälaisia havaintoja voit tehdä omasta hyvinvoinnistasi ja omista hyvinvointi-taidoistasi? Nouseeko näistä itseen ja elämääsi liittyvistä havainnoista joku asia, jota haluat vähemmän tai enemmän vuonna 2017? Katso rauhassa taaksepäin. Ja eteenpäin. Nyt on hyvää aikaa sille.

3) Patistelu: Mieli on hieno. Se tekee työtään ja nostaa sinulle hyvinvointiisi liittyvän asian, kun olet saanut pysähtyä tarpeeksi. Pysähdy rauhassa ja avoimesti. Mieli nostaa varmasti jonkun asian, jota haluat joko havainnoida lisää tai alkaa muuttaa. Asia voi olla pieni ja arkinen tai suuri. Olennaista on nähdä tarkasti ja alkaa patistella siihen liittyviä tekijöitä. Ja aloitetaan pienesti – harjoittelemalla! Nyt on kyse oppimisesta – matkasta minuuteen ja omannäköiseen muutokseen.

Annan esimerkin: Olen viime aikoina tajunnut, että tahdon jo pelkästään ikäni ja ammattini takia vahvistaa selkääni. Istun aivan liikaa, ja selkäni on selkäkipujen muodossa ’varastanut’ suoraan ja välillisesti hyvinvointiani ja elämää sen kautta. Nyt olen leikkimielisesti päättänyt tutkailla kevään ajan, missä eri tilanteissa muistaisin luonnollisesti seistä sekä säännöllisesti tehdä tietyt pienet vatsa- ja selkäliikkeet. Aion myös katsoa, miten seisomiseen ja kehon liikuttamiseen arjessa ja työelämän tilanteissa tulee uusia mahdollisuuksia. Uskon, että nimittäin tulee, kun alan etsiä. Lisäksi olen antanut tälle tutkimusmatkalleni hyvänmielen nimen, sillä selkääni liittyy niin paljon ikäviä assosiaatioita. Tahdon alkaa liittää selkääni innostavia mielikuvia lannistavien sijaa. Katsotaan, miten käy! Kutsun tätä minulle hyvää tekevää oppimista ”riikinkukkoiluksi”, sillä omissa mielikuvissani lintu tuo mieleeni ryhdikästä, iloista ja värikästä elämää. Aion mahdollisuuksien mukaan patistella itseäni ryhdikkäisiin asentoihin. Patistelen pienin jutuin elämääni tervettä vahvuutta, jota tarvitsen, jotta voin paremmin. Tahdon voida paremmin ja saada liikettä lisää.
Vertaistukea tehtävien suorittamiseen saat Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmästä.