Hyppää pääsisältöön

Syöminen: Ateriarytmi

Patrikin tehtävä: Syöminen
Patrikin tehtävä: Syöminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,Patrik Borg,vaakakapina

Ensimmäinen Patrik Borgin syömiseen liittyvä tehtävä, lähde tästä liikkeelle!

Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa ateriarytmiä. Ihannetilanteessa kuunnellaan kehoa ja ateriarytmi määrittyy myös sen mukaan. Ja jotkut voivatkin näin toimia! Mutta kun puhutaan moninkertaisista laihduttajista sekä painon ja syömisajatusten kanssa hiukan sotkeutuneista ajatusmalleista, niin on olemassa selkeä runko, jonka mukaan kannattaa syödä.

Ateriarunko rakentuu siten, että syöminen alkaa aamulla melko pian heräämisen jälkeen ja loppuu iltapalaan illalla – ja siinä välilläkin syödään tasaisesti. Tärkeää on, että etenkin alkupäivässä on riittävästi ruokaa: illallakin saa syödä, mutta alkupäivän syömisellä varmistetaan se, että loppupäivän syöminen pysyy hallinnassa.

Tarkastele oheista ateriarytmilistaa: missä kohtaa syömisesi ei tyypillisesti toimi yleisohjeiden mukaan? Puuttuuko aamiaiselta selvä proteiiniosa eli maitotuote, kananmuna tai vastaava? Eihän iltapäivän välipala puutu tai ole pelkkä hedelmä? Mikä on tilanne kasvisten suhteen päivällisellä?

Syöt riittäviä määriä ja riittävän laadukasta ruokaa, kun päivän syömiset ovat oheisen listan mukaiset JA illasta ovat häipyneet jatkuvat napostelutaipumukset.

Tammikuun tehtävä. Aamiainen: jykeviä aineksia + proteiinia + hedelmää/marjaa esim. - mysliä + jogurttia + marjoja - ruisleipiä täytteillä + kananmunaa + banaani Lounas: kunnon ateria, jossa 1/3 hiilaria, 1/3 kanaa / lihaa / kalaa ja 1/3 kasviksia - ruok
Tammikuun tehtävä. Aamiainen: jykeviä aineksia + proteiinia + hedelmää/marjaa esim. - mysliä + jogurttia + marjoja - ruisleipiä täytteillä + kananmunaa + banaani Lounas: kunnon ateria, jossa 1/3 hiilaria, 1/3 kanaa / lihaa / kalaa ja 1/3 kasviksia - ruok vaakakapina,Patrik Borg

Aamiainen: jykeviä aineksia + proteiinia + hedelmää/marjaa
esim.
- mysliä + jogurttia + marjoja
- ruisleipiä täytteillä + kananmunaa + banaani

Lounas: kunnon ateria, jossa 1/3 hiilaria, 1/3 kanaa / lihaa / kalaa ja 1/3 kasviksia
- ruokajuomia, leipää tai jälkiruokaa halun mukaan

Välipala: jykeviä aineksia + hedelmä / marjaa
- juotava jogurtti + banaani
- ruisleipää täytteillä + omena tms.

Päivällinen: kunnon ateria, jossa 1/3 hiilaria, 1/3 kanaa / lihaa / kalaa ja 1/3 kasviksia
- ruokajuomia, leipää tai jälkiruokaa halun mukaan

Iltapala: jykeviä aineksia + proteiinia + hedelmää/marjaa
esim.
- mysliä + jogurttia + marjoja
- ruisleipiä täytteillä + kananmunaa + banaani

+ treenin jälkeen ehkä palauttava välipala tai palautusjuoma – kevyiden harjoitusten jälkeen riittää jos menee noin tunnin sisällä syömään ruokaa
+ napostelut, herkut jne. tulevat pääsääntöisesti näiden väliin tai päälle. Herkuilla ei voi korvata näitä aterioita ja välipaloja, eikä herkuille ”tehdä tilaa” vähentämällä näistä aterioista.
+ iltapala ja päivällinen voivat vaihtaa paikkaa

Vertaistukea tehtävien suorittamiseen saat Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmästä.

Syöminen

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina